Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Feltárul a Somogyi ''méregszekrénye''

Különböző indokokkal az utóbbi évszázadokban tiltólistára került könyvritkaságait tárja olvasói elé a szegedi Somogyi-könyvtár. Meglepő a zárolt írásművek tára.
A Káma-Szútra is indexen volt
A Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében láthatók jövő csütörtöktől egy hónapig a bűnös könyvek – mondta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató. A kamaratárlat legrégebbi érdekessége Galileo Galilei itáliai matematikus, fizikus és csillagász világrendszerről írott munkája. A kötet alkotóját akkoriban eretneknek számító állításai miatt – például, hogy a Föld kering a Nap körül – majdnem halálra ítélték. Tanait ugyan visszavonta, de élete végéig hangoztatta azóta szállóigévé vált mondását: Eppur si muove! (Mégis mozog!). A szerző bűne miatt a írásait is betiltották, felkerült a IV. Pál pápa által 1559-ben összeállított jegyzékre, az úgynevezett Indexre.

Azóta is indexnek hívják az ideológiai vagy politikai okból tiltott könyveket, egészen a politikailag nem kívánatos 20. századi hazai kommunista cenzúra miatt titokban írt, nyomtatott és terjesztett „szamizdatokig". Túlságosan obszcén volta miatt zárolták az olvasók elől a Káma-Szútrát, de el kellett különíteni a 1930-as évek végétől a zsidó szerzők műveit ugyanúgy, ahogy később a fasisztának minősített szerzőket. A nemzetközi szakzsargon „méregszekrénynek" nevezi a bibliotékák eldugottan őrzött polcait.

– A Somogyi-könyvtárban a korábbi igazgatók – Móra Ferenc, Csallány Dezső, Szőke Mihály – józan ítélőképességének köszönhetően maradtak fenn a bűnös kötetek. Ők raktár mélyére süllyesztették a könyveket, védelemül ráütötték a „zárolt" bélyegzőt. Ha mégis beszolgáltatásra kényszerültek, csak a másodpéldányokat adták ki a cenzúrának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forint a nyomravezetőnek

Néhány napon belül Isztambulban sajtótájékoztatón jelenti be Mehmet Karcsi édesanyja, Papp Edina,… Tovább olvasom