Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Felszabadulás helyett Benke Gedeon vagy Wagner Viktória

Bordány - Tanács Gábor bordányi polgármester hétfőn tájékoztatta a Felszabadulás utca lakóit az utcanévváltozással kapcsolatos feladatokról.
Az országgyűlés – ahogy megírtuk – november közepén elfogadta a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvényt – a Felszabadulás utca nevét ennek értelmében kell megváltoztatni a faluban. Az új névről a képviselő-testület decemberi ülésén dönt. Tanács Gábor két utcanevet – Benke Gedeon, Wagner Viktória – ajánl az itt élők figyelmébe. Benke Gedeon Bordány díszpolgára, 1892-ben telepedett le a faluban: kitartó munkája révén iskola jött létre a községben, és az ő nevéhez fűződik a tanyaközpont templomának felépítése.

Nem maradhatnak meg az előző rendszerekhez köthető utcanevek. Fotó: DM/DV
Nem maradhatnak meg az előző rendszerekhez köthető utcanevek. Fotó: DM/DV

Wagner Viktória szintén díszpolgára Bordánynak. 1929-ben lépett be a Szociális Testvérek Társaságába, 1949-ben érkezett Kistemplomtanyára. Számolatlan mennyiségben varrta a kazulákat Indiába, Teréz anya nővérei számára, hogy legyen miből osztogatniuk a leprásoknak. Életművéért nevezik őt a „magyar Teréz anyának". Amennyiben valakinek más utcanévjavaslata van, azt legkésőbb december 12-éig küldje meg a polgármesternek.

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. december 05. 19:21
    „A törvényalkotó saját jövedelméből fedezném az elmebeteg ötletének minden kiadását!”
  • 1. Atlasz 2012. december 05. 17:28
    „"nem elegendő, hogy kitessék:
    föl kéne szabadulni már!"
    József Attilának még van utcája? Törvényt neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Limitált a karácsonyi szabadtéri bérlet

Leányvásár, István, a király és Elfújta a szél – ezeket az előadásokat nézhetik meg szeretteink, ha a szabadtéri játékok speciális karácsonyi bérletével lepjük meg őket. Tovább olvasom