Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Felülvizsgálaton a rokkantak

Szeged - Két hónapja nagyüzem van a rokkantfelülvizsgálaton; a szegedi bizottságok naponta 100 beteget fogadnak. Az idei soros felülvizsgálaton a betegek 11 százaléka vesztette el az ellátását.
Legalább 40-féle vizsgálatot végez a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) regionális igazgatóságának szegedi kirendeltsége. Ezek többségét a tb támogatja, ilyen a rokkantsági és rehabilitációs ellátást kérők vizsgálata – tájékoztatott Zsubori Zoltán, a hivatal regionális igazgatója. Azoknál a megváltozott munkaképességűeknél, akik a nyugdíjbiztosítónál igényelnek rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, a nyugdíjbiztosítási igazgatóság rendeli el a szakértői vizsgálatot. Mivel a január 1-jétől érvényes törvény szerint mindenkit felül kell vizsgálni 2013 végéig, aki 1955 után született, a véglegesített rokkantakat is vizsgálatra küldik. Február közepe óta tart a „nagyüzem" a szegedi hivatalnál.Naponta 100 beteg

A szegedi NRSZH-nál naponta átlagosan 100 beteget vizsgál meg a 7 szakértői bizottság. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium adatai szerint 2011-ben a megyei NRSZH szakértői 2252 új igénylőt vizsgáltak, közülük 58,4 százalék, vagyis 1316 fő nem volt jogosult az ellátásra. Soros (időszakos) felülvizsgálaton tavaly a megyéből 5611-en vettek részt; 14,7 százalék, azaz 827 fő vesztette el korábbi minősítését. 2012. első negyedévében az országban 8181 új igénylőt vizsgáltak a szakértők, a negyede nem jogosult ellátásra. Soros felülvizsgálaton 7000-en jártak eddig idén; 11 százalék vesztette el a jogosultságát.

Ottjártunkkor telt ház volt az NRSZH várótermében, a Vasas Szent Péter utcai rendelő épületében, megközelítőleg 80-an vártak. A bizottsági vizsgálat nem tart tovább összesen másfél-két óránál. A 37 éves Melinda elárulta: 8 osztályt végzett, soha nem dolgozott, mert kilenc éve trombózisos a lába, emiatt rokkantnyugdíjas. Szintén rokkantnyugdíjas férjével neveli 16 éves fiát és 9 éves lányát, havi 100 ezerből élnek. Azt mondta: a vizsgálaton nem túlozta el a problémáit, a papírjaiból úgyis kiderül, hogy nem bír munkába állni. Eddig 67 százalékos rokkant volt, ezt a szintet szeretné megtartani. A vizsgálatokról azt mondta, három szakértő kérdezte, külön-külön szobában, nagyjából fél óráig. Az orvos a leletei alapján beszéltette, megvizsgálta. (A rendelő, megnéztük, nem több egy háziorvosénál.) A szociális szakértő az életkörülményeiről faggatta: hol lakik, hogyan él, mekkora a családja, mivel tudna dolgozni járni. A harmadik szakértő – a kormányhivatal munkaügyi központjának foglalkoztatási szakembere – arra volt kíváncsi, mi a végzettsége, mit dolgozott, mit tudna elvállalni és hány órában.

A szakértők hetente tartanak bizottsági ülést, a bizottságban a három vizsgáló szakértőn kívül még egy orvos vesz részt, ő elnököl. A nagy különbség, hogy míg korábban a tagok szavaztak, és az elnök szava döntött, most minden szakértőnek vétójoga van. Január óta nem az egészségkárosodás mértékét határozzák meg százalékban, hanem az egészségi állapotot. Úgy számolják ki, hogy az egészségkárosodás mértékét vonják ki 100-ból. Ezt az értéket küldi el a hivatal a nyugdíjbiztosítónak, és hogy mennyi időre javasolja az ellátást. Ez betegségtől függően a rokkantsági ellátottaknál 1, 2, 3, esetleg 5 év, rehabilitációs ellátottaknál általában 3 év. A nyugdíjbiztosító hoz határozatot, hogy jár-e ellátás, és ha igen, milyen összegű. Az NRSZH szakértői állásfoglalásából a beteg a nyugdíjbiztosítónál kap egy példányt. A határozat ellen az NRSZH másodfokú régiós hatóságához lehet fellebbezni, amely ugyancsak a szegedi igazgatóságon működik, más szakértőkkel, más bizottsággal. Aki ennek döntésével sem ért egyet, munkaügyi bírósághoz fordulhat, ahol igazságügyi orvosszakértő bevonásával vizsgálják az ügyét.

Olvasóink írták

 • 8. borcsokzsolt 2012. április 17. 09:09
  „Inkább jobb lenne, ha kimondanánk a tutit! A mi kedves vezetőin nem akarnak fizetni semmiért. Az agy leépíti a testet. Igaz nem lesz biztos láb amin álljunk, igaz nem lesz erős kéz amivel foghatnánk. De az agyunk ott lesz! Említenék pár nagyobb leépítést az országunkban. Malév, Nokia, Máv...! Na, akkor mi is a baj a rokkantakkal? Ezen el kelen egy kicsi gondolkoznunk! Az addig oké, hogy uszítanak egymásra minket. De ez miért is szopjuk be? Én most ebben a helyzetben megkérdezném ki is a hülye. És bizony én lennék ha ezt mos beszopnám.”
 • 7. bánki 2012. április 16. 09:30
  „33 % kamu, 33 % csökkent !

  33 % tény !”
 • 6. kedves2010 2012. április 14. 20:37
  „Remélem az összes szimulánst kivágják! Kár hogy a vizsgálat nem terjed ki az orvosokra is akik lehetővé tették a csalást, mert én bizony visszafizettetném a jogosulatlanul felvett járandóságokat is, nem csak elvonnám !”
 • 5. Herli 2012. április 14. 20:11
  „Legyen munkahely és nem lesz rokkant dolgozó. Ilyen egyszerű, mint a faék.”
 • 4. flagg 2012. április 14. 19:38
  „Na a lentebb említett hölgyhöz nekem is volt már szerencsém, amellett, hogy hobbi szinten aláz, a papírokon szereplő tények be/lediktálását kedve szerint teszi.”
 • 3. Queenmargareth 2012. április 14. 18:45
  „Akkor moderáld ki a nevét, uis minden beteg tudja ki az, de a többi nem kifogásolható, ha az 1 hsz-ben szerepelhet, ki, hogy sír és vette meg.”
 • 2. Queenmargareth 2012. április 14. 18:25
  „Majd újra Meleg Magdolnát kapom, akitől mindenki retteg, úgy bánik az emberrel a BETEG emberrel, mint egy sz...ral. Engem is! annyiszor lealázott már a sárga földig, hogy sírva jöttem ki és nem én voltam egyedül.
  Egyszer visszaüt az embertelensége.Csak lássam.”
 • 1. Qllancs 2012. április 14. 11:02
  „De kevés ez a 11 % !!!!! Sokkal több a csaló mint ez a szám mutatja !
  Ez csak arról szól : kitud jobban sírni ! Remélem ez a 3 vizsgálóbizottsági ember --nem lefizetthető ?? és nem hiszékeny--naiv ?!!!!
  Nekem 10 közeli ismerősönből 8 megvette, és ma is dolgozik mellette, ki itthon--ki külföldön !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már SZÉP-kártyával is lehet szabadtéri jegyet vásárolni

Vasárnaptól már az új cafeteria-rendszer lehetőségeit is kihasználhatják a Dóm téri fesztivál leendő nézői. Tovább olvasom