Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Felszállás az első ajtón

A bliccelők miatt szigorított az SZKT: csak az első ajtón lehet felszállni a villamosokra és a trolibuszokra is. Az utasok figyelmét írásban is felhívták a változásra, a szegediek azonban mérgelődnek. A társaság megértést és együttműködést kér.
Az utasok még mindig nem ítélik el a bliccelőket Fotó: Frank Yvette
Az eddigieknél szigorúbban betartatja az első ajtós felszállási rendet járművein a Szegedi Közlekedési Társaság. A villamosokon és trolibuszokon hirdetményben tájékoztatják az utasokat a „járműetikettről": a felszállók a megállóban az első ajtónál gyülekezzenek, legyenek türelmesek, és ha kifogásuk van, azt ne a vezetővel, hanem az ügyfélszolgálat munkatársaival osszák meg.
A szegediek egyelőre nem szokták meg a szigort. A 3-as és a 4-es villamos vonalán gyakori látvány: az utasok állnak a peronon a csukott hátsó ajtóknál, majd észbe kapnak, és megindulnak az első ajtóhoz. A bérletet azonban nem mutatják be a vezetőnek, hiszen – úgy tudják – a villamoson ez nem kötelező. Tévednek.

Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a társaságnak nemcsak joga, kötelessége is beszedni az
Panasz-adatok

Dózsa Gábor elmondta, ha az utasok valamit kifogásolnak és az SZKT ügyfélszolgálatához fordulnak, a következő adatokat kell tudniuk: a jármű pályaszámát, hogy melyik vonalon, hol és hogy mikor történt az eset.  
utazás költségét. Körülbelül egy évvel ezelőtt megduplázták az ellenőrök számát, ennek ellenére még mindig nagyon sokan bliccelnek. A társaság választhat: vagy kifizetteti a kieső bevételt a többi utassal, illetve az önkormányzattal, vagy szigorít.

– A járművezetők utasítást tartanak be, amikor nem engedik a hátsó ajtón felszállni az utasokat. Sokan mégis minősíthetetlen hangnemben beszélnek velük – indokolta az ügyvezető igazgató, miért kérik a szegediektől, ne a sofőrrel osszák meg véleményüket. Arra pedig, hogy az első ajtónál gyülekezzenek, azért van szükség, hogy dinamikus legyen a felszállás, a troli és a villamos betartsa a menetidőt.

Az „elsőajtózást" az SZKT az ikervillamosokon technikai okokból sosem, csúcsidőben pedig a többi járművön sem alkalmazza.

– A közvélemény felháborodik azon, ha valaki fodrásztól vagy boltból fizetés nélkül távozik, ugyanakkor a menetjegy nélkül utazókat nem ítélik el. Dolgozunk azon, hogy magas színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani, de kérjük az utazóközönséget: segítsen ebben egy kicsit – mondta Dózsa Gábor. Hozzátette: a társaság nemcsak az utasokat, a sofőröket is ellenőrzi. Például azt, hogy betartják-e menetidőt, a forgalmi utasításokat, a KRESZ-t, és hogyan viselkednek az utasokkal.

A Tisza Volán évek óta alkalmazza az első ajtós felszállási rendet az autóbuszokon. A Szeged helyi közszolgáltató üzletág igazgatója, Árgyelán Péter elmondta: örömmel fogadták az SZKT-nál történt változást. Előfordult ugyanis, hogy utasaik panaszkodtak: miért kell bemutatni a bérletüket a buszon, amikor a trolin a hátsó ajtón is felszállhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi közgyűlés: mínusz 80 millió

Radikálisan csökkentené a képviselők számát a parlamentben és az önkormányzatokban a Fidesz és az… Tovább olvasom