Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Felújítják a nagyállomás postaszárnyát

Szeged - A szegedi, Indóház téri vasútállomás épületének rekonstrukciójakor kimaradt a postaszárny felújítása. A MÁV most pótolja, és a kivitelezés után újra használni fogják az egyelőre üresen álló helyiségeket.
A MÁV saját forrásból, 82,2 millió forintból felújítja a szegedi nagyállomás épületének postaszárnyát. Az Indóház téren álló műemlék épületegyüttes három részből áll. A korábbi, 2006-ban lezárult rekonstrukcióból ez az épületszárny elegendő forrás hiányában kimaradt. Tavaly november 8-án írták alá az épület emeleti átalakításáról, valamint a homlokzatának felújításáról szóló szerződést a Prím Építő Kft.-vel, a munkálatok ezután indultak. A kivitelezés nem okoz fennakadást a téren, az épület előtti járdán biztonsági védőkorlátot tettek ki, a postára való bejutás pedig egy védőtetővel biztosított.

Felújítják a nagyállomás postaszárnyát. Fotó: Frank Yvette (galéria)
 Jövőre kormányablak készül

A használatbavételi eljárás gyorsaságától függ a teljes befejezés időpontja, várhatóan május elejére végeznek – tudtuk meg. A MÁV felhívta a figyelmet, hogy a mostani projekt a majdani kormányablak kialakításától teljesen független. A kormányablak kivitelezése a tervek szerint 2015. január végén kezdődik, és augusztusban készülhet el. A kormányablakok azokon a távolsági és budapesti elővárosi állomásokon jönnek létre, ahol az éves utasforgalom eléri a félmillió főt.

„Az úgynevezett postaszárny munkálatai elsősorban az állagmegóvás miatt váltak szükségessé, s az épületkomplexum egységes megjelenését rontotta az eddig fennálló helyzet. Ezt meg kellett oldani ennél a reprezentatív műemléki épületegyüttesnél. A MÁV érdeke azt kívánta, hogy az utóbbi időben a rossz műszaki állapot miatt üresen álló, jó elhelyezkedési adottsággal rendelkező helyiségeit újra használatba lehessen helyezni a szakszolgálati igényeket figyelembe véve" – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A felújítás során a jelenlegi beépítettség nem változik. A postaszárny földszintjén található a posta, az emeleti helyiségek jelenleg üresek. A rekonstrukció után felújított lépcsőház vezet majd az irodák közlekedőjébe. Az emeleten teakonyhát, mosdóblokkot is építenek. Egyebek mellett festési, mázolási, csempeburkolási, álmennyezet-kialakítási munkákat végeznek. A homlokzat felújításakor kicserélik a nyílászárókat, a sárga klinker falburkolat megszépül, a műköveket cserélik, a kő építőelemeket pedig javítják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrfi Pál újra pelust cserél

Negyedjére lett apuka Győrfi Pál, aki most kamera elé állt lassan fél éves Lilla lányával. Tovább olvasom