Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Felszámol az APEH

Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága jelenleg 662 adós gazdasági társaság ellen folytat felszámolási eljárást 7,9 milliárd forint tartozás behajtása érdekében. Az ebből származó bevétel ugyan szerényebb a végrehajtási eljárásból befolyt összeghez képest, de a gazdasági társaságba a felszámolás előtt tagként belépő személyek számára annál kellemetlenebb végeredménnyel járhat az eljárás.
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény vonatkozó rendelkezése szerint, amennyiben az adós gazdasági társaságon a tartozást nem lehet behajtani, az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a rá vonatkozó szabályok szerint helytállni köteles tagja, aki így a magánvagyonával felel a tartozás megfizetéséért. A tag felelősségének terjedelmét az egyes társasági típusokra vonatkozó jogszabályok határozzák meg – hívja fel az érdekeltek figyelmét az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.

A leggyakrabban előforduló betéti társaságnál a beltag felelőssége korlátlan és a többi beltaggal egyetemleges a társaság tartozásaiért, valamint ugyanígy felel a kültag is, ha neve a társaság nevében szerepel.
A társaságba tagként belépni szándékozó adózók figyelmébe ajánlja az APEH, hogy ilyenkor nemcsak a tagságuk alatt, hanem a belépésük előtt keletkezett tartozásokért is felelősségre vonhatóak, bármifajta – a korábbi taggal kötött –, ezzel ellentétes megállapodás harmadik személy, így az adóhatóság felé is hatálytalan. Szintén nem árt tudni, hogy az előírt bevallások benyújtásának elmulasztása miatt a felszámolási eljárás folyamatban léte alatt a bíróság az adóhatóság kérelmére az adós gazdasági társaság volt képviselőjét bírsággal sújthatja, amelynek összege az 1 millió forintot is elérheti, és ezt szintén a volt képviselő magánvagyonából hajtják be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom