Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Feltört a víz Baktóban - újjáéledt egy betemetett kút

Szeged - Hetek óta bugyog a földből a víz a baktói Pihenő utcában: egy évtizedekkel ezelőtt lezárt artézi kút kelt életre. Az utat mossa, elzárása közel 1 millió forintba kerülne.
– Mi újság van nálatok? – Vízben állunk – mondta egy baktói asszony a szomszédjának, amikor a férfi a Pihenő utcai ház előtt a közel százméteres vízfolyásról érdeklődött. – Már vagy két hete folyik, először csak szivárgott, most már szabályosan ömlik – panaszkodtak mindketten, ugyanis attól tartanak, a földből feltörő víz alámossa a Pihenő utcát. Félnek, hogy előbb-utóbb beszakad az út, megsérül egy autós.

Azt mondták a vízműnél, a vízfolyás a városé. Fotó: segesvári Csaba
Azt mondták a vízműnél, a vízfolyás a városé
Fotó: Segesvári Csaba

A baktói „főutcán", a 46-os utca sarkánál az emberek azt találgatják, miért hagyják hónapokig elfolyni az életet adó vizet. – Voltak a vízműtől, megnézték, még egy hatalmas gödröt is ástak. Aztán visszatemették, hogy kész a munka, a kordont is el akarták vinni, de kértem, hagyják itt, különben a felázott talajban ragadnak az autósok. És most nézze meg: négy helyről csurog a víz, folyamatosan mossa az utat – panaszkodott egy Pihenő utcai lakó. Kérte, a nevét ne írjuk le, de szívesen elmeséli, hogyan pattog a labda a hivatalok között.

– Azt mondták a vízműnél, a vízfolyás a városé. Azt várjuk, hogy valaki megcsinálja, de még nincs gazdája. A környékbeliek szerint az 50-es években itt egy itató állt, alatta egy kúttal. Próbáltuk elvezetni, nem sikerült. A meggyfát és a rózsát így nem kell locsolni, de mégiscsak el kellene zárni a vizet. Mindennap telefonálunk, de intézkedés nuku – mesélte az asszony. Véleménye szerint „gazdagok vagyunk, ha a mélyről jövő vizet hagyjuk szabadon elfolyni".

A baktói forrás nem csoda, hanem egy 50 évvel ezelőtti kút kitörése. – Csökkent Szegeden a vízfogyasztás, az artézi rétegek újra megteltek, így pozitívvá vált a kút. A rozsda is kikezdhette a lezárást, ezért tör felszínre a korábban itatásra és locsolásra is használt artézi víz – tudtuk meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-től. Hozzátették, a víz elzárása több százezer forintba kerül, mivel 80-100 méter mély a kút. – A Városüzemeltetési Iroda keres forrásokat a munkákhoz, még nem lehet tudni, mikor lehet elzárni a kitört kutat – mondták.

– Pontosan nem tudjuk, milyen kút, ugyanis nem a vízhálózat része. Találkoztunk már Szegeden hasonló jelenséggel, akkor a feltárás és a cementes elzárás 500 ezer és 1 millió forint közötti összeget emésztett fel – mondta Kósa János. A Városüzemeltetési Iroda osztályvezetője megerősítette: a baktói egy felhagyott kút, ami több évtizedig nyugalomban volt. – A vízrétegek nyomásemelkedése miatt indult meg a vízfolyás – tette hozzá. Megtudtuk, a városüzemeltetési iroda munkatársai a környezetgazdákkal egyeztettek, a feltörő „patakot" a közeli csatornába próbálják elvezetni. A végleges megoldáshoz bizottsági döntés és pénz is szükséges, ehhez pedig idő kell.

Olvasóink írták

 • 7. szabójóska 2013. április 20. 13:48
  „Ez valamikor a csorda itatókútja volt,tehát a városé volt.Valamikor gyermekkoromban hosszú beton itató-vájú is volt mellette és a Sárga-töltés oldalán járt ki 150-200 állat legelni Fölsővárosból. A gulyás a mostani Deák Gimnázium előtt várta a különböző utcákból a teheneket és odáig is kísérte vissza őket. Onnan a jószágok kíséret nélkül mentek hazáig és ha nem volt nyitva a kapu akkor bőgtek a gazdának a nyitásért.Tavasztól őszig a harmat felszállta körül indult a csorda és nap-szállat előtt ,még világosban értek vissza.Napközben az ONCSA-telep vasúti töltés és a Sárga töltés közötti legelőn legeltek és időnként ide vitték be itatni a jószágokat. A Bika-tó belső oldalán volt a Város bika istállója ezért terelték a jószágokat a tavat megkerülve.A kút mellett egy kis ház állt ahol valamikor a mezőőr posztolt kb. az 50-es évek elejéig Valamikor a Tölgyes utcát Csordajárásnak is nevezték elterjedten.”
 • 6. béci61 2013. április 20. 05:20
  „Az előző hozzászólók már a lényeget leírták: ha a városé a kút, akkor a városnak kellene intézkednie. Miért nem történik intézkedés? Mert a hivatalnokok nem a megoldást keresik, hanem azt, hogyan lehet másra kenni a kötelezettséget. Az eléggé érthetetlen, főleg a szakmai kompetenciák ismerete nélkül, hogy a vízmű miért viselkedett a leírtak szerint. A bekövetkező károkért senki nem felelős, de majd megfizeti az, akiket megérint. Tisztelt olvasó! Ez a felvázolt helyzet is azt mutatja, milyen gazdag a mi kis országunk természeti kincsekben, szakmai tapasztalatban és főleg szabályozási téren. Ez a XXI. század Magyarországa.”
 • 5. Horthyszobor 2013. április 19. 20:37
  „Baktóba van a probléma? Hamarosan a nagyembörhöz is betör a víz akkor majd elzárják. Addig nyugi :)”
 • 4. vmagdi 2013. április 19. 19:43
  „most osztották szét a képviselői lovét, talán a baktó képviselőjét elő lehetne keríteni...”
 • 3. szatyi 2013. április 19. 10:28
  „A helyzet az, hogy -elvileg- a föld kincsei az állam tulajdona, ez a víz is ami feltört!
  A tulajdonos(állam) gondoskodjon arról, hogy ne okozon több kárt a polgároknak!
  Kíváncsi lennék: Ha én -ott lakó, egyszerű állampolgárként- bevezetném, hasznosítanám ezt a vizet, -megjelenne-e az állam képviselője bármiféle fenyegetésekkel, törvényre, jogszabályra hivatkozva?
  Illetve: én hivatkozhatnék-e az állam tulajdonosi kötelezettségére?”
 • 2. naomi 2013. április 19. 10:21
  „És a felázott, alámosott út helyreállítása mennyibe fog kerülni?”
 • 1. _csutak_ 2013. április 18. 19:36
  „Nem hiszem el, hogy nem lehetne kihasználni!
  Ennél sokkal okosabbnak tartja magát a magyar embör...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt művelődési ház keresi igazgatóját

Egyszerre öt művelődési ház igazgatójának jár le a mandátuma Szegeden. A jelenlegi vezetők mellett két új jelölt indult. Tovább olvasom