Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Feltérképezik és felújítják a minorita templomot

Szeged - A tervek szerint 2017-re, építésének 250. évfordulójára felújítják a szeged-felsővárosi, Munkácsy utcai minorita templomot. Jelenleg a műemlék épület állapotfelmérése zajlik. Utoljára 1938-ban végeztek jelentősebb rekonstrukciót az épületen.

Már javában tartanak a szegedi felsővárosi templom állapotfelmérési munkálatai. A Lechner Vencel tervei alapján 1767-ben átadott, késő barokk stílusú épületen 1938-ban végeztek utoljára jelentősebb rekonstrukciót: szellőzőkürtőket véstek a falakba, hogy víztelenítsék azokat.

A Szent Miklós-templom plébánosa, Prenkiewicz Artur minorita szerzetes elmondta: 5–6 éve hozták rendbe a tetőszerkezetet, most viszont átfogóbb felújításra készülnek.

Prenkiewicz Artur a málló vakolatú templom előtt. Erősen ráférne már az épületre a felújítás. Fotó: Frank Yvette
Prenkiewicz Artur a málló vakolatú templom előtt. Erősen ráférne már az épületre a felújítás.
Fotó: Frank Yvette

– A roncsolás nélkül végezhető, műszeres vizsgálatok eredménye alapján felmérési tervet készítünk. Volt már hőkamerás, georadaros és thermolumineszcens állapotfelmérés, utóbbinak január közepe táján kapjuk meg az eredményét. Ez nagy előrelépést jelent majd számunkra, mert a vizsgálat segítségével körülbelül 100 éves pontossággal megállapítható, mikori a főoltár mögül származó téglaminta. Akár az is kiderülhet, hogy középkori leletet találtunk – fogalmazott Darvas Imre okleveles építészmérnök, az állapotfelmérési munkálatok vezetője.

Deszkavályú a kriptában

A középkori hagyományok szerint régen általában a főoltár alatt temették el az elhunyt szerzeteseket. Nem koporsóba, hanem deszkákból épített, nyitott „vályúba" tették a holttestet, amely aztán a kriptában kapott végső nyughelyet – árulta el Prenkiewicz Artur plébános, aki bő egy éve él a szegedi minorita rendházban. Korábban Egerben, Miskolcon és Nyírbátorban teljesített papi szolgálatot.

– A georadaros felvételek a templomhajó padlószintje alatt, nagyjából 16-szor 16 méteres területen szabályos boltíveket mutatnak. Feltételezhetően két lejáraton keresztül jutottak régen az altemplomba, ezek pontos helyét is szeretnénk kideríteni. A főoltár mögött, az apszisban egy befalazott pillér került elő, amely alatt még egy boltív van. Az lehetett a kripta bejárata. A szentély alatt – a környékbeli idősek információi alapján – valószínűleg 39 minorita szerzetes nyugszik – fűzte hozzá az építészmérnök.

Az épület feltérképezésében a Móra Ferenc Múzeum régészei és Fiala Károly, az Atikövizig osztályvezetője mellett Sipos György, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa, valamint Katona Orsolya doktorandusz is részt vesz.

– A mostani munkák célja, hogy el tudjuk dönteni, mire terjedhet ki a felújítás, amellyel 2017-re, a templom felépülésének 250. évfordulójára szeretnénk elkészülni. Az összegyűjtött információk birtokában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal közösen dolgozzuk majd ki a rekonstrukció programját – mondta Darvas Imre, aki internetes oldalán időről időre beszámol az aktuális fejleményekről.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levine kényszerpihenője

Valószínűleg nem vezényel még a 2012–2013-as évadban sem James Levine, a New York-i Metropolitan Operaház zenei igazgatója. Tovább olvasom