Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Felsőoktatási koncepció: nincs külön szegedi javaslat

Szeged - A szenátus tárgyalta, de nem állt elő önálló indítvánnyal a felsőoktatási koncepció részleteiről a Szegedi Tudományegyetem. A hallgatói önkormányzat elnöke szerint nincs okuk külön föllépésre. A szegedi oktatók és diákok a felsőoktatási törvénytervezetre várnak.
– Kívánatos a közoktatás és a felsőoktatás összehangolt, egységes szemléletű változtatása – rögzíti álláspontját Homoki-Nagy Mária. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese szerint ennél konkrétabban akkor lehet majd fogalmazni, ha elkészült a felsőoktatási törvénytervezet. Kulcskérdésnek tartja a tanárképzés átalakításának terveit, ez a szegedi egyetemen több kart is érint. Szerinte a Bologna-rendszer módosítása indokolt. Nyitott kérdésnek mondja a tudományos minősítések rendszerének átalakítását. Álláspontja szerint a tudományos életpályának végcélja nem a PhD-fokozat, ezért e törvényben kellene szabályozni a habilitációs eljárást, s megemlíteni a nagydoktori fokozat elérésének feltételeit. A harmadik kiemelt területről, a hallgatók részvételéről ellentmondóan szól a koncepció. A jogtörténetet oktató rektorhelyettes szerint komoly érvek szólnak amellett, hogy csak a hallgatókat közvetlenül érintő ügyekben legyen a diákság képviselőinek döntési jogköre, más esetekben a jelenleginél jobban kellene differenciálni hatáskörüket.

Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes: Indokolt a Bolognarendszer módosítása. Fotó: Frank Yvette
Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes: Indokolt a Bolognarendszer módosítása.
Fotó: Frank Yvette

– Radikálisan csökkentenék a vizsgák számát és a hallgatói létszámot, megfordítanák a Bologna-folyamatot és a diákok képviseletét az intézményvezetési rendszerben. Ám az álláspontok múlt év nyara óta folyamatosan puhultak. A múlt hét végén tartott egyeztetés után pedig a felsőoktatás több szereplője úgy látja: a koncepció még egyeztetésre szorul. Az oktatási államtitkárság az Országos Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával tartja a kapcsolatot, és nincs olyan fokozatban a felsőoktatási törvény előkészítése, hogy a folyamatba a szegedieknek külön meg kellene szólalniuk – jelenti ki Török Márk. A szegedi Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke hangsúlyozza: a hazai felsőoktatás – Klebelsberg Kunó óta – az intézményi autonómiára épül. Az intézményi autonómia összefügg a hallgatói autonómiával, naiv álláspont, ha valaki úgy gondolja, hogy az egyiket lehet úgy gyengíteni, hogy az a másik kárára ne váljon. Azt tartja a legsúlyosabb problémának, hogy az elmúlt húsz évben a felsőoktatás érzékeny szférája a politikai váltógazdaság áldozata lett.

Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnöke: Az oktatás a politikai váltógazdálkodás áldozata. Fotók: Frank Yvette
Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnöke: Az oktatás a politikai váltógazdálkodás áldozata.
Fotó: Frank Yvette

Vizsgák

A szegedi EHÖK-elnök, Török Márk szerint nem indokolt csökkenteni a vizsgaidőpontok számát. Szegeden háromszor lehet fölvenni egy órát, és egy féléven belül háromszor vizsgázhat a diák, de a második kísérlet után „ügykezelési díjat" kell fizetni. Ráadásul ha egy hallgató 2 féléven belül nem teljesíti az előírt kreditmennyiség felét, akkor átsorolják a költségtérítéses diákok közé. Mindez szerinte anyagilag is érdekeltté teszi a fiatalt abban, hogy mielőbb teljesítse vizsgakötelezettségeit. Ugyanakkor elfogadhatónak tartaná, ha az úgynevezett vizsgadíj vagy az átsorolási ráta a jelenleginél nagyobb lenne. De minden ilyen változtatást az intézményi autonómia részének tart.

Olvasóink írták

  • 2. tol 2011. január 20. 21:27
    „az a koncepció, hogy nincs koncepció. Van ilyen, a laissez faire elve. Nem feltétlen hatásos...”
  • 1. kispacni 2011. január 20. 12:48
    „Elhiszem, hogy TM tiltakozik a viszgák számának csökkenése ellen. Akkor ugyanis már biztos nem lenne hallgató akármilyen jó ügyvédet fogadna fel az egyetemmel szemben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Toros Pálinkafesztivál a Széchenyi téren

A tavaly megrendezett böllérverseny sikerén felbuzdulva a szervezők idén is megrendezik a szegedi toros pálinkafesztivált. Tovább olvasom