Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Félpénzt vasalnak be a régi adósoktól

Szeged - Félárú kedvezményt ajánl első körben 1500 régi adósának a szegedi parkolótársaság, mielőtt bíróságra menne. Kedd óta megint beszedhetők az 1 évnél régebbi tartozások.
Mindössze fél évig tartott a parkolási társaságok régi adósainak amnesztiája. Keddi döntésével ugyanis megsemmisítette az Alkotmánybíróság azt a törvényt, amely szerint az egyévesnél régebbi parkolási tartozásokat nem lehet behajtani, a folyamatban lévő bírósági pereket pedig meg kell szüntetni. Azért nyilvánították alkotmányellenesnek a rendelkezést, mert az visszaható hatályú volt.

A Szegedi Közlekedési Társaság parkolási üzletága (Szepark) 1500 egy évnél régebben megbírságolt autótulajdonost tart nyilván.

Forrai Gábor, az SZKT forgalmi és parkolási üzletág-igazgatója elmondta: valamennyiüket megint megkeresik levélben. Harminc napon belül lehetőséget adnak a tartozások kiegyenlítésére. Nem a pereskedésre, hanem a megegyezésre törekszenek. Ennek érdekében a Szepark 50 százalékos kedvezményt ajánl fel az adósoknak. Ha a hátralékosok továbbra sem reagálnak, a parkolótársaság bírósághoz fordul.

A mikuláscsomagok a bíróságon is megállják a helyüket. Illusztráció: Frank Yvette.
A mikuláscsomagok a bíróságon is megállják a helyüket.
Illusztráció: Frank Yvette.

A Szepark eddig sem halogatta a behajtást. Kintlévőségeik jó részét lefaragták. Míg a cégnek hat éve 100 millió forinttal tartoztak az autósok, tavaly ennek tizede volt a kintlévőség. Ez az összeg az újabb mikuláscsomagokkal újratermelődik.

Bírsághalmozók

Volt, hogy egy autótulajdonos egy hónap alatt tíz büntetéssel tartozott, és csak jogi úton tudták bevasalni rajta. A Szepark céges bírságrekordját egy – nem szegedi székhelyű – cég tartotta 3,5 millió forinttal, a társaság hátralékát felszámolási eljárás indításával szedték be. Magánszemélyek közül egy szegedi fiatalember halmozott fel 1,5 milliós büntetést. A fizetési meghagyáskor egyenlítette ki a számlát.

A büntetésnek van visszatartó ereje; minden évben kevesebb a bírságok száma. Az alapbüntetést az autósok 80 százaléka befizeti, az emelt összegű büntetést 17 százalék, és mindössze 3 százalékot terelnek jogi útra. A kifogások miatt az összes büntetésnek nem egészen egy százaléka érik bírósági perré. A piros büntető tasakokba idén januártól 7140 forintos csekk kerül. Az első felszólító levélben ugyanezt az összeget kéri számon a Szepark másfél hónapos türelmi idő után. A második figyelmeztetésben – újabb másfél hónap múlva – a háromszorosát küldik: 20 ezer 740 forintot. Ha ez is hasztalan, a Szepark ügyvédje bírósághoz fordul és fizetési meghagyást kér. A befizetésre az adósnak két hete van, különben az jogerőre emelkedik, és akkor pluszilleték és ügyvédi díj terheli a büntetést. Összesen 30 ezer 200 forintot kell kifizetni. Ha az ügyfél kifogással él, perre mennek vele.

Tavaly 1000 peres ügyéből a Szepark mindet megnyerte. A fizetnivaló ekkorra már 60 ezer forintra duzzad a perköltséggel együtt. Ha ezt be kell hajtatni, akkor a végrehajtás 20-30 ezres díjával együtt egy 7140 forintos büntetésből akár fél év alatt 90 ezres összeg kerekedhet.

Olvasóink írták

 • 16. morci 2009. január 25. 07:27
  „Kevésbé hiszem azt,hogy a Szeperk örülne annak,hogyha mindenkinek lenne parkoló jegye,bérlete...a bírságolásokkal sokkal jobb profithoz lehet jutni,ezért még véletlen sem helyeznek ki parkoló autómatákat..”
 • 15. KolompárRómeó 2009. január 24. 18:40
  „13. hozzászólás flexsnake 2009.01.24. 16:21:

  Igen, ez volna a megoldás, de a jelenlegi ócsóbb. Valamint az automatákat a túledukált és agyonintegrált tezsvírek összeszednék és eladnák hulladékként...”
 • 14. tüsök 2009. január 24. 18:07
  „Lehet, hogy rosszul tudom de ez az előre megváltott parkolójeggyel történő parkolás csak Szegeden és Miskolcon van.Az idelátogató,munkájukat végezni kívánó autósok egyszerűen csapdába kerülnek,mint ahogy flexnake is írta.Szeged városa HAJRÁ a turizmus fellendítésének útján.”
 • 13. flexsnake 2009. január 24. 16:21
  „Én alapban azt mondom, aki vétett fizessen és vasalják be rajta. De normális parkolási rendszert is építsenek ki. Rakjanak ki autómatákat hogy a szerencsétlennek ne fél kilóméterről kelljen jegyet vásárolnia, mire visszaér már meg is büntették. Adjanak rá lehetőséget hogy az autós ha megáll zudjon vásárolni jegyet. Ha nincs jegye akkor vehessen a parkolóőrtől, ha bünteti, ajánlja fel hogy vehet jegyet egy kis büntivel emelve. Legyen méltányos a parkolási társaság és mindjárt nem lesz olyan durva kintlévősége.”
 • 12. Krampampuli 2009. január 24. 14:58
  „Csak egy kérdés még:
  Tudtommal a parkolás zóna az ezt jelölő táblától kezdődik. Az utkereszteződések nem oldják fel a hatályát ez biztos. Tehát a parkolási zóna vége jelzésű tábláig tart. Na most ha ilyen nincs akkor a határig a zónában vagyok? :-) Mert itt szegeden nem igen van ilyen. Legalábbis nem emlékszem, hogy pontos legyen...”
 • 11. Krampampuli 2009. január 24. 14:43
  „Tüsöknek és sokaknak igaza van. Jó biznisz. 0 befektetett munkáért nagy profit. Nagyon nagy. Olyan nagy hogy még a felét is nagyvonalúan elengedhetik...”
 • 10. aranka2 2009. január 24. 13:29
  „Tisztelt Szerző!
  A ´bevasal´ azt jelenti: határozottan, keményen behajt valamit. Amint a cikkből kitűnt, a Szepark túláradó szeretettől eltöltve, lemond kintlevőségeinek feléről, ha tisztelt adós méltóztatik a másik felét befizetni. Hát ez messze van a bevasalástól. Elhiszem, hogy ütős címet kell adni, de nem árt, ha fedi a valóságot.”
 • 9. Mathiasking 2009. január 24. 11:56
  „Én elmentem a városba félpénzzrl, Ott parkolta a városba félpénzzért. SZEPARK mondja fizessek, Bíró mondja fizessek. Kárikityom édes gazdám nem fizetek én néked!”
 • 8. benq 2009. január 24. 08:46
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 7. török 2009. január 23. 23:39
  „DeMagóg!

  Tök igazad van. Autósonként évente egy alkalommal miért nem bírja ki a szepark, hogy nem büntet, csak figyelmeztet? Nem nagy veszteség nekik. Mindenkivel előfordulhat évente egyszer, hogy valami miatt elfelejti kirakni a cédulát, vagy vészhelyzet van stb. Aztán második alkalommal legyen kb, 3000 ft, aztán 5000, aztán lehet minden további 7000 körül, amennyi most is.

  Nem ezen kellene meggazdagodni. A parkolás az egyik legundorítóbb üzletág, a trafipax mellett.”
 • 6. KolompárRómeó 2009. január 23. 19:36
  „Rendkívül helyes hozzáálás a jogkövető magatartás kialakítására. Off-shore cégek fekete és adózatlan jövedelmét haza lehet hozni nagyon alacsony adókulccsal. Képviselők saját maguknak vicces adókulcsot állapítanak meg. Ha nem fizeted ki a parkkolási bírságot, csak várjál, majd féláron is megúszod.

  Vajon miért tart itt az ország???”
 • 5. tüsök 2009. január 23. 17:46
  „A legnagyobb haszonnal járó "tisztességes" üzlet a parkoltatás.Mindannyian olvastunk, hallottunk visszaéléseket a Szepark részéről.Nem véletlen az árleszállítás.Tudom az autósok sem angyalok.Autóval kórházi kivizsgálásra menni a 22-es csapdája.Vagy duplán fizetünk vagy megbüntetnek.SMS-en keresztül kevesen tudnak parkolást intézni.Még arra sem képesek,hogy télen eltakarítsák a havat a parkolókból.
  Nem emberi unszimpatikus bagázs az egész.”
 • 4. morci 2009. január 23. 17:34
  „Szerintem a hangsúly a "próbál"-on van...nem hajthatnak be olyan összeget,aminek már 1szer elévülési idelye volt..a feltételezhetőleg "adós" az 1 évnél régebbi dokumentációkat,csekket nem volt köteles megtartani,így tárgytalan utána bármilyen adóság rendezés,befizetés...”
 • 3. polo 2009. január 23. 17:30
  „Rendbe van fizetünk a parkolásért, de semmilyen szolgáltatást nem kapunk koszosak kátyúsak a parkolók.
  Véleményem szerint ez közterület és ha az akkor mért kel pluszba fizetni mikor az adombol már levonták ha pedig nem kérem szépen fizesséki a részemet amiből épült.”
 • 2. DMagóg 2009. január 23. 16:58
  „Tisztelt Szepark!

  Tudjuk, hogy rossz a szabályozás. Önöknek lehetőségük, s talán kötelességük a rendelet módosítását kezdeményezni! Bár, a képviselő hölgyek/urak is figyelhetnek!

  Láttunk, hallottunk eseteket, amikor bizony a méltányosság indokolt volna, de a rendelet nem teszi lehetővé. Tegye lehetővé!

  Bárkivel előfordul a figyelmetlenség, a feledékenység, vagy más közbejött akadály.

  Első alkalommal csak figyelmeztetni kellene, második esetben egy felezett büntetést, a továbbiakban pedig egyre szigorúbbat kiszabni! Mint a behajtások bizonyítják, a nyilvántartás nem megoldhatatlan feladat, illetve aki nem járul hozzá adatainak kezeléséhez, az már az első alkalommal is fizessen, és nem kerül nyilvántartásra. Képviselő hölgyek/urak! Önökön a sor, ha figyelnek a választóikra.”
 • 1. Vic 2009. január 23. 16:41
  „Nem tartom becsületes dolognak. Bár nekem személy szerint nincs kinnlevőségem, vagyis nincs tartozásom semmilyen parkolási cég felé, mégis teljesen rossznak tartom ezt az egész rendszert. Az meg külön felháborít, hogy a belvárosban sehol nem lehet megállni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért jön Csongrád megyébe a turista?

Szeged - Az a vendég, aki Csongrád megyére kíváncsi, nem számíthat várakra, kastélyokra,… Tovább olvasom