Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Fények a Centrum-gödörből

Szeged - 7 szintes, 50-60 lakásos társasház épülhet a Centrum-gödörként elhíresült telek egyik felén, amelyet jelenleg parkolónak használnak. Az Igényes Otthon Kft. már a tervezést pályáztatja, a beruházás legkorábban 2015-ben indulhat el.
– Egy évig tárgyaltunk, egyeztettünk, mire eljutottunk odáig, hogy megvásárolhattuk a Centrum háta mögötti üres telek felét, a mostani parkolót – nyilatkozta Balogh Róbert, az Igényes Otthon Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft. cégvezetője. – Jelenleg tendereztetjük a tervezést. Utána egy-másfél évig tart az előkészítés, ugyanis a belvárosról van szó: sok mindenhez kell igazodni, sok mindent kell figyelembe venni.

Ha gödör még nem is, a Centrum-parkoló eltűnhet a belvárosból. Fotó: Frank Yvette
Ha gödör még nem is, a Centrum-parkoló eltűnhet a belvárosból.
Fotó: Frank Yvette

Történet.

A gödör első tulajdonosa még a 80-as években egy lakásépítő szövetkezet volt, amelyik mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat épített volna. Ez akkor épkézláb ötletnek tűnt, hiszen még nem voltak plázák, bevásárlóközpontok. A beruházás nem valósult meg, csak az alapozásig jutottak el. A következő tulajdonos a Coop Szeged Zrt., majd egy magánszemély volt, aki 1999-ben továbbadta a Belváros 2001 Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-nek. A cég több mint egy évtizedig állította: beépítik a gödröt. 2 éve, 2010. július 16-án lejárt az önkormányzat által adott határidő a Centrum-gödör beépítésére. A város 2010 júliusa után kisajátíthatta volna a területet a jogszabály szerint, de nem élt a lehetőséggel, hiszen a tulajdonában lévő, értékesítésre kijelölt ingatlanokért sem állnak sorban a vevők. A Belváros 2001 Kft. adószámát mára felfüggesztették, végelszámolását befejezték – olvasható az Opten céginformációs rendszerében. Az eljárás során vásárolta meg a telket a szegedi ingatlanfejlesztő cég.

Tervezzük, hogy megvesszük az úgynevezett „gödröt" is, de egyelőre úgy látjuk, a projekt csak részletekben lehet működőképes, nagyon sok múlik még az ország, a térség gazdasági helyzetén.

A Délmagyarországban augusztus elején írtuk meg először, hogy információink szerint társasházat építenének a Centrum-parkoló területére, ehhez azonban meg kell osztani az egy helyrajzi számon lévő telket. A telekmegosztás időközben megtörtént, a szegedi önkormányzat illetékesei ennek nem látták akadályát.

Az Igényes Otthon Kft. 10 éve foglalkozik ingatlanfejlesztéssel nemcsak Szegeden, hanem Balatonfüreden is. Honlapjukon, referenciáikon látszik, hogy minőségi lakásokat építenek. A Centrum-parkoló telkét 80 százalékban építenék be, legkorábban 2015-ben indítanák a beruházást: 7 szintes, 50-60 lakásos társasházban gondolkodnak, amelyben lennének üzletek is. Az üzleti hasznosítás attól függ, időközben mire lesz igény. Kiderült: mélygarázs nem épül, de lesz hol elhelyezni az autókat. Balogh Róbert szerint nyugodtan be lehetne temetni a szomszédos gödröt, amelyet 25 évvel ezelőtt egy leendő mélygarázs miatt ástak ki: nem valószínű, hogy a folytatásban szükség lenne rá.

– A szándék megvan a beruházásra, de olyan most a gazdasági környezet, hogy nehéz bármit is ígérni – zárta a beszélgetést a cégvezető. – Nekem érdekem, hogy ez a projekt megvalósuljon.

Kommentelje cikkünket a Facebookon!


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DK-ban folytatják az ásotthalmi MSZP-sek

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője csütörtöki, szegedi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ásotthalmi MSZP kilenc tagja csatlakozott hozzájuk. Tovább olvasom