Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Férfi és nő az új IH-ban – versengés, hajtépés, légkondi

Szeged - Férfi és nő a téma, két férfi és két nő, négy Kossuth-díjas színész mondta el dalban mindazt, ami erről tudható. Kulka Jánossal az IH Rendezvényközpont nézőterén, Básti Julival és Udvaros Dorottyával az öltözőben beszélgettünk. Cserhalmi György ezúttal nem ért rá.
Az IH Rendezvényközpontban ülünk, sokat bulizott itt? – kérdeztük a szegedi származású Kulka Jánostól csütörtökön este, de kiderült: ő inkább a „korai alternatívokkal tartott", Deep Purple-t, Creedence Clearwater Revivalt, Bob Dylant hallgatott, és a JATE-klubba járt. Az ifjúsági házba később már mint fellépő jött. Mint ezúttal is.

Hat Kossuth-díjas

Férfi és nő – ez az előadás címe, a témáról hat Kossuth-díjas dalban közölte a tudhatót: Kulka János, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Básti Juli színművész, Horváth Kornél ütőhangszeres, Dés László zeneszerző, zongorista, szaxofonos. Egy hetedik Kossuth-díjas, Bereményi Géza a dalszövegeket írta, és a produkciót rendezte.

Básti Juli, Kulka János, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya – szegedi színpadon Fotók: Frank Yvette
Básti Juli, Kulka János, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya – szegedi színpadon
Fotók: Frank Yvette

– Mindannyian keveset ráérő emberek vagyunk, külön ajándék a sorstól, hogy megcsinálhatjuk a Férfi és nőt. Színtiszta öröm – magyarázta Kulka János, aki érdekes módon egyébként nem szereti, amikor színészek énekelnek.

– Illetve létezik egyfajta színészéneklés, amit nem szeretek. Remélem, mi nem vagyunk olyanok, persze lehet, ezzel csak áltatom magam. Nekem nagy élmény hallgatni a mai napig, ha például Dorottya a Hóesést énekli. Ugyanolyan különös, mint amikor először hallottam a lemezén. Valamit tudnak ezek a dalok, és mi nem színészként nyúlunk hozzájuk, hanem megpróbálunk fölnőni hozzájuk – válaszolta a színész és/vagy énekes felvetésre.

Valamit tudnak a dalok

Básti Juli szerint viszont e dalokban alapvetően a szöveg kerül előtérbe, ezáltal inkább színészi produkció a Férfi és nő.

Kulka János kedvence az Ez a hely című szám, az este legkedvesebb pillanata számára az első, négyesben előadott dal, annak is az a része, amikor Básti Julival énekel.

– Azt hiszem, akkor kezdünk kicsit megnyugodni... Ezek sokkal kiélezettebb pillanatok, a zene miatt minden sokkal szigorúbb, nem lehet mismásolni. A prózában az ember tart egy szünetet, de itt csinálni kell, nem lehet javítani. Nem mondanám hogy sokkal nagyobb stressz, mint egy hagyományos előadás, de mivel mindig más helyszíneken adjuk elő, mindig másképp szól, és nekünk szokatlan, ha mást hallunk vissza, mint amit megszoktunk. Nagyon könnyű bennünket elbizonytalanítani ebben a közegben.

Rigolyák az öltözőben

Versengenek a színpadon? – kérdeztük Básti Julit és Udvaros Dorottyát már az öltözőben, miközben a smink és a frizura készült. Hozzátettük: a férfiak talán nem, de önök... Udvaros Dorottya rögtön visszakérdezett: a férfiak miért nem?

– Szerintem is versengenek a pasik is. Normális verseny van köztünk, de hogy megtépjük-e egymást az öltözőben? Úgy nem lehetne csinálni. Vagy azt hiszi, azért ilyen a hajam? – válaszolt Básti Juli.

Az öltözőben egymás rigolyáit is jól viselik: Udvaros Dorottya és Básti Juli
Az öltözőben egymás rigolyáit is jól viselik: Udvaros Dorottya és Básti Juli

– Toleráljuk egymás rigolyáit, de nem nagyon vannak ilyenek. Bár Julinál nem lehet légkondizni, ezért amikor kimegy, akkor sutyiban gyorsan bekapcsolom, és amikor visszajön, kikapcsolom – árulta el Dorottya.

A Férfi és nő a kapcsolatokról szól, a szenvedélytől a közönyig mindenről. A színpadon valóban minden megtörténik, ami férfi és nő között megeshet? kérdésre a két színésznő nevetni kezdett. – Juj, szerintem nem minden – válaszolt Básti Juli. – De amennyi megengedhető, amennyi elképzelhető a színpadon, annyi igen. Szerintem mindenki talál benne magának való árut, csemegét.

Így vannak ezzel az előadók is, hiszen amikor először szóba jött a Férfi és nő koncertturné ötlete, akkor – Básti Juli megfogalmazása szerint – nagyon erős érzelmeket váltott ki belőlük, mindenki visítozott és ugrált, vagy csak visítozott.

– Az a fajta öröm, hogy ezt csináljuk, minden estében benne van. Nagy dolog, hogy itt vagyunk, itt a fantasztikus zenekar, itt van mellettünk Dés. Szerencse, hogy ezt megkaptam az élettől. Ez mindig eszembe jut.
Nekünk viszont nem volt szerencsénk Cserhalmi Györggyel, hiába szerettünk volna beszélni vele néhány perccel az előadás kezdete előtt, azt üzente: nem, mert lélekben már a fellépésre készül.

Olvasóink írták

 • 4. Dpeter 2008. szeptember 16. 15:17
  „Szerintem nagyon jó előadás volt és a légkondi is jól működött.
  A "levegőtlen" szó egyáltalán nem helytálló.”
 • 3. K facc 2008. szeptember 13. 10:18
  „Akkor épp Gyuszinál működött. Kezd hideg lenni, sokszor hazaviszik a munkát és a munkához az energiát is :D

  A többi meg majd alakul!”
 • 2. K Pál 2008. szeptember 13. 09:14
  „Természetesen a szellőztetőrendszer is új és valamiért amikor én voltam működött és nagyon jól működött, egyáltalán nem volt meleg vagy ilyesmi. Éva, szerintem peched volt de biztosan odafigyelnek erre a jövőben még jobban. Végülis csak egy gombnyomás. :)”
 • 1. K Éva 2008. szeptember 13. 08:58
  „Nem a cikkhez szeretnék hozzászólni, hanem a koncerthez. A művészek és az előadás csodálatos volt! De amit Szeged nyújtott nekik, a levegőtlen, felújított (!) IH-ban az nem volt méltó hozzájuk! A férfiakról a színpadon folyt a víz és a közönség soraiban is műsorfüzetükkel legyező, embereket láttam. A felújítás nem terjedt ki a szellőző rendszerre?! Vagy a jegyárak nem fedezték ezt a szolgáltatást?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hátukra vették a nagy keresztet a domaszéki templomért

Domaszék - Mai árakon számolva átlagban minden egyes domaszéki 45 ezer forintot adott arra, hogy 1988-ra felépüljön a Szent Kereszt-templom. Rengetegen két kezük munkáját is felajánlották, keverték a betont, tolták a talicskát Tovább olvasom