Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Felújítják az egyetem Dóm téri épületeit

Uniós támogatással újul meg a Szegedi Tudományegyetem több laboratóriuma és tanterme, amelyek még az 1930-as években épültek Klebelsberg Kunó kultuszminiszter kezdeményezésére.
A Dóm téri rekonstrukció komoly szervezési munkát igényel, át kellett alakítani a kutatási és oktatási tevékenységet - mondta a beruházás munkaterületének csütörtöki átadásakor Szabó Gábor akadémikus, a felsőoktatási intézmény rektora.

A fizikus és kémikus tanszékekre egy év múlva költözhetnek vissza a hallgatók. A tanszékek többsége a felújítás idejére a korábbi 1-es számú kórház épületébe költözött, ahol a laborok többsége már újra működik – közölte a fizikus professzor.

Olvasóink írták

 • 9. török 2010. július 17. 14:02
  „6. Ez az egyetemisták dolga, hogy bulizzanak. Miért, jobb, ha valaki nem éli ki magát huszonévesen, és erre negyvenévesen jön rá, akkor szétcsalja a férjét/feleségét, minden este leissza magát és végigdugja a várost? Szerintem nagyon is rendben van, hogy az egyetemisták buliznak, hánynak meg minden, ez így van rendjén. Inkább küldjenek oda minden reggel egy rakat takarítót, hogy tegyék rendbe.”
 • 8. török 2010. július 17. 13:59
  „4. Nem olvastad, hogy uniós támogatás? Ez már tavaly meg lett pályázva, és idén év elején el lett nyerve. Ezt utálom, hogy valami átcsúszik másik ciklusra, már azt hiszik az emberek, hogy az új csinálja a dolgokat, pedig még az előző készítette elő, nyerte el a pénzt, írta ki a közbeszerzést, írta alá a szerződést stb., csak az új idejében kezdenek bele a munkába.”
 • 7. BK 2010. július 16. 17:09
  „#6., Titanilla!

  Viszont lehetséges, hogy azok a hallgatók le tudják írni helyesen, egybeírva, hogy "felsőoktatás", vagy hogy "leszarni". :DDDDDDDDDDDDDDD”
 • 6. Titanilla 2010. július 16. 14:05
  „Tényleg fölháboritó ahogy Dóm tér és környéke kinéz. A jovő nemzedéke szó szerint le sz@rja még a kulturális emlékeket is. Föl nem fogom mikor tanulnak a felső oktatás hallgatói, állandóan buliznak, a ét minden napján. Bezzeg a tandij ellen tüntetnek.”
 • 5. babfozelek 2010. július 15. 17:34
  „Ez a felújítás nem Szabó gábor professzor úr "első lépése", régóta el volt már tervezve - természetesen ettől függetlenül nagyon örülök neki! Sajnos a cikkből imaradt, holgy nem az egészet újítják fel, gyakorlatilag a Béke épület kimarad, pedig igencsak kellene már ezzel is valamit csinálni, ahogy a Bolyaira is ráférne egy teljes homlokzati rekonstrukció, meg elég sok tanteremben csereérettek a székek, padok, táblák - talán előbb-utóbb erre is lesz majd keret, mindent nem lehet egyszerre... ;-)

  Ami egy kicsit "fáj", hogy a Budót is felújítják - nyilván kell, mert botzalmas állapotban van, mégis hiányozni fog annak a teremnek a hangulata, aki járt oda, tudja, hogy miről beszélek... :-) Nem szeretném, ha a műanyagszagú lélektelen modernség áradna belőle...

  A galambok és a kultúráltan szórakozni képtelen egyetemisták problémáját én is megszenvedem...”
 • 4. mazsolaszolo 2010. július 15. 14:48
  „Örülök, hogy Szabó Gábor lett az új rektor - az első lépéséért piros pont! Nagyon ráfér már azokra az épületekre a felújítás, és nagyon meg is éri, ha felújítják azokat. Teljesen logikus és érthető, hogy ott akarnak maradni, ahol 70-80 éve vannak a tanszékek, mert ez egyfajta hagyomány. Nem vagyok ellenére az újításoknak, de annak sem, ha minden hagyományt gyökerestül akarunk kiírtani.

  1.: A Szent Márk térre hajazhat ugyan némileg a szegedi Dóm tér, de ez egy másik ország, más hagyományokkal, más élettel. Legyenek csak a KV-zók a város másik felén többen, az ittenieket pedig rázzák kissé gatyába. Ott van a szépen felújított - jogi kar előtti - tér (sorry, de a neve nem jut eszembe), ahol a Reök palota is van. Oda pl. kiválóan oda lehetne telepíteni mindenféle KV-zót, éttermet.

  Mint "szgy", én is szívesebben veszem, ha a galambszart meg a buli-rókákat eltakarítják a Dóm térről, és nyaranta megy a szabadtéri (még úgy is, hogy magam nem szeretem a csillagtetős színházat, sokkal inkább a másikat).”
 • 3. jozicsenko 2010. július 15. 13:41
  „1. hozzászólás Logaritmus 2010.07.15. 12:36 : sajnos ez az elvtársaid szemében nem több, mint egy újabb lakópark/plaza: ahogyan ötleteltek azon is, hogy a klinika kert árán lenne pénz az új épületekre: az I-II Bel, szemészeti klinika, stb meg mehetett volna a lecsóba, hgoy a helyére az elvtársak lakóparkot rakhassanak

  hála a jó égnek, hogy az egyetem itt marad, a belvárosban: 80 év ennek építették, maradjon is egyetem...”
 • 2. szgy 2010. július 15. 13:20
  „Nincsenek "kísérleti majmok", legföljebb néha én, amikor bent tartózkodom... :) Üresség sincs, van egy csomó hallgató is, van a téren egy pszeudoétterem, ami lehetne jobb, de van a sarkán egy cukrászda is. Az épület viszont eleve egyetemnek és kutató intézetnek épült, és nagyon jól van ott, ahol van.

  Azért sem Szent Márk tér, mert nyáron ott vannak a széksorok, ami szintén nagyon rendben van, de ebből is látszik, hogy mennyire más a használata a térnek.

  Inkább a galambokat kellene megritkítani, és a SZOTE klubbot bezárni, mert óriási mocskot csinálnak az árkádsorban a tisztelt madarak és a tisztelt egyetemisták, a keleti oldalon csak becsipeszelt orral lehet végigsétálni. Petőfi minden nap frissen le van vizelve, évek óta figyelem. Nem beszélve arról, hogy a galambokkal ellentétben a bulizó ifjak részhalmaza a Dóm főkaput is összehányja, meg időnként fölgyújtja. És haza lehetne küldeni a gördeszkás társaságot is, mindjárt kellemesebb lenne a légkör, és elkezdenének a városlakók is kijárni a térre...”
 • 1. Logaritmus 2010. július 15. 12:36
  „Inkább adják el, költözzenek egy modern épületbe mint Újszegeden az új biológiai kutató intézet, és a Dóm térből csináljanak egy élhető, emberekről szóló, kis kávéházakkal, üzletekkel teli Szent Márk teret, ahol ÉLET van kísérleti majmok és üresség helyett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos bevásárlónap - extra kedvezményekkel

A nálunk tehetősebb Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan a Délmagyarország és a… Tovább olvasom