Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Felsőfokú helyett felsőoktatási szakképzés

Szeged - Kiveszi az Országos Képzési Jegyzékből (OKJ), és felsőoktatási programmá alakítja át a felsőfokú szakképzést a kormány szeptembertől. A képzést elvégző hallgatók ezután sem kapnak majd diplomát, de az új rendszer hasznos lehet a továbbtanulás szempontjából.
A felsőfokú szakképzés 1996-ban épült be a felsőoktatás rendszerébe, majd 1998 után a felsőoktatási intézmények képzési programjaiba. A megszerezhető bizonyítvány az OKJ egy elkülönülő, felsőfokú képzettségi szintjének felelt meg.

A felsőfokú szakképzések helyét az oktatási államtitkárság döntése alapján szeptembertől a felsőoktatási szakképzés veszi át. A felsőoktatási képzést elvégző hallgatók ezután sem kapnak majd diplomát, ennek ellenére úgy tűnik, a szaktárca ezzel a lépéssel javítana a felsőfokú végzettségűek arányán. Az eduline.hu felsőoktatási hírportálnak az oktatási államtitkárság úgy nyilatkozott: a 2020-ig meghatározott célokhoz a rövid ciklusú felsőoktatási szakképzésbe belépők arányának növelésével tud az ország hozzájárulni. Minderre azért van szükség, mert Magyarország – csatlakozva az Európai Unió 2020 stratégiához – vállalta, hogy erre az évre a 30–34 évesek 30,3 százaléka rendelkezik majd felsőoktatási végzettséggel (2009-ben 23,9 százalék volt ez az arány).

– A szakképzés ilyen átalakítása megfelelő, illeszkedik a bolognai rendszerbe – mondta Galambos Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (SZTE-JGYPK) dékánja. Az intézményben évek óta lehet tanulni felsőfokú szakképzésen. Galambos szerint a munkaerő-piaci elvárásokhoz sokszor jobban illeszkedik a kétéves képzés.

– Eddig is könnyebben kerültek át hallgatóink az egyetemi alapképzésbe, sok tantárgyukat elfogadták, rengeteg kreditjüket elismerték. Akár 2 év alatt is elvégezhették a 3 éves képzést. A mostani átalakítással még könnyebb dolguk lesz – hallottuk a dékántól. Hozzátette: nem jellemző, hogy a képzés után tömegesen mennének egyetemre a hallgatóik, de gyakran előfordul. – A szakokat jobban rendszerbe fogja foglalni a felsőoktatási szakképzés, strukturáltabb lesz, ami elfogadható az előrehaladás szempontjából – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves a szegedi mérnökképzés

Konferencia, ünnepségsorozattal: van mire büszkének lenni a szegedi mérnökkaron. Tovább olvasom