Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Fenyegető fertőzések a kórházakban

Fenyegető fertőzések a kórházakban
Orvosi eszközök, rendkívül ellenálló kórokozók és a krónikus betegek szervezetében elszaporodó baktériumok okozzák a legtöbb kórházi fertőzést. Ezek a megbetegedések sok ember halálát okozzák - megvédeni tőlük azonban csak az egészségügyi dolgozók tudnak bennünket.
Országos vihart kavart az 1001 orvos hálapénz nevű Facebook-csoport közleménye, amelyben nyilvánosságra hozták: többen halnak meg hazánkban kórházi fertőzések miatt, mint balesetben. Az ok elsősorban a pénzhiány. Sok helyen nincs elegendő kézmosó és fertőtlenítő sem, hogy az orvosok steril körülmények között tudjanak operálni. De hallani olyat  is, hogy az egyszer használatos műszereket is fertőtlenítik, ami szintén nem a higiénés szabályok betartását jelzi.

De milyen fertőzésekről is beszélünk, amelyeket el lehet kapni kórházi kezelés során? A leggyakoribbak az ellátással összefüggő véráramfertőzések, a többszörösen ellenálló kórokozók által okozott fertőzések és a Clostridium difficile baktérium okozta megbetegedések – tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Főosztálya.

A véráramfertőzések leggyakrabban valamilyen eszközös beavatkozás kapcsán alakulhatnak ki. Ehhez nem is biztos, hogy szükséges műtét, elég egy katéter elhelyezése is. Leggyakoribb tünetei a magas láz, hidegrázás és az alacsony vérnyomás.

A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzésekre jellemző, hogy nehezen gyógyíthatók, mivel számos antibiotikum hatástalan velük szemben. Az ilyen betegség bejelentésköteles, az érintetteket izolálni kell, és folyamatosan fertőtleníteni kell környezetüket – gyógyulásuk vagy haláluk után még zárófertőtlenítés is szükséges.

A Clostridium Difficile baktérium idős, krónikus betegek, legyengült immunrendszerű emberek bélflórájában található. Hosszabb kórházi ellátás esetén, illetve alapbetegségre adott tartós antibiotikumterápia alkalmazásakor ezen baktériumok túlnövik a normál bélflóra hasznos baktériumait, és kellemetlen tüneteket okoznak. Kezelni csak speciális antibiotikummal lehet.

Önnek is van hasonló tapasztalata? Írja meg nekünk>>
Hogyan lehet elkerülni?

A betegek számára rossz hír: ők maguk szinte semmit sem tehetnek annak érdekében, hogy ne fertőződjenek meg. Ez leginkább az egészségügyi szakemberek feladata. Egyrészt meg kell akadályozniuk, hogy fertőző beteg vagy lappangó kórokozót hordozó kerüljön a kórházba.

Ehhez körültekintő előzetes vizsgálatokra van szükség. Járványok esetén pedig például látogatási tilalommal lehet elérni, hogy a kórokozó ne jusson be az intézménybe. A mindennapokban kiemelten fontos az eszközök és a kezek fertőtlenítése, a környezet rendszeres, fertőtlenítő takarítása, a sterilitás szabályainak betartása, valamint a fertőző hulladékok szabályszerű kezelése és megsemmisítése. A már kialakult betegség esetében pedig fokozott ellenőrzésekre és időnként a beteg elkülönítésére is szükség van, hogy a fertőzés továbbterjedését elkerüljék.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi házban árulták a drogot Röszkén

Családi házban árulták a drogot Röszkén
Közel 700 gramm kábítószergyanús növényi származékot találtak egy megállított autóban. A… Tovább olvasom