Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Felszámol az APEH

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága jelenleg 662 adós gazdasági társaság ellen folytat felszámolási eljárást 7,9 milliárd forint tartozás behajtása érdekében. Az ebből származó bevétel ugyan szerényebb a végrehajtási eljárásból befolyt összeghez képest, de a gazdasági társaságba a felszámolás előtt tagként belépő személyek számára annál kellemetlenebb végeredménnyel járhat az eljárás.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény vonatkozó rendelkezése szerint, amennyiben az adós gazdasági társaságon a tartozást nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a rá vonatkozó szabályok szerint helytállni köteles tagja, aki így a magánvagyonával felel a tartozás megfizetéséért. A tag felelősségének terjedelmét az egyes társasági típusokra vonatkozó jogszabályok határozzák meg – hívja fel az érdekeltek figyelmét az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.

A leggyakrabban előforduló betéti társaságnál a beltag felelőssége korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges a társaság tartozásaiért, valamint ugyanígy felel a kültag is, ha neve a társaság nevében szerepel.
A társaságba tagként belépni szándékozó adózók figyelmébe ajánlja az APEH, hogy ilyenkor nemcsak a tagságuk alatt, hanem a belépésük előtt keletkezett tartozásokért is felelősségre vonhatóak, bármifajta – a korábbi taggal kötött –, ezzel ellentétes megállapodás harmadik személy, így az adóhatóság felé is hatálytalan. Szintén nem árt tudni, hogy az előírt bevallások benyújtásának elmulasztása miatt a felszámolási eljárás folyamatban léte alatt a bíróság az adóhatóság kérelmére az adós gazdasági társaság volt képviselőjét bírsággal sújthatja, amelynek összege az 1 millió forintot is elérheti, és ezt szintén a volt képviselő magánvagyonából hajtják be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom