Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Felrobbant a festőüzem

Felrobbant a Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet festőüzeme tegnap délelőtt a Vásárhelyi Pál utcában. Az épület alsó szintje kiégett és mellette a raktár majdnem teljesen megsemmisült. A lángok az úttest fölött is átcsaptak. Szerencsére az épületben senki sem dolgozott, heten azonban könnyebben megsérültek az udvaron.
Fotó: Schmidt Andrea
Üvegszilánkok, paladarabok és korom borította tegnap délelőtt a szegedi Vásárhelyi Pál utca százméteres szakaszát. Tizenegy órakor felrobbant a Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet festőüzeme – száz méterre az egyik benzinkúttól. A detonáció hatására az üzem területén heten könnyebben megsérültek.

Minden beleremegett

A tankoláshoz készülő Pipicz József kezéből kiesett a benzines tömlő: – Még szerencse, hogy nem történt nagyobb katasztrófa, a környéken a levegőbe repülhetett volna minden – sopánkodott a férfi a feketére kormozódott, teljesen kiégett épület előtt, ahol órákig terjengett a bűz.
Az üzemrész melletti raktárban tárolt készáru szinte teljesen megsemmisült, a helyiség tetejét a robbanás szétzúzta, de a néhány méterre lévő Alföld Bútorház megúszta. – Az ablakok berezonáltak, de a falak nem repedtek meg. Szerencsére a tűz nem terjedt át – nyugtázza Galamb Sándor áruházvezető.

A szemközti Tisza Volán második emeletének egyik irodájában viszont kitört az ablak. – Akkora volt a robaj, hogy minden beleremegett – emlékezett a történtekre Kránitz Ágnes pénzügyi asszisztens, aki éppen az ablak előtt dolgozott. A másik szobában Virágh István szakszervezeti elnök már reggel nyolc órakor megfigyelte, hogy füstölög a szellőztető berendezés. Először úgy gondolta, az alacsony légköri nyomás miatt nem tud a kiáramló anyag felszállni.

A balástyai tűzoltó egyesület parancsnoka néhány órával később már sötéten gomolygó füstöt észlelt.

A lángoló üzemről készült felvételt Masa Károly olvasónk bocsátotta rendelkezésünkre
Senki nem égett benn


– Pár perc múlva hatalmas lángcsóva süvített ki a szemközti ablakokon, az üvegszilánkok mindenfelé repültek. A négy-öt méter magas lángoszlop átcsapott az úttesten, az éppen arra haladó kamion szerencsére megúszta, de a zebrán áthaladó két járókelő közül az egyiknek megperzselődött a sapkája és a haja – magyarázza a szakszervezet elnöke, aki az elsők között riasztotta a tűzoltóságot.

A négy kocsival kivonuló tűzoltók negyedóra alatt megfékezték és elfojtották a lángokat, de a füst tovább terjengett, ezért a feltételezett tűzfészkek és áldozatok után gázálarcban kutattak. A tűzoltást vezető Árendás Péter hamarosan megnyugtató hírekkel érkezett.

– Nem találtunk senkit bent – mondta a hadnagy. Ennek természetesen örült Frányó Antal, a Szevafém elnöke, de csodálkozott is: hol voltak a munkások? – Két embernek bent kellett volna lenni, karbantartási, takarítási feladataik voltak – jelentette ki az elnök, aki 1959 óta dolgozik az ötvenkét éves cégnél. Ez egy veszélyes üzem, de ilyen robbanást még nem élt át. – Emberi mulasztásra gyanakszom – mondta a vizes kabátban az épület előtt álló elnök. Azt viszont ő sem tudta, hogy mi okozhatta a robbanást, és mekkora a kár a tűzvédelmileg fokozottan veszélyes munkahelyen, ahol rendkívül gyúlékony festékkel gépeket festenek.

A nitrohígító robbant

Feltételezni lehetett, hogy az égéssel mérgező anyagok is kerültek a levegőbe, ezért a katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja is méréseket végzett. Végül Kószó Sándor azt nyugtázta, hogy veszélyes, a lakosságra ártalmas anyagok nem kerültek a légtérbe.
Közben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai is megjelentek a Szevafém udvarán: a nyomozók is kérdezgették az embereket, hiszen ilyenkor felmerülhet a szándékosság. Tuczakov Szilvána sajtóreferens elmondta: a helyiségben lévő nitrohígító robbant fel. Az ügyet államigazgatási eljárás keretében vizsgálják. Információink szerint a kár több mint 20 millió forint.


Könnyű sérültek

A robbanás helyszínére azonnal öt mentőautó érkezett és továbbiak is készenlétben álltak. A sérültek ellátása után – akiket a Szegedi Városi Oktató Kórházba szállítottak – Horváth Róbert, a dél-alföldi mentőszervezet vezető mentőtisztje elmondta: égési sérülést senki sem szenvedett, általában a kitört ablaküveg szilánkok hagytak nyomot a testrészeken. A detonációban heten sérültek meg, illetve a mentés és a tűzoltás után egy tűzoltót is el kellett látni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom