Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Felveszik a nyúlcipőt: állattartásra tanítják az ásotthalmiakat

Ásotthalom - Elindult a nyusziprojekt Ásotthalmon. Két csoport tanulja az állattartás elméletét és gyakorlatát. Mire a közös állomány megérkezik, lesz helye és hozzáértő gondozója.
Karácsony előtt szép ígéreteket hallottunk az ásotthalmi lakossági fórumon tisztességes munkáról és tisztességes keresetről, amikor Máhr Zsuzsa, a nyírségi Bizalom Köre Szociális Szövetkezet elnöke a tervezett „nyusziprojektről" tájékoztatott. Toroczkai László polgármester akkor a közös pénzszerzési lehetőségről, keleti nyitásról beszélt Törökország és az arab államok felé, és hogy a településen lenne a szövetkezet nyúltenyésztő központja, de az önkormányzat kivár a hivatalos belépéssel, előbb látni akarja, működik-e.

Az iskolapadban kezdik az ismerkedést a nyúltenyésztéssel. Fotó: Kuklis István
Az iskolapadban kezdik az ismerkedést a nyúltenyésztéssel.
Fotó: Kuklis István

Az első lépést megtették a helybeliek. Két csoport jelentkezett a nyúltenyésztőképzésre: 19 regisztrált munkanélküli, aki a képzés idejére nettó 70 ezer forint körüli megélhetési támogatást kap. A másik, fizetős csapatban 20-an vesznek részt munka mellett, ők a tanfolyam költségét dobják szét, amit a Türr István Képzőközpont szervez. Tegnap volt a beiratkozás utáni első tanítási nap a munkanélkülieknek. Nekik Nagy Zoltán és Volford István helyi agrárszakember tartja a két- két hetes intenzív elméletet és gyakorlatot.

– Idáig király! Felvesszük ám a nyúlcipőt! – mondták az első benyomásaikról és a tempóról a hallgatók. Első lépésként azt beszélték meg, mennyire fontos a szövetkezetben egymás segítése, hiszen tagok lesznek, és így egymásra utaltak. Tisztázták, ha több minőségi nyulat adnak le, jobb alkupozícióba kerülnek. A kezdéshez a volt állatfelvásárló telepen kialakítják a nyulászatot, ketreceket ácsolnak, és két hét múlva várják a nyulakat. Debreceni tenyészetből kapják az indulóállományt (50 anyát és 6 baknyulat) a szövetkezeten keresztül, és az biztosítja a takarmányt.

Az állattenyésztés és növénytermesztés elméletéből 6 témazárót írnak, május közepén vizsgáznak, így képzett segédmezőgazdászok lesznek a tanulókból. Ők elárulták, eddig egy érettségizett társuk kivételével 8 általánost végeztek. Előny, hogy már most is tartanak otthon csirkét, kacsát, libát, kecskét, és termesztenek zöldséget, gyümölcsöt.

Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

A képzést sikeresen teljesítők között szétosztják a nyúlállományt, hogy gazdálkodásba foghassanak. Két asszony megmutatta, már most is van nyuluk. Azt tapasztalták, egy hónapig vemhes az anyaállat, a kicsik 2 hónap alatt nőnek meg 2,5 kilós eladhatóra. Érzékenyek a tisztaságra, és védeni kell őket a szúnyogoktól. Enni szintén szeretik, mert egészséges és finom, paprikásnak, sütve és rántva is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliárddal több adóbevétel

Jó évet zárt 2014-ben a NAV, csak adó- és járulékbevételből közel 508 milliárd forint folyt be a régióban. Tovább olvasom