Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a drága fűtésdíjakat

Adminisztrációs hibát vétett, ezért negatív és pozitív irányba is tévedett az ISTA Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. a szegedi Jókai utca 7. szám alatti lakások fűtés- és meleg víz elszámoló számláinak készítésekor. Ezért elképzelhető, hogy módosul a számlák összege, de a lakások közötti arány biztosan nem változik – mondta lapunknak Szokup Lajos, a társaság műszaki igazgatója.
Remzső Ferenc reméli, nem kell kifizetnie a számlát Fotó: Karnok Csaba
December 9-i számunkban megírtuk: a Jókai utcai társasház bérlői közül többnek 45-90 ezer forintos fűtés- és melegvíz-elszámoló számlát kellett volna kiegyenlíteni december 15-éig, míg másoknak 10-20 ezer forint visszajár. A lakások mérete azonos, a családok ugyanannyi előleget fizettek be. Idén májusban az ISTA költségmegosztókat szerelt fel a tömbben, az itt élők szerint a fűtőtesteken elhelyezett szerkezetek okozzák a problémát.

Remzső Ferenc és felesége elmondta: bíznak abban, hogy nem kell fizetniük, Godó Jenőné pedig hangsúlyozta: a mérő rosszul működik, a főzéssel-sütéssel keletkező meleget is felszá-
molja.

– Nyugat-Európában és a volt szocialista országok egy részében elterjedt, az energiatakarékosság egyik ösztönzője, Magyarországon viszont még mindig „mumus" a költségmegosztó – fogalmazott Szokup Lajos, az ISTA Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. műszaki igazgatója, akit az eset kapcsán korábban is szerettük volna megszólaltatni. Hozzátette: a költségeket nem a megosztók okozzák, azok csak az arányt számolják ki.
Több a költség

A lakók továbbra is úgy gondolják: sokkal több a fűtés és meleg víz összköltsége mint az eddigi években: számításaik szerint 3 millió forinttal. A lakások közötti különbséget is túl nagynak tartják, szerintük a 60 családból 40-nek van gond a számlájával. Az egyik bérlőben az is fölmerült: nem fizet, hajtsák be rajta peres úton a tartozást.  


A társaság múlt hét végén ellenőrizte az ingatlant és megállapította, hogy négy lakásban a fogyasztás nagyságrendekkel nagyobb a többinél. Van, ahol annyi fűtőtestet épített be a bérlő – vagy az előző bérlő – ami egy kétszer akkora családi házat is felfűtene. Más lakásokban ellenkezőleg: a lakók korszerű radiátort szereltettek fel, amelyet el tudnak zárni, ha nincsenek otthon. A számlák közötti különbséget ez indokolja. Hangsúlyozta: javasolni fogják az IKV Rt.-nek, hogy korszerű szelepeket szereltessenek fel minden fűtőtesthez, hogy minden lakó szabályozni tudja a hőmérsékletet.

A műszaki igazgató tájékoztatott: a főzéssel, sütéssel keletkező meleget valóban méri a párologtató elven működő költségmegosztó, de ez nem számottevő, az összköltséget nem növeli meg és – mivel minden lakásban főznek – kiegyenlítődik.

Az IKV Rt. gazdasági igazgatója úgy nyilatkozott, még nem tudni, mennyivel módosul a számlák végösszege, ugyanis az ISTA az ellenőrzéskor pluszokat és mínuszokat is talált, ezek összesítése még tart. Baranyi Irén hozzátette: a költésmegosztók és a szabályozószelepek felszerelése segíti az igazságosabb teherviselést.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom