Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Felújítást osztottak – iskolákra 40, utakra 150 millió

Szeged - Politikai osztozkodás vagy átgondolt döntés? A tény: iskolafelújításra 40 millió forintot, utakra 150 milliót osztott szét a szegedi közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága.
Az újszegedi Gregor József Általános Iskola homlokzatának szigetelésére és festésére szavazott meg 40 millió forintot a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Az intézményfelújítási keretre a másik javaslatot a Nevelési–Oktatási Intézmények Gazdasági Szakszolgálata (NGSZ) adta. A csomagban szerepelt az Agyagos, a Gyík, a Cső és a Vedres utcai bölcsőde nyílászáróinak korszerűsítése, az Agyagos utcai intézmény udvari szennyvízcsatornájának javítása, a Csap utcai óvoda teljes tetőszerkezetének felújítása, a Temesvári körúti óvoda nyílászárócseréje. Az általános iskolák közül a Bálint Sándor iskola tornatermének balesetveszélyes parkettáját hozatnák rendbe, a Zrínyi-iskola alagsorára költenének, a Somogyi-könyvtár padlóját tennék rendbe, és az Indóház téri hajléktalanszálló nyílászáróit cserélnék ki.

A testület nem vitatta, hogy a többi felújítás is fontos lenne. Ezért, hogy arra is legyen pénz, a testület megszavazta: a következő közgyűlésen költségvetés-módosítást kérnek, hogy megduplázhassák a keretet.
Juhász Gyula KDNP-s bizottsági elnök a döntésről elmondta: a polgármesteri hivatal szakirodájához 2 milliárd forintnyi igény futott be, ebből 200 millió értékű a sürgős tennivaló, ezt redukálta tovább az iroda. Botka László polgármester eredeti előterjesztésében egyáltalán nem intézmény-felújítási forrás, azt a Fidesz–KDNP-frakció tetette bele. A pluszpénzt a bizottság az NGSZ keretéből javasolja elvenni, ahol közel 3,4 milliárd van dologi kiadásra.

Tankcsapda a Szivárvány utcában. Fotó: Frank Yvette
Tankcsapda a Szivárvány utcában.
Fotó: Frank Yvette

Eldőlt a 150 millió forintos útrekonstrukciós keret sorsa is. A szakiroda a környezetgazdálkodással egyeztetve olyan csomagot állított össze, amelyben például a Belvárosi híd, a Széchenyi tér déli oldala, a Vár, a Deák és az Ortutay utca, a Bécsi és a Budapesti körút, illetve a Szilléri sugárút szerepelt. Megállójavítást terveztek a Tisza Lajos körúton, a Széchenyi téren, a Rókusi körúton és a Lugas utcánál, teljes kerékpárút-felújítást a Retek utcában.

Az osztozkodás áldozata lett

 Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület), a bizottság alelnöke úgy kommentálta a döntéseket: „a szakmai javaslat a Fideszen belüli osztozkodás áldozata lett. Így az NGSZ által balesetveszélyesnek ítélt helyzetek elhárítására nem fog pénz jutni az intézményekben, az útfelújítási keretet pedig öt fideszes képviselő osztotta szét a saját választókerületének, ami a város többi részén, nagyobb forgalmú utak javításától veszi el a forrást."

Ehhez képest a bizottság merőben más listát szavazott meg – elsősorban mellékutcákra terelte a pénzt. 21 közterületre költ; Alsóvároson a Kácsa, a Kisfaludy, a Csonka utca Szabadság téri része és a Szivárvány utca újulhat meg. Béketelepen a Medikémia melletti utat javítják, Dorozsmán a Barátság és a Gyalu utca, Hattyastelepen a Mokrini utca és a Fűtőház köz, Kecskéstelepen a Sziget utca, Móravároson a Móra utca, Rókuson a Bodzafa és a Francia utca Öthalom és Körtöltés utca közti része kap új burkolatot. A petőfitelepi Halas utca eleje, a tápai Csatár utca és Honfoglalás utcai buszforduló, a Régész tér templombejáróval szemközti része és a Tigér utca lesz soron. Újszegeden a Fülemüle utca Hargitai utca és Fő fasor közti szakaszára, illetve az új-petőfitelepi Balatoni és Réz utcára futja még a pénzből. Közbeszerzési eljárás után várhatóan júliusban köt szerződést a város a kivitelezővel.

– Az elmúlt nyolc évben a baloldalnak az volt az elve, hogy azokat az utakat javíttatja elsősorban, ahol meglátszik. Holott az emberek közvetlen környezete is számít. Az a tapasztalatunk, hogy ha ilyen mikrokörnyezetet feljavítunk, mindjárt elindul a fejlődés azon a területen. Ezért most kimaradtak a nagyok, és még egy évet várnak, hiszen akár egy milliárdot el lehetne költeni az utakra – mondta Kalmár Ferenc (KDNP) bizottsági tag, városüzemeltetési tanácsnok.

Olvasóink írták

 • 5. kormoska 2013. május 07. 21:36
  „Kalmár képviselő úr azt mondja:A belváros várhat egy évet,majd jövőre sorra kerül.
  Kár,hogy a képviselő úr akkor már nem lesz önk.képviselő mert belebukik a biomasszába és a sok menetrend módosításba!”
 • 4. Dr.Tonyk 2013. május 07. 19:03
  „A balesetveszélyes iskolákban "esemény" bekövetkeztekor gondolom nem a fideszes urak fogják viselni a felelősséget. Vagy ez le lesz majd passzolva az NGSZ-nek, az meg majd ráveri az igazgatóra, az meg az éhbérért tartott karbantartóra?”
 • 3. GondaIstván 2013. május 07. 18:00
  „Annyira ismerős a helyzet: nálunk az Ifjúsági és Sportbizottságban is ez megy. Pl. a szakirodának van egy 5 éves, komoly játszótér felújítási programja, amire a fideszes bizottsági tagok nagy ívben tojnak, és elviszik a pénz a saját körzetükbe, esetleg a havernak.
  A cikkben szereplő utcanevekből az is rögtön világos, hogy kik a Fidesz erős emberei, akikhez megy a pénz: Alsóváros - Hűvös, Dorozsma - Mihálffy, Móraváros - Nógrádi, stb.
  Amit meg Kalmár mond az értelmezhetetlen: "a tapasztalatunk, hogy ha ilyen mikrokörnyezetet feljavítunk, mindjárt elindul a fejlődés azon a területen". Ez komoly? Megcsinálják az utat pl. a hattyasi Fűtőház közben és ott megindul a fejlődés? Ez egy zsákutca, összesen 6 lakóház van ott, üres telek nincs, mégis milyen fejlődésre gondolhat? Természetesen örülök, hogy lesz ott jó út, de ha 2 milliárdos beérkezett igényre 150 mFt szétosztható pénz van, akkor nyilván a legforgalmasabb utakat kell javítani (ne is nevezzük javításnak, inkább csak kozmetikázásnak).
  Kedves szegedi szavazók! Kérem, 2014-ben vessenek véget ennek az egész mutyinak!”
 • 2. nyomdasz63 2013. május 07. 17:06
  „No majd csak lesz/jut pár tízezer a járdára is a Móravárosi krt~Szél utca sarkán!
  Arra,melyet a helyi fideszes önk.képviselő április végére ígért,de egy kapavágás sem történt még!
  Lehet,hogy "roxper"-nek lesz igaza? <"Nyugi nyomdász, majd 2015 áprilisára! :D">”
 • 1. szegedivagyok 2013. május 07. 16:23
  „150 milla annyit ér,mint halottnak a csók.Töredéke a szükségesnek.Viszont legalább lehet majd a képviselőknek mivel villogni:"én megmutattam,hogy a zemberekért vagyok". Ennyi a történet, nem több.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terepjáró miatt fékezett a villamos - csigolyája tört egy utasnak

Villamos elé hajtott egy terepjáró Szegeden kora reggel, az egyik utas súlyosan megsérült - a rendőrség keresi az autó vezetőjét. A terepjárót több kamera is rögzíthette. Tovább olvasom