Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Félpályás demonstráció: betelt a pohár a szakszervezeteknél

A cafetéria megadóztatása, a kormány egyeztetés nélküli akciói verték ki a biztosítékot a szakszervezeteknél, a LIGA ma az egész országban félpályás demonstrációt tart. A 47-esen és az 5-ösön kell délután 4-ig a tüntetőkre számítani.
– Dudálnak, integetnek, szerencsére még nem anyáztak. Azt látom, sokan nem értik, miért vonultunk az utcára. Mi a kormány figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy szociális partnerként kell kezelni mind a munkavállalókat mind a munkáltatókat is. A kormány 2012-ben megígérte, ha szükséges, módosítja az új munka törvénykönyvét. Ez nem történt meg – mondta hétfő reggel a 47-es úton tartott demonstráción Kovács Rita, a LIGA Csongrád megyei szervezetének érdekvédelmi tanácsadója. A résztvevők nemzeti konzultáció helyett társadalmi párbeszédet, európai béreket, és többek között vasárnapi nyitva tartás és a két éve elfogadott munka törvénykönyvének felülvizsgálatát követelték.

Félpályás demonstráció: betelt a pohár a szakszervezeteknél - GALÉRIA

Kovács Rita megjegyezte, a jövő évi bérfejlesztésről sem sikerült még megállapodni, a sztrájkjog megnyirbálása is hátrányos a dolgozókra. – A vasárnapi nyitva tartás korlátozása sok munkavállalót negatívan érint. Velük sem egyeztetett a kormány. A cafetéria újabb megadóztatása volt az utolsó csepp a pohárban – árulta el Kovács Rita. Megjegyezte, az elmúlt években a szakszervezet levélben is jelezte kifogásait, de azt nem hallotta meg a kormány, most az utcán tiltakoznak.

Az autósokat látszólag nem érdekelte az út menti megmozdulás, alig lassítottak, csak egy-két kamionos jelezte dudával: támogatja a munkavállalókért kiálló szakszervezetet. – Nem engedte a rendőrség, hogy egy irányban mindkét sávot lezárjuk, mert balesetveszélyesnek tartották. Így a négysávos út két oldalán tiltakozunk. Amúgy sem a forgalom akadályozása a cél, hanem a figyelemfelkeltés, ami így is sikerül – mondta az érdekvédelmi tanácsadó.

Az országos demonstrációhoz Csongrád megyében közel 50-en csatlakoztak, Budapesttel ellentétben nálunk a figyelemfelhívás nem okozott forgalmi dugót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diáklányok helyett jeggyel számoltak

Egy héten át számolta a Szeged és Algyő között közlekedő autóbuszok utasait a Tisza Volán. Tovább olvasom