Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Féltik Ukrajnát Rahóban

Deszk - Baráti látogatást tett Király László deszki polgármester néhány napja a falu testvértelepülésén, az ukrajnai Rahóban. A háborús helyzet hosszú hónapok óta tart a Magyarországgal szomszédos államban, ahol jelentős számú magyar kisebbség is él.
– A kárpátaljai Rahóban 15 nemzet él együtt, a városban alig érezni valamit a háborús hangulatból, de ha az ember leül egy rövid kis beszélgetésre valakivel, azonnal érezhető az ottani emberekben a feszültég és az aggodalom az országuk iránt. Állandó telefonos kapcsolatban állok Jaroszláv Dumyn rahói polgármesterrel, a konfliktus kirobbanásakor felajánlottuk, hogy az esetleges sorozások vagy egyéb atrocitások miatt hazájukat elhagyni kényszerülő rahóiaknak Deszken menedéket tudunk biztosítani. A sorozás megtörtént azóta, de érdekes módon a 15 nemzet, köztük a magyarok is, azonnal csatlakoztak az ukrán sereghez: a kárpátaljai városban mindenki ukránként gondolkodik, és az ország egységét akarják megteremteni – mondta Király László.

Fotó
Oroszbarát szakadárok egy "Szlovjanszk" felirat mögött a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban. Fotó: MTI/AP

Rahói látogatása alatt kapott telefont az ottani városvezetés arról, hogy Donyeckben oroszbarát szakadárok felakasztottak egy rendőrt. – Ez a hír nem járta be a sajtót, de valószínű, hogy ez valóban megtörtént. Ez a telefonhívás is megfélemlítő volt, hiszen Rahóban már leváltották az oroszbarát vezetőket, és helyettük ukrán érzelműeket neveztek ki – mondta a deszki faluvezető.

Király László deszki polgármester. Fotó: DM
Király László deszki polgármester. Fotó: DM

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi útlezárások, terelések

A hétvégi Szeged napi rendezvények miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani. Tovább olvasom