Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Felvételi: íme az SZTE ponthatárai

Szeged - Csütörtök este 20 órakor minden kiderült: az összes szakon meghúzták a ponthatárokat - amik idén magasak lettek.
Magasak lettek a ponthatárok

Erős versenyhelyzet jellemezte az idén a felsőoktatási felvételit - mondta Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár csütörtökön a ponthatárok kihirdetése előtt tartott fórumon a fővárosi Millenárison.

Az idei legmagasabb ponthatár 460 pont körül alakul, de van egy olyan felvételiző is, aki 480 pontot ért el. A ponthatárokat csütörtökön este nyolc óra után teszik közzé. Mintegy 94 ezer jelentkezőt vettek fel a 2009/2010-es tanévre.Az SZTE BTK ponthatárai:

http://www.felvi.hu/bin/content/vonal09n/html/szer/szer_256.html
Az SZTE JGYPK ponthatárai:

http://www.felvi.hu/bin/content/vonal09n/html/szer/szer_258.htmlAz SZTE TTIK ponthatárai:

http://www.felvi.hu/bin/content/vonal09n/html/szer/szer_257.html


Továbbra is a turizmus-vendéglátás szak a favorit a jelentkezők körében

Tavalyhoz hasonlóan idén is a turizmus-vendéglátás volt a legnépszerűbb szakterület a felőoktatásba jelentkezők körében. Több mint 5 ezren választották ezt a szakot - mondta el Kerekes Gábor, az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) igazgatója.

Azoknál a szakmáknál, amelyknél köztudott, hogy jobbak a elhelyezkedési lehetőségek, érezhetően nagyobb volt az érdeklődés. Jelentősen, 50 százalékkal nőtt például a pénzügy-számvitel képzésre jelentkezők száma országosan - mondta Kerekes Gábor. Az OFIK igazgatója elmondta, továbbra is a gazdasági, jogi, orvosi, és a kommunikációs terület a legnépszerűbb. Emellett számottevően emelkedett a műszaki, informatikai képzésre jelentkezők száma, a nemzetközi gazdálkodás, nemetközi tanulmányok, illetve pszichológia iránti érdeklődés azonban némileg csökkent - mondta Kerekes.

Manherz Károly, felsőoktatási szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy a jó érettségi eredmények illetve tanulmányi átlagok miatt idén a tavalyinál magasabbak a ponthatárok. Egyetlen szakon volt csak elég a minimálisan szükséges 160 pont, ellenben kifejezetten sok szakon kellett 400-460 közötti pontszám, és bizony előfordul olyan képzés si, ahová csak 460-480 között pontszámmal lehetett bekerülni - mondta az államtitkár a fórumon. Hozzátette: véleménye szerint jelenleg nem veszedelmesen nagy a diplomás munkanélküliek aránya Magyarországon Európa többi országával szemben. Igaz, ez 3 éve még 2,6 százalék volt, most pedig 6 százalék fölötti.

Az egyetemre, főiskolára jelentkezők számára fenntartott felvi.hu által szervezett fórumon azokat is megnyugtatták, akik esetleg a mostani körben nem jutnak be a kiszemelt felsőoktatási intézménybe. A www.felvi.hu-n, illetve a két legnagyobb országos napilap hasábjain szombaton teszik közzé azt, hogy pontosan hol és mikor tartják a pótfelvételiket. a korábbaikhoz hasonlóan csak egy helyre, illetve egyetlen képzésre jelentkezhet az ember, de ezentúl már nem a válaszott iskolában, hanem az Oktatási Hivatalon keresztül - hangzott el.

A Pont Ott Partin egyébként este hét óra körül körülbelül ezer fiatal volt, akik hatalmas kivetítőkön és számítógépeken keresztül kísérhetik figyelemmel az eseményeket. A tavalyihoz hasonlóan idén is könnyűzenei koncertek várják őket, illetve különféle felsőoktatási intézmények mutatkoznak be. A ponthatárokat este nyolc órakor hozzák nyilvánosságra a felvi.hu-n. Akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, a vonalhúzás estéjén sms-ben is értesítést kapnak.

Idén 31 ezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly

Az idén 127 500-an jelentkeztek a felsőoktatásba a tavalyi 96 ezerhez képest, tehát jelentős volt a túljelentkezés - mondta Manherz, miután Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási miniszter, valamint Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter tanácskozott a Magyar Rektori Konferencia elnökségével a Parlamentben.

A jelentkezők számának emelkedése azzal indokolható, hogy az ötéves középiskolai képzésben részt vevő 10-12 ezer diák az idén jutott el a felsőoktatásba való jelentkezéshez. Továbbra is népszerűek az orvosi és jogi karok, magas pontszámúak a kommunikációs és pénzügyi szakok, s a Corvinus Egyetem gazdasági szakjai és a nemzetközi tanulmányok szak.

480 pontot ért el egy nagyon okos diák

Hozzávetőleg 90 ezren jelentkeztek az idén államilag finanszírozott szakokra, ez "sokkal több", mint egy éve. A felvettek száma körülbelül háromnegyed-egynegyed arányban oszlik meg az államilag finanszírozott helyek javára, a költségtérítéses helyekkel szemben - tette hozzá Manherz Károly.

Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök este nyolc órakor válnak nyilvánossá a www.felvi.hu portálon. A szakállamtitkár egyelőre annyit mondott, arról hogy az idei legmagasabb ponthatár 460 pont körül alakul, de van egy olyan felvételiző is, aki 480 pontot ért el. A legalacsonyabb ponthatár 180 pont körül lesz - mutatott rá.

Sokan szeretnének bekerülni a négy féléves felsőfokú szakképzések valamelyikére

Mint mondta, pótfelvételit lehet hirdetni mintegy 30 mesterképzési szakra, amelyeket az akkreditációs bizottság január óta elfogadott, de amelyek nem került bele a tavaly decemberi felvételi tájékoztatóba.

Mesterképzésre hozzávetőleg 21 700 államilag támogatott helyet hirdettek meg, ezekre körülbelül 14 ezren jelentkeztek. Itt tehát még van lehetőség újabb mesterszakokra bejutni - hangsúlyozta.

Új jelenség, hogy sokan szeretnének bekerülni a négy féléves felsőfokú szakképzések valamelyikére. Erre az államilag finanszírozott helyek száma 12 500, ebből majdnem 11 ezret már betöltöttek. Emiatt az ilyen szakirányú képzésre az idén nem hirdetnek pótfelvételit. Az is vonzó az ilyen típusú képzésben, hogy a felsőoktatási intézmények ezek elvégzéséért pluszpontokat adnak a felvételi pontszámok kiszámításánál - közölte a szakállamtitkár.

Korábban

A ponthatárok július 23-i megállapítását követően az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek úgynevezett besorolási döntést küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, mennyi ott a ponthatár, besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre.

Egyazon felvételi eljárásban a jelentkező – függetlenül attól, hogy hány jelentkezési helyet jelölt meg – csak egy helyre sorolható be, az általa felállított sorrendben arra a szakra, ahol először éri el a vonalhúzáskor megállapított ponthatárt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. dean23 2009. július 24. 16:18
  „5-10 év és lesz végre kommunikáció végzettségű kukás, jogász takarító! Mindenhol okos emberek fognak dolgozni! :)”
 • 20. Johnson 2009. július 24. 16:15
  „Tudjátok itt mi a baj? Mindenki orvos és ügyvéd akar lenni,mikor lesznek ponthatárok varrónőknek,útépitőknek,segédmunkásoknak,aki az országot épitik,egyszer betelik az értelmiségiek köre,lásd példának,diplomával seprik az utcát szegeden-ami nagyon helyes:))”
 • 19. allegro 2009. július 24. 12:06
  „És én is voltam kitűnő valaha, általános iskolában végig. Azután a Kőrösy közgé gondoskodott róla, hogy többé ne legyünk azok, végülis életrevalóvá nevelt. De én sem magoltam soha semmit, azon kívül, amit végképp megköveteltek (versek, definíciók) és nem is volt olyan, hogy bármelyik is nehéz tárgy. Egyenlő volt mindegyik. Könnyen is ment mindig a tanulás, főleg, hogy munka mellett, tulajdonképpen kora gyerekkorom óta. így aztán a tanulás hobbi és felemelő, az élet egyik értelme, lelkesít, nem pedig kényszerűség és teher.”
 • 18. allegro 2009. július 24. 11:57
  „Volt kitűnő osztálytársam, aki azért hagyta ott az egyetemet, mert nem bírta elviselni, hogy ott közepes jegyeket is kapott. Szegény, sajnálom, nem a tudás számított neki, csak a jegy, így aztán nem is tárult ki számára a tudás igazán gazdag tárháza.
  És volt olyan, aki elég gyakran jelesre vizsgázott, de valóban önállótlan, magolós, a diplomamunkájával is oldalanként szaladt a tanárhoz. Nekem mindhárom diplomám kiváló lett, és jóformán csak a kész munkával kerestem meg témavezetőimet. A magolós társam mellesleg utálta az egyetemet, és azt mondta elég volt, soha többé, én többnyire akkor kaptam jelest, amikor dolgozni kellett a feladaton, de így is négyes körüli - alatta - fölötte - kreditindexekkel, imádtam mindig és most is a következőn töröm a fejem.”
 • 17. InTheLongRunWeAreAllDead 2009. július 24. 10:55
  „cyt: én jó tanuló voltam, de soha nem voltam kitűnő. Régi rendszerben, központi érettségivel felvételiztem, felvettek, és 5 év alatt végeztem el az egyetemet ugyancsak jó eredménnyel. Ellenben voltak olyanok, akik kitűnővel jöttek felvételi nélkül, és lemorzsolódtak. Az igaz, hogy szakja is válogatja, mire van szükség: inkább magolásra vagy inkább önállóságra...”
 • 16. achilleus 2009. július 24. 10:47
  „13. hozzászólás timyci91 2009.07.24. 10:30
  A mindenkori előző évi pontokra gyúrni meglehetősen kockázatos dolog.
  Ugye, itt van a Hiller-mimisztériumi számolás például: "Idén 31 ezerrel többen jelentkeztek, mint tavaly
  Az idén 127 500-an jelentkeztek a felsőoktatásba a tavalyi 96 ezerhez képest, tehát jelentős volt a túljelentkezés - mondta Manherz, (...) A jelentkezők számának emelkedése azzal indokolható (!!!!!), hogy az ötéves középiskolai képzésben részt vevő 10-12 ezer diák az idén jutott el a felsőoktatásba való jelentkezéshez."
  Azaz a 10-12 000 többletdiákból lett 31 000. Persze, ha elfeledkezünk arról, hogy a tavalyi jelentkezéseket erősen befolyásolta a tandíjfizetés esélye, azaz a megrémített gyerekek nem is jelentkeztek!!!! (Nem véletlen a minisztérium tavalyi sunnyogása a jelentkezők számáról!, aztán meg jött a demográfiai süketelés!!! A helyzetet a most felvételizők számára rontotta (azaz a pontszámokat emelte), hogy most azok is jelentkeztek a tavalyiak közül, akiket a tandíjfenyegetés /amit végülis a népszavazás hárított/ elriasztott.)”
 • 15. allegro 2009. július 24. 10:47
  „438 ponttal ugye felvennének jónéhány kiemelt szakra. Kicsit régebben érettségiztem (1990), én még ennyivel is munka mellett, költségtérítéses képzéseken szerezhettem diplomákat. Amelyek ponthatárai még nappali államilag támogatott formákban is egy jó százassal kevesebbek most...nem is beszélve a levelezős költségtérítéses képzési formáról, amelyeken végeztem 270 ponttal a mostani felvételi ponthatár fölött.....pedig csak egy nyelvvizsgával van több, mint annak idején. Meglévő diplomát ugye nem számolunk.
  De majd legközelebb beíratkozom már egy államilag támogatott képzésre, ami jár az jár. Csak az a bökkenő, hogy ezeket a szakokat többnyire nappalin hirdetik meg, a munkával pedig így nehezen tudnám összeegyeztetni. Áldozatot pedig már hoztam eleget, most is többel járna, mint aki még teljesen szűzen most kezdi pályafutását a felsőoktatásban. Így jártunk. Emlegettem már jónéhányszor, talán jobb is túllépni ezen. No ezért töröm mégis a fejem azon, hogy keresek már egy ingyen képzést az életben egyszer én is.”
 • 14. achilleus 2009. július 24. 10:31
  „480 pontot csak a többletpontok (és az alappontszámok) teljes kihasználásával tudott elérni, mert mindhárom kategória maximálva van: (200 /Érettségi/ +200 /Középiskolai tanulmányi/ +80 /Egyéb/) Részletesen itt (is!) lehet tájékozódni a pontképzésről: http://www.sc.bme.hu/index.php?pText=1_2_5&pOpen=2
  Mindenesetre nem lehet "hülyegyerek". Nem hiszem, hogy bármiféle képességbeli gondot jelentene számára az egyetem elvégzése. Hajrá!”
 • 13. timyci91 2009. július 24. 10:30
  „Ezek a ponthatárok..:S megjelöltem SZTE-jgypk idegenforgalmi szakmenedzser szakát. tény, hogy nem vagyok "agytröszt", annyit tanultam mindig h pont elég legyen. a tavalyi ponthatárra, a 201 pontra gyúrtam. jóval felülmúltam..de a 348-as ponthatárt nem értem el. elég magasak lettek a ponthatárok...:S pedig ez a szak nem alapképzés.csupán egy felnőttképzés,mégis majdnem ugyanannyi pont kell, mint egy alapképzéshez:S :(”
 • 12. cyt 2009. július 24. 10:00
  „11. InTheLongRunWeAreAllDead 2009.07.24. 09:31
  "480 pontot ért el egy nagyon okos diák" - igen, nálunk is voltak anno ilyen tanulógép mintadiák "agytrösztök", de ez nem garancia a diploma megszerzésére (sőt) ...

  Igazad van. De azért azt is el kell fogadni, hogy sokkal JOBB alap, mint a bukdácsolók ketteskéi ... Továbbá azért általában NEM az jellemző a "nagyon okos" diákokra, hogy "tanulógépek", hanem az, hogy nagyon gyorsan megértenek és felfognak nagyon sok dolgot -- DE NEM MINDENFÉLE dolgot. Nos az ilyenek csak a számukra nehezebben megtanulható dolgokban TANULNAK igazán, a többiben pedig játszva felszedik az ismereteket. Az az érzésem, hogy te -- InTheLongRunWeAreAllDead -- nem ilyen diák vagy (vagy voltál).”
 • 11. InTheLongRunWeAreAllDead 2009. július 24. 09:31
  „"480 pontot ért el egy nagyon okos diák" - igen, nálunk is voltak anno ilyen tanulógép mintadiák "agytrösztök", de ez nem garancia a diploma megszerzésére (sőt)”
 • 10. cyt 2009. július 24. 09:28
  „Hát nagyon elgondolkoztató a felvételi pontszámok erdeje. Érdemes egy kis időt szánni a ÁJTK és a TTIK felvételi pontszámok erdejének. Felvetődik ugyanis a kérdés; vajon miért kell magasabb pontszám a TTIK-n a költségtérítéses oktatásra bejutni, amikor az ÁJTK-n ez éppen fordítva van? Kikből is van Tiszát-Dunát rekeszteni elegendő ebben az országban?

  Azért minden sikeresen bejutott hallgatónak eredményes tanulást kívánok.”
 • 9. zebegény 2009. július 24. 09:18
  „8. Giga 2009.07.24. 08:49

  Sajnos mellélőtt. Jogász vagyok, állásom van, jól keresek, és attól még tudok helyesen írni, hogy nem vagyok bölcsész. Bár lehet, hogy az még nagyobb bűn, hogy jogász vagyok? :-)”
 • 8. Giga 2009. július 24. 08:49
  „5. hozzászólás zebegény 2009.07.23. 23:26

  Még egy tudálékos, besavanyodott bölcsész.”
 • 7. Sztike 2009. július 24. 08:43
  „Normálisan kell tanulni, 4-5-re érettségizni, és akkor rögtön nincs az, hogy: "Jajj, lecsúsztam egy ponttal a felvételiről..." És így fizetni sem kell... Persze ez nem mindenkinek sikerül, dehát nem is kell mindenkinek diploma :P”
 • 6. Elendur 2009. július 24. 02:42
  „"Már 2 rugó körül van amit belefektettem és mégsem vettek fel." Én tanultam, és bár nem tudom mennyi az a 2 rugó, de ahová felvételiztem oda felvettek, igaz nem feltétlenül végeztem el, de hát lakva ismeri meg az ember az Egyetemet, vagy mi....
  "Nem baj fizetek tovább akkor is bejutok.", előtted a lehetőség az ESzE-n, avagy ha nem ismernéd így, az Ecseri Szabad Egyetemen...”
 • 5. zebegény 2009. július 23. 23:26
  „Kedves damjan, ha esetleg tudná, mi az, hogy központozás (gyengébbek kedvéért: hova kell tenni a vesszőket), akkor lehet, hogy nagyobb eséllyel jelentkezne. Próbáljon megtanulni helyesen írni, kiindulásként.”
 • 4. damjan 2009. július 23. 23:06
  „Nesze nektek jelentkzők fizessetek ha akartok egy diplomát amivel semmit nem lehet kezdeni. Már 2 rugó körül van amit belefektettem és mégsem vettek fel. Nem baj fizetek tovább akkor is bejutok. Mostmár csak azért is.”
 • 3. Gazficko 2009. július 23. 21:52
  „Én két éve felvételiztem és kerültem be az SZTE-BTK töri szakjára( költségesen vagyok).

  Az én évfolyamom volt az utolsó akiknél a 144 pontos rendszer szerint ment a felvételizés, 2008-tól már a 480 pontos rendszer van.”
 • 2. Olvasó23 2009. július 23. 21:24
  „Még jó, hogy én még a régi ponthatáros rendszerben felvételiztem :)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön volt az év legmelegebb napja

Szeged - Melegrekord nem dőlt tegnap, de így is az év eddigi legmelegebb napján vagyunk túl. A… Tovább olvasom