Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Felújítás alatt a rektori hivatal

Szeged - Lakatlan és kulcsra zárt a régi rektori hivatal a Dugonics téren. Tettünk egy sétát a néhol elvarázsolt kastélyra, máskor háborútól gyötört palotára emlékeztető műemlékben. Találtunk katalóguscédulát, lyukakat a parkettában és fénymásoló gépet.
Nosztalgiát, régi emlékeket és valami otthonosságot vártam a régi rektori hivatalba lépve. Amikor a biztonsági szolgálat munkatársai kinyitották a Dugonics téri épület kapuját, még volt erre esély – Radnóti, Móra, József Attila és Vasvári mellszobra, a márványlépcső rendben volt, de a feltekert szőnyegek, a folyosón heverő függönyök megteremtették a későbbi élmények alaphangulatát.

Mintha szétlőtték volna a termeket

A házból decemberben mindenki kiköltözött, legutoljára a szoftverfejlesztés tanszék. Nem féltek egyedül.
– Ötvenen vagyunk, strapabíró férfiak. De egyébként sem volt fantomház jellege az épületnek, amelyben különben rövid ideig voltunk egyedül – mondta Gyimóthy Tibor tanszékvezető.

Ötven emberrel talán tényleg barátságosabb, de más volt négyen bejárni – ketten a biztonsági szolgálattól, ketten a Délmagyartól. A földszinten lyukas a fal és a linóleum ott, ahol egykor a könyvespolcok illeszkedtek – mintha szétlőtték volna az egymásba nyíló termeket. A TIK előtti időkre, a régi könyvtári funkcióra néhány folyóirat, katalóguscédula emlékeztet: Veszprém megye fontosabb statisztikai adatai, Közlekedési értesítő és egy igazán jellemző: Valóság.

Csak a galambok vannak otthon

Az információs fülkében korábban sosem jártam, kiderült: kisebb termek nyílnak belőle, egyiknek olyan pici az ajtaja, hogy kiírták rá: „vigyázz a kobakodra!"

A födém ellenőrzése miatt kellett feltépni a parkettát. Fotók: Schmidt Andrea

A belső udvarra vezető ajtó üvege törött. A galamboknak nem számít a változás, továbbra is otthon vannak, nyomot hagynak mindenhol. Hullik a hó, egy pillanatra egyedül maradok – elvarázsolt kastély hangulat, ami később a díszteremben tovább erősödik. A parkettát itt és a legtöbb irodában egy-egy kisebb területen fölszedték, hogy kiderüljön, milyen állapotban van a födém.

A régi könyvtárban eltévedtem, a teljes kétségbeeséstől csak az az önkiszolgáló fénymásoló mentett meg, amit végre felismertem: még kétforintost is elfogadott (egy oldal hét forint). Rajta felirat: selejt.

Fejlesztés 7,7 milliárdból

Korábban megírtuk: egy 7,7 milliárd forintos fejlesztési program részeként – amelyből 6,42 milliárd forint pályázaton nyert támogatás – tizenegy épületet újít fel és egyet épít az egyetem. A program három fő elemet tartalmaz: a rektori hivatal felújítását, az egyetemi tudássétány rekonstrukciót és a mérnökkar bővítését.

Hullámzó parketta tetején

– Bejöhet, elbírja, teszteltem – biztatott az egyik őr egy hullámzó parkettájú helyiségben. Az egykori rektori iroda előtt törött a kőburkolat. Az aládúcolt helyiségek korábban sem számítottak kuriózumoknak, ezekre nem csodálkoztunk rá. A lift nem működik, az egész épületet áramtalanították.

A volt kulturális irodában épek a színházplakátok, máshol a késedelmi díjakról olvashatunk éjszakára kölcsönzött olvasótermi könyvek esetében. 2001-es árfolyamon a lejárati dátum utáni második héttől örökre szól a kitiltás az éjszakai kölcsönzésből.

Az egyetem viszont nincs örökre kitiltva a műemlék épületből, amelynek a tervek szerint 2010-re végeznek az átépítésével, felújításával. Visszaköltözik a rektori hivatal, és új funkciókat – hallgatói szolgáltató tér, kutatási-fejlesztési feladat – kap a mostani szellemkastély.

Olvasóink írták

 • 4. egal 2009. február 18. 18:34
  „csanyiv ! Nem,nem sikerült felfognom a cikk lényegét ! Sőt ! Írni és olvasni sem tanultam meg. Ezt is diktálom másnak.
  A többihez :no comment.”
 • 3. csanyiv 2009. február 16. 22:47
  „Egal, sikerült felfogni a cikk lényegét?
  Vagy gondolod, hogy az egyetem wellness-szállóban érdekelt?
  Vagy neked a két dolog egal? :)”
 • 2. egal 2009. február 15. 18:12
  „Csak nehogy ebből is wellness-szálló legyen! Benne van a pakliban.”
 • 1. E! 2009. február 15. 12:03
  „"mérnökkar", "rektori hivatal"
  Továbbra is javalom a http://www.u-szeged.hu/object.9EBC5E51-626F-47BF-B51C-6E7432C1324D.ivy oldalon az SZTE egységeinek neveit (és helyes leírását) tartalmazó oldal tanulmányozását, ha már arra vetemedik a tisztelt újságíró(féle), hogy cikket ír olyanról, aminek NEM TUDJA RENDESEN LEÍRNI A NEVÉT!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több az olcsó árut kínáló bolt Szegeden

Szeged - Sok a bezárt üzlet Szegeden, és mind több kereskedő húzódik a multik közelébe – a biztos forgalom reményében. Tovább olvasom