Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Fenyő Miklós nem megy ki a divatból

Szeged - Fonyó Gergyely új musicalfilmje, a Made in Hungária hódít a mozikban. Nem is csoda, hiszen Fenyő Miklósért a mai napig rengetegen rajonganak.
A világ egyik legnépszerűbb videó megosztóján a magyar előadók közül manapság a Hungária klipjeit töltik le a leggyakrabban, a fiatal rajongók pedig azt üzenik a rock and roll magyarországi királyának: imádunk, Miki bácsi!

Az évek múlásával valamelyest ugyan megnőttek a táskák a szeme alatt, de rikítóan piros ingével, csibészes mosolyával és sármos hangjával ugyanaz a jampi, mint három évtizeddel ezelőtt volt. Fenyő Miklós ikon a magyar rockzene történetében. A kijelentést még azok sem vitatják, akik kevésbé szeretik a rock and roll fílinget, a púposra zselézett hajtincseket és a fényes lakkcipőt. A Hungária együttes alapítójáért a 80'-as években százezrek rajongtak és most, hogy a mozikba került az életéről szóló Made in Hungária című film - ismét a figyelem középpontjába került. A youtube videós fájlmegosztón több olyan Fenyő-dalt is találni, amit 100 ezernél is többen töltöttek le. A hozzászólások is azt tükrözik, hogy még mindig imádják a rock and roll magyar királyát. Zsír, rákendróóóóóóóóóóól, imádunk, Miki bácsi! - olvashatók a bejegyzések az oldalon.

Fenyő Miklóst nem lehet megunni
Fenyő Miklóst nem lehet megunni.

- Jó érzés, hogy a mostani fiatalok is kedvelik a dalaimat. Őket is megfogja, érdekli az a zene, és az a szöveg, ami húsz vagy akár harminc évvel ezelőtt született. Pedig olyan sorokat is dúdolnak, amiről talán fogalmuk sincs, mit is jelent. Mint az IKKA a Made in Hungária című opuszban. Akkoriban az állam a külföldön élő rokonok által küldött valutát IKKA-utalványra váltotta be, amit a dolláros boltban lehetett levásárolni. Így lehetett hozzájutni a Pick-szalámihoz, a kávéhoz vagy az amerikai cigarettához. Ezekre az időkre már kevesen emlékeznek, mégsem gondolnám, hogy a mai generáció ne értené, hogy miről is szólnak ezek a dalok - állítja a sokad virágzását élő zenész, aki az első zenei élményeit a tengerentúlon szippantotta magába: bár Budapesten látta meg a napvilágot, kamaszként három és fél évet New Yorkban élt a szüleivel. Megadatott számára, hogy Elvis Presley-t élőben lássa első new yorki, Madison Sqare Garden-ben adott koncertjén.

- Az itthonihoz képest egy pezsgő, élénk társadalom fogadott bennünket az Egyesült Államokban. Az emberek nyitottak voltak, a csapból is zene szólt. A rádiók megállás nélkül játszották a slágereket, a tévék élőben közvetítették a legnagyobb koncerteket, miközben odahaza még egyetlen háztartásban sem ismerték a televíziót - merengett el a múltban a 62. életévét éppen ma ünneplő zenész.

Made in Hungária

Miután a Fenyő-család hazatért Amerikából, Miki mindjárt a figyelem középpontjába került a barátai körében, akik szájtátva hallgatták tengerentúli élményeit. A hatást csak fokozta, hogy a kamasz fiú rengeteg lemezt, itthon soha nem látott ruhákat és csecsebecséket hozott magával. - A korongok felbecsülhetetlen értékkel bírtak, ezek jelentették számunkra a zenei inspirációt. A srácok a baseball csapatok képeivel becsomagolt felfújható rágógumiért is oda voltak, igaz a basballról még csak nem is hallottak. Az a cowboy felszerelésem is igen menőnek számított, amihez még műanyag pisztoly is tartozott az elmaradhatatlan oldaltáskával.

A gyerek Miki, cowboy ruhában
A gyerek Miki, cowboy ruhában.

Szavazzon a Hungária legnépszerűbb dalaira!

A Made in Hungária című filmmel párhuzamosan újra kitört a rock and roll láz hazánkban. A delmagyar.hu videoszavazós játékában most önökre bízzuk, hogy eldöntsék: melyik a legjobb Hungária-sláger? A dalokra március 30-ig ide kattintva lehet szavazni.

Hallgassa meg újra a Hungária legismertebb dalait, és döntse el, hogy melyik közülük az igazi király. A szavazók között Fenyő Miklós által dedikált CD-ket sorsolunk ki.
1967-ben megalapította a Hungária együttest. A zenekar egy évre rá a Csavard fel a szőnyeget című számmal robbantott a Ki Mit Tud?-on, ahol első helyezést ért el. - Megállja a helyét a párhuzam a Megasztár és a Ki Mit Tud? között. Akkor is és most is a tehetségkutató verseny volt az egyetlen kiugrási lehetőség, itt lehetett országos hírnévre szert tenni. Akkoriban azonban nem csak a zenéről szólt a versengés: a bűvészek, vagy éppen a néptánc- és citera együttesek is itt mutathatták meg magukat. Annyiban mindenképpen különbözött a Megasztártól, hogy a végső helyezésekről a közönség helyett a zsűri döntött. A nézettség viszont az egekbe szökött, hatalmas rajongótáborunk volt és ezt az ítészek is tudták. Valósággal beleszédültünk a sikerbe, úgy éreztük eljött a mi pillanatunk - vallotta meg.

A Hungária hihetetlen népszerűségre tett szert a '80-as években, a Rock and Roll party című lemezükből például 600 ezer példány kelt el. Csatlakozott hozzájuk Fekete Gyula szaxofonos, Novai Gábor basszusgitáros és Dolly. Az együttes fürdött a sikerben, a nép habzsolta a rock and rollt. Miklós hiába érzett nosztalgiát Amerika iránt, csak a 90-es években utazott el ismét New York-ba. - Mindig is vágytam a tengerentúlra, de nem azért mert ott szerettem volna élni. Jól éreztem magam a bőrömben, a sikerek és a közönségem is a hazámhoz kötött. 1956 után - amikor az állam kontroll alatt tartotta a vizuális élményeinket - olyan volt, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna. A rendszerváltozás után már teljesen más élményt jelentett Amerikába utazni, hiszen addigra nyitott lett a világ, elárasztottak bennünket az amerikai filmek, mindenkinek megvolt a maga képe az Egyesült Államokról. Az épületek és az autók persze változtak, de az emberek és az életformájuk ugyanolyan maradt - magyarázta.

Az örökifjú jumpi: Fenyő Miklós
Az örökifjú jampi: Fenyő Miklós.

A rock and roll királyának 2007 augusztusában jelent meg eddigi utolsó lemeze, Kell egy álom címmel. 2008-ban felkérték a Megasztár 4 zsűritagjának. Nagy szeretettel segítette az ifjú énekeseket, ami nem is csoda, hiszen szívesen hallgatja a mai előadókat. Az ötletet és a szellemességet keresi a dalokban - Szeretem a rapperek utcazenészi pofátlanságát és a "nagy öregeket", akik folyamatosan képesek megújulni. Madonna és Eltohn John például mindig meglepnek - fogalmazta meg véleményét.

Szóló és színház

1983-ban jelent meg Fenyő első szólóalbuma MIKI címmel, 1984-ben pedig a Jól nézünk Miki című break lemeze, mindkettő aranylemez lett. 1998-ban a Budapesti Operett Színház bemutatta Hotel Menthol című musicaljét, majd 2001 októberében a Made in Hungaria című önéletrajzi zenés játékot tűzte műsorra a József Attila Színház. - Hamarosan a 250. teltházas előadást fogjuk játszani. A darabot a szegediek is jól ismerhetik, hiszen két előadás keretében Szegeden, a Szabadtéri Játékokon is játszottuk négy-négyezer ember előtt - árulta el Fenyő Miklós.

Olvasóink írták

 • 3. cikicakk55 2009. március 17. 19:30
  „Nálam be sem jött a divatba.Öntelt hólyag.Természetesen ez csak az én véleményem,elnézést a Fenyő miklós Fan-októl.”
 • 2. achilleus 2009. március 15. 19:23
  „1. hozzászólás StatusQuo 2009.03.15. 15:02
  Nálunk a TV adások 1957-ben indultak. Tehát, ha ez előtt volt kinn, akkor igaza lehet mégis.”
 • 1. StatusQuo 2009. március 15. 15:02
  „Fenyő ur! Ne mondjon ilyet hogy itthon nemvolt TV! Nem mindenkinek legfeljebb.Kiábránditó mikor ismert emberek a tájékozatlanságukat igy adják elő!Ruzsa MAgdi se értette hogy az általa előadott AC/DC feldolgozásra "hogy izegtek az ötvenévesek". NA HOGY?HA a politikus hantázik hagyján de EGY TANULATLAN BUTA SZTÁR akar ilyet eladni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös, aki bántja a betörőt?

Szeged - Eddig inkább az elkövetőket védte a Btk. jogos védelemről szóló szakasza – mondja egy szegedi ügyvéd. Tovább olvasom