Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Feltétel nélkül szeretnek minket

Mórahalom - Félig lengyel unokatestvérei is vannak a mórahalmi polgármesternek; ez még az I. világháború miatt alakult így. Aztán 1939-ben a településen lengyel háborús menekültek laktak, közülük akadt, aki letelepedett. A közös sorsra most egész éven át tartó rendezvénysorozattal emlékezik a megye.
A lengyelek feltétel nélkül szeretik a magyarokat, jobban, mint amennyire a magyarok szeretik magukat. Ez a megállapítás nemrég Mórahalmon hangzott el, amikor megnyitották a két nép közös történelméről szóló kiállítást. Ez a megyei önkormányzat rendezvénysorozatának része, egész éven át tart, és azt bizonyítja, hogy kis pénzből is lehet maradandó élményt szerezni több ezer embernek. Főként diákoknak – pedig a mai felnőttek se tudnak sokkal többet a lengyelekről, azon túl, hogy „lengyel, magyar, két jó barát...". Mórahalom most új testvérvárost választott, Uniegowot, felidézték, mi minden történt 1939-ben, amikor Magyarország a jó oldalra állt, és befogadta a megtámadott Lengyelországból menekülő embereket. Akkor itt is laktak menekültek. Köztük akadt, aki nem is ment tovább, itt alapított családot. Nem ő volt az első, aki a világtörténelem önkényének így állt ellent.

– Dédnagyapám Isonzónál elesett, és a kormány megpróbált gondoskodni az ilyen családokról, hogy a gazdaság ne maradjon munkás kéz nélkül: ide rendeltek segíteni egy lengyel férfit – halljuk Nógrádi Zoltán polgármestertől. – Ő idővel összemelegedett dédnagyanyámmal, össze is házasodtak, született még egy lány és egy fiú a 3 fiú mellé. Így nekem félig lengyel unokatestvéreim is vannak, Csihoczki a nevük, és itt élnek Mórahalmon.

A mórahalmi Csihoczki Györgyi és férje, Borsos Ernő, valamint a lányok: Éva és Veronika. Az édesanya dédnagyapja Lengyelországban született. Fotó: Schmidt Andrea
A mórahalmi Csihoczki Györgyi és férje, Borsos Ernő, valamint a lányok: Éva és Veronika. Az édesanya dédnagyapja Lengyelországban született. Fotó: Schmidt Andrea

Csihoczki Györgyi azt mondja, fényképeket gyűjt, mert egyre inkább érdekli az a dédnagyapa, aki annak idején Lengyelországból került ide, és még élő ismerősei szerint nehezen tanult meg magyarul.

Mobil nép

A közös történelmet bemutató kétnyelvű kiállítások másolatai Lengyelországban láthatók. – Mi elég mobil nép vagyunk, nyáron több tízezer lengyel indul el a Balkán felé; ha azt sikerül elérni a kiállításokkal, hogy néhány százan megálljanak, s például kipróbálják a megye fürdőit, eltöltsenek itt pár napot, már az is nyereség – említett egyet a rendezvénysorozat hozadékai közül Karol Biernacki. Ő a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója: eredetileg Jaslóban született, 19 éves kora óta él Szegeden.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2009. október 20. 13:44
    „Emberek vagyunk es eletunknek elsosorban emberi kapcsolataink adnak tartalmat. Akar csaladi, akar nemzeti vagy eppen tagabb vonatkozasuak ezek a kapcsolatok, nem szabad oket megtagadni. Sajnos a tortenelem, a politika es elsosorban az onzes az, ami neha megneheziti apolasukat. Szuksegunk van gyokerekre, amibe kapaszkodhatunk. Tovabbi sikeres egyuttmukodest kivanok!”
  • 1. gróf 2009. október 20. 11:13
    „Könnyű nekik szeretni a magyarokat, nem szomszédjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 megbújt személyt fogtak Nagylakon

Két nap alatt 8 megbújt személyt találtak a nagylaki határrendészek a román határrendőrökkel közösen… Tovább olvasom