Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Felszámolás alatt a Szegedi Ruhagyár utódcége

Felszámolják a volt Szegedi Ruhagyár Rt. megmaradt mini részlegét üzemeltető Timax Alfa Kft.-t. A dolgozóknak már felmondtak, várhatóan december közepén befejezik az amúgy veszteséges termelést és lakat kerül az épületre.
A ruhagyári munkástanács egyik vezetője, Kisalbert Sándorné, akinek még májusban felmondtak. Fotó: Frank Yvette
A nagy nevű Szegedi Ruhagyár Rt.-t egyszer már felszámolták: a folyamatnak úgy lett vége 2002. április 1-jével, hogy egy újonnan alakult cég, a Trifex Kft. foglalkoztatási kötelezettséggel megvásárolta az üzemet. Ekkor az egész gyár már csak egyetlen épületben húzta meg magát, a korábbi több mint háromhektárnyi területről kilencezer négyzetméterre vonult vissza, a felszámoló ugyanis nem egyben, hanem hét önálló telekként értékesítette a vagyont. A Kossuth Lajos sugárúti volt üzemi épületeket azóta teljesen felújították az új tulajdonosok, köztük ott „csúfoskodik" a magnak megmaradt termelő egység.

Az eltelt négy esztendőben a létszám állandóan fogyott, a dolgozók nagy része a feszített munkatempó és a kis jövedelmek miatt magától is elment. A vezetés további két céget is alapított, miközben a Trifexet kiürítette: közülük a legutolsó időkig a Timax Alfa Kft. alkalmazta a mintegy 80 dolgozót. Csaknem egy évre – 2004 novembere és 2005 augusztusa között – a szolnoki Skíz Kft.-nek is átadták a varrónőket, jogutódlással, ami azt jelentette, hogy folyamatos munkaviszonyukat elismerték. Október végén azonban már arról értesítette őket a felszámoló Pactorex Kft., hogy novembertől milyen ütemezésben mondanak fel a dolgozóknak.

Kisalbert Sándorné, akit idén május 1-jével küldtek el, elmondta: érdekeik védelmére a megszűnt szakszervezet helyett tavaly szeptemberben munkástanácsot alapítottak, amelynek elnökhelyetteseként sokat küzdött az asszonyok érdekeiért. Idén az elsők között bocsátották el. Ezután munkaügyi bírósághoz fordult, a pert megnyerte, és október 25-i dátummal visszahelyezték régi munkakörébe. A jelenleg még mindig munkanélküli, 1976 óta a ruhagyárban dolgozó asszony azonban már nem ment vissza, viszont az ítélettel erkölcsi elégtételt kapott.

Stefán József felszámoló biztos szerint még december közepéig varrnak a gyárban, a termelés veszteséges, nem érdemes fenntartani. Megerősítette, hogy a felszámolás egy hete emelkedett jogerőre, a hitelezők most jelentik be, mekkora összeggel tartozik nekik a ruhagyár. A mérleg alapján úgy látja, nagyobb lesz a hitelezők követelése, mint a cég vagyona. A munkabérek és a végkielégítések kifizetésére a bérgarancia alapot veszik igénybe.


Négy éve még reménykedtek

Miután a felszámoló több alkalommal sikertelenül hirdette meg a ruhagyárat, 2002 elején meghívásos ajánlattételre került sor: ennek során a Trifex Kft. pályázatát fogadták el. A vételár 120 millió forint plusz áfa volt, amelyből 112 millió plusz áfa a jogutódlásra vonatkozó kötelezettség átvállalása (ez a dolgozók végkielégítésének összege). Akkor Tímár László, Szeged gazdasági alpolgármestere azt hangsúlyozta, a négytagú konzorcium, a Trifex nem jött volna létre, ha az önkormányzat nem egyesíti az erőket, s nem ülteti tárgyalóasztalhoz a Trióda Rt.-t, a Feketevár Rt.-t és az Excellent Kft.-t. Csak ezzel az összefogással – amiben a város is szerepet vállalt 3 millió forinttal és 27 milliós tagi kölcsönnel – menthették meg a 292 dolgozó munkahelyét. Noha a szerződésben egyéves foglalkoztatást vállalt a cég, ez nem jelenti azt, hogy 12 hónap múlva bezárják – hangsúlyozták akkor. Információink szerint ma már csak a Feketevár Rt. érdekelt a Timax Alfában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom