Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Felülírja a várólistát az élet

Szeged - Rosszabbodtak az elmúlt évben megyénk egészségügyi intézményeiben a kórházi műtéti várólisták. A Fidesz-kormány programja a névsorok felezését ígéri, miközben hazánkban nincs norma a különböző műtétek várakozási idejére.
Türelem kell a gyógyuláshoz – ismerte el olvasónk, amikor lapunk Csörög rovatának panaszolta: hiába várta ki sorát a műtéti várólistán, készült föl lélekben a beavatkozásra, mert a nagy napon közölték vele, hogy mégsem kerülhet kés alá.

– A kórházi várólistát naponta felülírja az élet, mert a sürgős, akut esetet akkor is el kell látnunk, ha már fölkészítettük a műtőt és a sorban következő beteget a korábban tervezett beavatkozásra. Ez a mindennapi küszködés, a nagyon különböző szempontok összevetési kényszere a páciensek és az orvosok számára egyaránt megterhelő – sóhajt Bodosi Mihály professzor. A szegedi klinikai központ várólista-bizottságának vezetője hangsúlyozza: a listára felvett betegeket folyamatosan ellenőrzik, a szakmai alapelveket követve döntenek arról, melyik típusú betegség milyen kockázattal jár, és a páciens pillanatnyi állapota lehetővé teszi a további várakoztatást vagy sem.

A szegedi klinikai honlapon nyilvános 22 várólista közül 6 tegnap egyetlen nevet sem tartalmazott – azonnal megejthető például egy gyermek sérvműtétje vagy egy felnőtt katéteres epekőoldása, illetve prosztata- és mandulaműtétje. Hasonló képet mutatott – többek között – a szentesi kórház belgyógyászati vagy neurológiai, a makói intézmény egynapos ellátású traumatológiai vagy urológiai fekvőbeteg-listája.

A legtovább csípőprotézisre, a legtöbben szemműtétre várnak
A legtovább csípőprotézisre, a legtöbben szemműtétre várnak.
DM/DV-grafika

Riasztó sorozatokat is találtunk – a táblázatunkban mutatott, átlagosnak számító nőgyógyászati, illetve extrém hosszú szemészeti műtéti lista mellett. A vásárhelyi kórházban például 494-en akár 13 hónapot is kénytelenek várni mozgásszervi rehabilitációra, míg Szentesen 8 hónapi türelmet is igényelhet egy-egy betegtől a 219 fős traumatológiai lista. A szegedi klinikán szívkatéterezésre a tavalyi 607-tel szemben idén 682 páciens vár – a múlt év 5 hónapjával szemben akár kétszer annyi ideig is. Itt most a 92 csípőprotézist igénylő páciensnek van szüksége a legnagyobb, 13 hónapos türelemre.

Felezni vagy csökkenteni a műtéti listák hosszát? Ehhez – Bodosi professzor szerint is – elsősorban az egészségügy alulfinanszírozottságát kellene megszüntetni, de javítani kellene a beavatkozások hátterét is, például növelni a műtők számát és korszerűségét, illetve a szakszemélyzet létszámát.

90 nap helyett akár 9 év is

Hazánkban nincs megszabva az egyes kórházi beavatkozások várakozási ideje, bár a tervezhető nagyműtéteknél az Euro Health Consumer Index EU-tagállamokat összehasonlító értékelése 90 napos határértékkel számolt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kiss Norbert. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) módszertani és informatikai főosztályának vezetője szerint a daganatos betegeknél például az EU-index a 21 napon belül megkezdett terápiát tartja kívánatosnak, az MRI-vizsgálatnál a 7 napot, a kardiológián – a halasztható ellátások esetében – 1 hónapot. Az EbF szerint a szürkehályogműtéteknél extrém hosszú a várakozási idő: például Hódmezővásárhelyen és Szombathelyen másfél–két évre előre adnak csak időpontot a pácienseknek.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. DoktorMengele 2010. június 09. 13:36
  „18. hozzászólás klj_54 , végtelenül szomorú, tragikus és fölháborító, hogy mindez megtörténhetett. Azt már csak gyanítom, hogy komolyabb következmények nélkül. Következmény alatt pedig a rendszer teljes és lényegi rendbe rakását értem, mert egy-két orvos felelősségre vonása semmin sem segít.
  Fogadja részvétemet.”
 • 20. tintasbarns 2010. június 08. 19:10
  „Egyre sokasodik a gond az egészségügyben a váró lista körül. Ez azért van mert szervezetlenség uralkodik az intézményekben , anyagi megtakarítást nem eredményez tehát felesleges, káros mindenki számára. A várólista nem befolyásolja azt a tényt, hogy orvos hiány van de azt már igen, hogy fejetlenség és nem rátermett szakemberek irányítják. Kérdés meddig mehet ez így a meglátás az, hogy nem sokáig.”
 • 19. TrombiFrédi 2010. június 08. 15:50
  „Ki gondolta volna???”
 • 18. klj_54 2010. június 08. 14:09
  „16. hozzászólás DoktorMengele 2010.06.08. 12:35
  >2. Találkozott-e már valaki azzal a jelenséggel, hogy semmitmondó véleménnyel hazaküldik a beteget, csakhogy >ne jelentsen költséget (kezelést) az ellátórendszer számára? Többekben megfogalmazódott már a gyanú...
  Édesapámat ma 11.00 kor temettük.
  Úgy adták ki (kivágták!) a fertőző osztályról, hogy
  1, lázas volt, másnap 41°C-os lázzal ment vissza az egyes belre!
  2, benne felejtették a katétert!
  Mai magyar néprosszullétügy:(”
 • 17. rhyyy 2010. június 08. 13:05
  „vajon vásárhelyen miért kell annyit várni a rehabra? azért mert a doki a magánpraxisba hívja a pácienst.
  akkor ezek szerint ha arra van ideje, akkor növelhetnénk a tb-s munkaidejét és a tb-s ellátottak számát.
  miért nem az eü-be fejleszt az állam, miért a bkv-ba, autópályába, <moderálva> politikusbérekre????????”
 • 16. DoktorMengele 2010. június 08. 12:35
  „1. Egy 70-hez közel járó ismerősöm combnyaktörését októbertől mostanáig "diagnosztizálták". Azaz: mostanra jöttek rá, mi baja.
  2. Találkozott-e már valaki azzal a jelenséggel, hogy semmitmondó véleménnyel hazaküldik a beteget, csakhogy ne jelentsen költséget (kezelést) az ellátórendszer számára? Többekben megfogalmazódott már a gyanú...
  3. Lehet, hogy beteges reakció, de összefüggést vélek fölfedezni az 1-2. pont között.”
 • 15. vmagdi 2010. június 08. 12:07
  „a lanyom a baratajval idopontot kert a borgyogyaszaton marciusban , kapott is majus 27re, de mit ad isten eppen azon a napon budapestre utaztak konferenciara, mondom kernek egy masik idopontot, azt mondtak az nem lehet, majd junius vegen menjek be es kerdezzem meg mikor adjak az uj idopontot. Ez a szoveget kertem irjak mar ra a kezelolapra, szegyentelenul ra is irtak. Itt egy oras uresedes tamadt a rendelobe, nyilvan ha ez ugy mukodne mint ahogy normalisan kellene, masik ket beteget ellathatott volna. Mar egyaltalan ha a betegek ellatasa lenne a cel.”
 • 14. xene@freemail.hu 2010. június 08. 11:12
  „Egyébként meg remélem, hogy a többi orvos nem ilyen. Mármint, hogy a magán-praxisába kívánja csábítani a fizetős kuncsaftokat....::))”
 • 13. xene@freemail.hu 2010. június 08. 11:04
  „Én is csak azt tudom kívánni mindenkinek, hogy vigyázzon az egészségére!!! Nekem testvérem volt kórházban nemrég. Benn tartották napokig, semmit sem mondtak neki, majd csak úgy hazaengedték. Az orvos meg ajánlgatta magát, hogy menjen a magán-rendelésére....

  Viktoréknak tényleg érdekes lesz a dolog....kíváncsi vagyok, hogy fogják majd megoldani az egészségügyben fellelhető fejetlenséget...”
 • 12. berzebúb 2010. június 08. 09:49
  „És még ami bosszantó, hogy nem vagyok orvoshoz járó típus. Bőrgyógyászaton szerintem a kilencvenes években voltam utoljára. Rendszeresen fizetem a TB-t és kivárom az egy hónapos időpontot, mert mást nem tudok csinálni. És még talán örülök is, hogy csak egy hónapot kell várnom. Még lehet, hogy szerencsés is vagyok.”
 • 11. berzebúb 2010. június 08. 09:44
  „Nem csak a kórházakban és a műtéteknél van így! Sajnos.
  Ha nőgyógyászatra szeretne bejelentkezni valaki, akkor pl: Máv rendelő: egy hónap múlva tudnak csak időpontot adni, a dokik folyamatában cserélődnek. Ha valaki szól, hogy neki sok az egy hónap, mert mondjuk csak a szokásos fogamzásgátlót szeretné csak felíratni, vagy az éves rákszűrését elvégeztetni (ami 5 perc maximum) akkor közlik vele, hogy menjen a NŐi klinikára. A Vasas Szt. Péter utcai intézményről inkább szót sem ejtek...
  Ha bőrgyógyászatra szeretne valaki menni, mert mondjuk megnagyobbodott az anyajegye, esetleg rák gyanús, mert körülötte elszíneződés van, vagy kiütései lettek stb...akkor ott is egy hónap múlva kap csak időpontot.
  Egyébként meg lehet magánorvoshoz járni! Köszönjük, de nem mindenkinek van arra pénze, hogy magán fogorvosa, magán bőrgyógyásza, magán nőgyógyásza...stb. legyen.
  Megértem az egészségügyet is, mert hatalmas a káosz, a fejetlenség és az alulfinanszírozottság náluk. A dokik is azért cserélődnek annyiszor, annyi helyen, mert inkább magán praktizálnak, vagy kimennek külföldre dolgozni. Mi meg csak fizetjük a TB-ét, valamikor majd csak oda jutunk, hogy megvizsgáljanak, és még utána is sokszor több hónap, mire kiderítik a betegség valódi eredetét, okát. Sokszor addigra már majdnem késő, vagy teljes egészében késő. Hiába kezd el valaki a leghamarabb dokihoz fordulni, ha az időpontok, a várakozás miatt már tulajdonképpen majdnem olyan, mintha nem is fordult volna orvoshoz.”
 • 10. vmagdi 2010. június 08. 09:31
  „Most olvastam a tappenz tovabbi radikalis valtoztatasat, a tb gyakorlatilag nem fizet, a kifizetes nagy reszet a munkaltatora nyomta. Es boldogan jelenti, hogy a mar eddig valtoztatasok is lenyegesen csokkentettek a tappenzen toltott napok szamat es a kifizetest. Nem talan soklkal egeszsegesebbe lett a a magyar nep? mert nem pont errol van szo. Szerintem. Hanem a minimal ber 50%-abol nem lehet kifizetni a rezsit, vagy nem kockaztatja az allasat senki. Ez persze rovidtavon nagyon jo. De majd talalkozunk ezekkel az emberekkel, csak sokkal lepusztultabban.
  Szerintem a tbnek allami kezben kellene maradni, de szigorubb szakmai es tarsadalmi felugyelettel. Bejohetnek a maganosok is, pld aki arany tuvel szeretne az injekciot a sejhajaba, vagy topleses noverkeket akar, vagy LC teves lakosztalyt, az kaphassa meg jol megefizetett felarert, mert ugye maganak a luxusbazis kiepeitese is kozpenzbol finaszirozodna, igy a koz szeretne visszakapni a penzet a flancoloktol”
 • 9. klj_54 2010. június 08. 09:10
  „6. hozzászólás achilleus 2010.06.08. 08:33
  Tudod, Mikola elvtárs szerette volna "privatizálni" a kettes rendelőt (Zöld Sándor utca), csak a kormányváltás akadályozta meg benne.
  Részemről kiszállok a vitából, mert írhatunk itt amit akarunk, a fidesz azt tesz amit akar.
  Még az országot is eladhatja, hisz kétharmada van!”
 • 8. Léni 2010. június 08. 08:41
  „Mit görcsöl itt bárki? Itt vannak a megmentők, akik tudják mit kell csinálni ahhoz, hogy
  az egészségügy jól működjön! Szerintük semmi nem volt jó, egy ötlet sem volt használható, amit
  az előző kormány próbált nyélbeütni, pedig ugyanezt Szlovákiában és máshol is megcsinálták, azzal a
  különbséggel, hogy nem volt aki felhergelje az embereket és népszavazzanak!
  Itt a NAGY LEHETŐSÉG Orbánnak, mutassa meg mit tud!!!! De most se zárjon be kórházakat,
  ne vonjon össze semmit semmivel, ne legyen vizitdíj, vagy másképp elnevezve valami más,
  ne legyen semmi megcsinálható, amit a népszavazásnál leszavaztatott!
  Más módszerrel, a semmiből is el lehet ezt végezni, legalább is ezt ígérte. No lássuk!!!!”
 • 7. vmagdi 2010. június 08. 08:41
  „En ezt a varolistat egyaltalan nem ertem, de biztos szornyen idiota lehetett, akinek csokott agyaban ez megfogant. Olyan ez, hogy csurog a megrepedt vizvezetek, de nem hivok szerelot, mert ez nem volt bekalkulava erre a honapra, aztan lehet, hogy eluszik 10 ember otthona, mire odaerek a listamon. Szerintem, van annyira felnott az ember, hogy nem hobbibol jar szivatultetesre, meg mandulakivetelre. Viszont ha ez szukseges, akkor ez szukseges. De ezt egy birkapasztor is tudja, nem csak egy eu vegzettsegu allamtitkar vagy miniszter.A varolista olaj a tuzre, fokozza a bajt, tetezve jelennek meg a koltsegk ha egyaltalan tuleli a beteg. holott, mar alapbol a magyar europa lecarabb eu allapotaban leve nemzete. Ami nem csoda. A kornyezo szoc orszagokban pld NDK annakidejen is korszerubb technoklogiaval dolgoztak aketkezi munkasok.
  (Marciusban kaptam idopontot augusztusra a rakszuresre, kerem, minek, ha rakos vagyok, akkor mar inkabb a tehetobe hozzanank viragot, a borgyogyaszatra, meg arra is varni kell, hogy valaha majd idopontot kaphassak, de a rendelo tok ures, a doktorok malmoznak, beteg lenne, de a lista a lenyeg).
  Szerintek frankon kijelenthetjuk, ma magyarorszagon eu ellatas nincs, viszont penzbeszedes van, es ez nem fakultativ ezert az eu mukodesenek se kellene fakultativnak lenni. Az eu rendbetetelenek elso lepese, szepen utjara bocsatani az egesz ostoba oep garniturat es ujjakkal kidolgoztatni egy uj koncepciot. Mert egyaltalan nem az a kerdes, hogy az oep fincirozza e a plasztikai mellmutetet, hanem hogy emberek halnak meg az ostobasag (vagy szandekos) hozzanem ertes miatt.”
 • 6. achilleus 2010. június 08. 08:33
  „5. hozzászólás klj_54 2010.06.08. 08:18
  A Hospinvesztesedést, azt megakadályozták meg. Az egész bedőlt volna, és elveszett volna a teljes TB vagyon és befizetés. Óriási bukást sikerült elkerülni. Sajnálatos, hogy nem látod be. Ugyanaz lett volna, mint a Malévvel!”
 • 5. klj_54 2010. június 08. 08:18
  „2. hozzászólás achilleus 2010.06.08. 07:40
  Azt Viktorék megakadályozták, lásd: nép szavaztatás!”
 • 4. utazó81 2010. június 08. 08:06
  „A szentesi kórház baleseti sebészetén halottam egy beszélgetés a múlt héten. Egy betegnek a sérült újját kezelik, és többször előfordult, hogy egy-egy darabot csonkolni kellett belőle.Mindezt érzéstelenítés nélkül.Mikor a beteg szóvátette a doki azt mondta mivel gyulladásban van a seb az érzéstelenítő nem hatna.A rövidtávú altatás nekik meg nem kifizetődő.”
 • 3. jozko 2010. június 08. 07:59
  „Talán nem volna hiábavaló és tanulságos is lenne egy, az érintettek /pl. a TB részéről/ elvégzett felülvizsgálat az elvégzett beavatkozások sorrendiségéről a soronkívüliség indokairól, a jogosultakról...Isten őrizz megsérteni az emberi jogokat! Gyógyulást, jobbulást kívánok minden kezelésen átesett betegnek, gondolom nem véletlenül kerültek kés alá....én a döntéshozók felelősségét firtatom, akik könnyedén kotorásznak a zsebünkben.és adnak nagy esélyt keveseknek az általunk finanszírozott közös kasszából.”
 • 2. achilleus 2010. június 08. 07:40
  „Ez sem csontváz, hanem lerágott csont.

  1. hozzászólás klj_54 2010.06.08. 07:26
  Nem zsarolás, hanem teljesítményvolumen-korlát, így ösztönözte a szocialista kormányzat ennek a helyzetnek a kialakulását. Ha elfogy a pénz, amit az állam kifizet, akkor nincs vizsgálat.Egyébként pedig, akik fizetnek, hozzájárulnak ahhoz, hogy ne kerüljön utcára a többi beteg, és ne végtelen hosszú legyen a várólista. Ha a fizetős ellátás tisztességes mederbe lenne terelve, ez lehetne a jövő útja, csakhát ehhez be kellene fektetni az egészségügybe és nem megszorítani.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép-szindróma az M43-as újabb szakaszán

Az M43-as autópálya első szakaszát is érinti a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt. helyzete, alvállalkozói ennél a résznél sem jutottak hozzá a pénzükhöz. Tovább olvasom