Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Felszámolják Csongrád megye szeméttelepeit

Csongrád megye - 24 megyei szeméttelepet szüntetnek meg két év alatt 2,7 milliárd forintból, szánkódomb és erdő lesz a helyén. Dócról és Baksról teljesen elköltöztetik a szemétdombot.
Folytatódik a három éve lezárult, 7 milliárd forintos hulladékgazdálkodási program, amely megoldotta összesen 33 Csongrád és Bács-Kiskun megyei település hulladékgazdálkodási problémáit. A projektben korszerű hulladékgyűjtési rendszert alakítottak ki, amely fogadja és ártalmatlanítja a térségben élő 250 ezer ember hulladékát.

Többször megírtuk: a rendszer végpontja a Sándorfalvi úti 35 hektáros megaobjektum, a regionális hulladéklerakó. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. üzemeltet benne hulladéklerakó depóniát, hulladékválogatót, kőtörőt, biogázüzemet, csurgalékvíz-tisztítót, komposztálót.

A szelektív hulladékgyűjtés és a vegyes háztartási hulladék kezelése megoldódott, de a térségben ott maradtak a környezetet közvetlenül veszélyeztető, korábban használt és bezárt szeméttelepek. Ezek felszámolására pályázott, és nyert közel 2,7 milliárd forint uniós támogatást a települések által létrehozott társulás. A projektet előkészítő környezetgazdálkodási kft. hulladékgazdálkodási divízióvezetője, Lukács Attila elmondta: a két öttömösi hulladéklerakóval összesen 27 bezárt lerakót szüntetnek meg 2012 őszéig. Ez azt jelenti, hogy összesen 500 ezer négyzetméternyi területet rehabilitálnak, és több mint 800 ezer köbméter szemetet számolnak fel.

Öttömös is megszabadul szeméttelepétől. Szánkódomb és erdő lesz a helyén. Fotó:DM/DV
Öttömös is megszabadul szeméttelepétől. Szánkódomb és erdő lesz a helyén.
Fotó:DM/DV

A terepmunka – a közbeszerzési eljárások után – előreláthatólag februárban kezdődik. Két hulladéklerakó telepet, a dócit és a baksit teljesen kiürítik, mert közvetlenül veszélyezteti a természeti értékeket. A hulladékot elszállítják; előbb helyben átrostálják, a szennyezettségétől függően vagy engedéllyel rendelkező lerakóba viszik, vagy felhasználják a rekultivációs munkálatoknál. A szeméttelep helyét tájba illesztik, feltöltik, őshonos fűfélékkel vetik be.

A másik 25 szeméttelepet helyben rekultiválják. Ez annyit jelent, hogy a szétterült szemetet egy kisebb helyre dózerolják össze, rétegenként tömörítik, formázzák. A hulladéktest tetejére egy méter vastag földtakarót terítenek úgy, hogy a lejtős oldalán lefolyhasson a csapadék. A szeméttelep helyén 1,5–2 méter magas domb épül, ennél Balástyán és Domaszéken lesz magasabb, mert ott szűkebb a hely. A dombot füvesítik, árokkal és véderdővel veszik körül. A begyógyított tájsebeket később is figyelik az önkormányzatok; a talajvíz minőségét figyelőkutakkal ellenőrzik, és megakadályozzák az illegális hulladéklerakásokat.

23+3 település

Csongrád megyében 23 település vesz részt a projektben: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Forráskút, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Üllés, Zákányszék, Zsombó. Bács-Kiskun megyében 3: Balotaszállás, Kelebia, Tompa.

Olvasóink írták

 • 12. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 04:21
  „sztyupidmignyomi
  látszik rég voltál szegeden
  az apech épülete ki van márvány kövekkel pakolva
  nem lehetett occsó.”
 • 11. valoperes_zugugyved 2010. december 21. 04:19
  „a cserepes sori unios romai haznal is van egy
  azt is felszámolják?”
 • 10. Mignon 2010. december 20. 23:02
  „A Sajto = szent...!

  (legyen az
  ilyen, olyan vagy amolyan...)”
 • 9. jozko 2010. december 20. 22:46
  „6. Mignon :

  Részedről szokatlan ekkora megbocsájtás!
  A Szerkesztőség hol maradt?”
 • 8. macs 2010. december 20. 21:34
  „greg,
  ne bántsd a Városházát, mert egyike a Lechner Ödön által tervezett épületeknek.”
 • 7. greg 2010. december 20. 21:25
  „Városházát ledózerolják? :D”
 • 6. Mignon 2010. december 20. 21:11
  „En, örülök a hirnek!

  Csongrad megye szemettelepei köze tartozik Szegeden a
  Centrum-gödör, a Hagi, a Vigado, a regi-Hungi, az APEH es a Tanacshaza...!

  :)”
 • 5. tibke75 2010. december 20. 20:28
  „Ugyan ez a helyzet Ásotthalmon is mint Kiszomboron pénz fel hulladékudvara ami heti 2 alkalom nyitva ha nyitva. De kérdezem én mi a helyzet a régi szemétteleppel ami azóta is ott van ahogy otthagyták rátették a lakatott a nagy kapura és kész ott szépíti a falu határát. Gratulálok”
 • 4. macs 2010. december 20. 20:20
  „És a szeméttel mi lesz? Mert az van bőven. Körül kell nézni az ártéren és egyéb helyeken! Arra kellene törekedni, hogy szelektív gyűjtés legyen és mindenki próbálja minimalizálni a szemét mennyiségét.”
 • 3. KamuNeni 2010. december 20. 17:33
  „Nem baj majd lessznek masikok. Kisebbek, kozelebb.”
 • 2. szeti 2010. december 20. 16:41
  „szuper. tehetjük rendbe, amit el..... ennek örülök. de miért kellett anno el...? <moderálva...>”
 • 1. bigmen 2010. december 20. 15:53
  „A szeméttelep meg szűnt helyette hulladékudvar,nem sok eltéréssel.Kétméteres gaz,koszos és alpári kezelő személy.Rövid nyitva tartás és káosz az egész. Kiszombori helyzet. A polgármester szerint tökéletesen működik. Szerintem a cél az volt hogy az EU pénz egy része magán zsebbe kerüljön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300-an jártak a REÖK nyílt napján

Közel 300-an vettek részt szombaton a REÖK ingyenes nyílt napján. Az egész napos rendezvény igazi családi programmá alakult. Tovább olvasom