Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Felújítással kezdődik az új zsinagógai esztendő

Szeged - Szeptember 13-án beköszönt az 5776. zsinagógai esztendő: kóser bolt nyílik Szegeden, és 950 milliós kormányzati támogatásból folytatódnak az új zsinagóga felújítási munkálatai.
Egyedülálló kezdeményezés

– A szeptember 13-án beköszöntő 5776. zsinagógai esztendőben még jobban ki akarjuk nyitni a közösségi életet, ezért előreláthatóan szeptember közepéig megnyílik a kóser bolt Szegeden – mondta Markovics Zsolt főrabbi. A kezdeményezés egyedülálló, mert Magyarországon a fővároson kívül nem található kóser termékeket árusító bolt. – A kóser bolttal a zsidó hitközség magyar és határon túli tagjainak, valamint az itt tanuló izraeli és muszlim diákoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy rabbinikus engedéllyel ellátott árukat tudjanak vásárolni – fogalmazott a főrabbi.

– Hat sikertelen EU-s pályázat után a tavalyi évben kormányhatározati döntés született az új zsinagóga állagmegőrzésének és restaurálásának szükségességéről. – Az épületet a 112 év fennállása alatt igencsak megviselte az időjárás, illetve azok az időszakok, amikor más, raktározási célokra használták – mondta Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

A rekonstrukciós munka első lépéseként 50 millió forint érkezett a Holokauszt Alapból, amelyből helyreállítottak 3 beszakadt tornyot és a hozzájuk kapcsolódó tetőgerendázatot. – E felújításokkor kerültek napvilágra a hajdani tervezés hibái, például a hiányos szigetelés vagy a fedetlen ablakterek, amelyek különösen ki vannak téve az időjárás és a galambok káros hatásainak– fogalmazott Lednitzky András.

950 milliós kormányzati támogatásból folytatódnak az új zsinagóga felújítási munkálatai. Fotó: Karnok Csaba
950 milliós kormányzati támogatásból folytatódnak az új zsinagóga felújítási munkálatai. Fotó: Karnok Csaba

Július 22-én született meg a döntés a kormány részéről: 950 millió forinttal támogatja az Új zsinagóga 2017-ig tartó felújítását. –A felújítási munkálatokra vonatkozó döntéseket együtt hozza majd a Mazsihisz és a Szegedi Zsidó Hitközség, így garanciát látok rá, hogy a közbeszerzés a helyi munkaerőre épül majd, nem Budapest-orientált lesz– fogalmazott Lednitzky András.

Az elnök elmondta, első lépésként a tetőkupolát és a homlokzatot állítják helyre, majd restaurálják a díszítéseket és korszerűsítik a szigetelést.
Markovics Zsolt szegedi főrabbi elmondta, tavaly 350 ezer forintos támogatásból Noé játszóházat alakítottak ki a zsidó hitközség dísztermében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sártenger Kübeken

A hétfő esti esőzés annyira feláztatta az utat, hogy nem jutottunk messzire - sáros szélvédővel… Tovább olvasom