Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Férfiak gardróbja és a divatok

Szeged - Az „uralkodó nemhez" tartozók ugyanúgy foglalkoznak a külső megjelenéssel, mint a nők – derült ki, mikor egy üzletembert, egy színészt és egy építészt kértünk, mutassa meg, milyen a férfi gardróbja.
Kinyúlt pulóverben, a kedvenc együttest ábrázoló pólóban és farmerben, esetleg munkaöltönyben jár hétköznapokon a férfiak zöme. Az „uralkodó nemhez" tartozók ugyanúgy foglalkoznak a külső megjelenéssel, mint a nők – derült ki, mikor egy üzletembert, egy színészt és egy építészt kértünk, mutassa meg, milyen a férfi gardróbja.

– Soha nem tanultam, de mindig érdekelt a szép, a stílusos, a finoman elegáns – a művészetekben és az öltözködésben egyaránt – árulja el Csonka Gábor. – Kenus múltamból is fakad, hogy a sportos megjelenést ugyanúgy tudom értékelni, mint az alkalmi eleganciát.
Mérleg csillagjegyéhez illően az arányosság, a kiegyensúlyozottság jellemzi Csonka Gábor ruhatárát.

A polgári irányítású Szeged volt alpolgármestere, a mai üzletember gardróbjának egyharmadát a színében, anyagában és mintázatában változatos öltönykollekció teszi ki. Kivételes alkalomra szolgál a szmoking. A öltönyök, a pasztellszínű, hosszú ujjú ingek a sokféle kiegészítővel kombinálva változatos megjelenést tesznek lehetővé. Ruhatárának másik harmadát a hétköznapi viselet darabjai teszik ki, élen a „lazán elegáns" farmerrel. A fönnmaradó helyre a sportos cuccok kerülnek – a fürdőnadrágtól kezdve a szabadidőruháig.

Nem a ruha teszi az embert, de a belső értéket kiegészíti a külső megjelenés – vallja Csonka Gábor. Gardróbjában öltönyök, pasztellszínű ingek és nyakkendők garmadája. Fotó: Schmidt Andrea

– A jó minőségű anyagból készült, kényelmes ruhát szeretem. Trapézmániás vagyok húszéves korom óta, ilyen nadrágot hordok akkor is, amikor éppen nincs divatban – jelenti ki Gömöri Krisztián. A Szegedi Nemzeti Színház színművésze nem titkolja: egy-egy szerep hat az öltözködésére is. Jelmezei közül saját magának is megvarratott és viselte például a Galileiből a trapéz bársony nadrágot, egy másik darabból a buggyos, hosszú ujjú inget. Önmagára jellemzőnek a fekete és a fehér szín keverését nevezte Gömöri Krisztián.

Alapdarabok

A minőség fontosabb, mint a mennyiség – hangsúlyozza egy kaliforniai „gardróbszakértő", akinek ajánlatára a világhálón bukkantunk. Szerinte a férfi egyik legfontosabb ruhadarabja a tökéletes szabású farmer. A kifogástalan megjelenéshez elegendő kétféle elegáns, márkás cipő: hétköznapra egy Gucci mokaszin; komolyabb alkalmakra a Ferragamo Raul klasszikus eleganciát sugárzó darabja. Az exkluzív partikra az Yves Saint-Laurent szmokingját ajánlja. Kiegészítőként javasolja a Rolex órát, illetve egy egyszerű, de elegáns övet, például kifordítható „H" Reversible Hermes modelljét, mely mindenféle nadrághoz hordható.

Egyéniségüket öltözékükön elhelyezett apró jelzésekkel a férfiak is kifejezhetik. Nyakkendőt csak végszükség esetén „tekerget magára" Gömöri Krisztián, ellenben egy sima kendővel gyakran színesíti öltözékét, csuklója körül, esetleg nyakban a bőr „kütyüket" is szívesen viseli. A „propelleres" vásárigazgatós időszakon túljutva manapság az öltönyhöz inkább nyakkendőt köt, a hangulata szerint több száz közül választva, de attól eltérő kendőt hajtogat a fazonzsebbe Csonka Gábor. Jelvényeket is szívesen visel – még az alpolgármesteri korszakból Szeged címerét, kabátján egy tiroli emlék, míg hazafias alkalmakra a Kossuth-címert.

A fazonkendővel Koczor György építész is szívesen trükközik, mert tapasztalata, hogy a hétköznapi öltözéket is „átírja" elegánssá, ha a zakó fazonzsebébe lazán belegyűr egy sötét selyemkendőt. Ugyanígy átfordítja az átlagos öltözéket a kézzel megköthető, színes csokornyakkendő.

– Mint ahogy „az el nem csókolt csókok a legszebbek", az építészetben, de az öltözködésben is az apró, szinte észrevehetetlen részletek teszik egységessé, mégis egyedivé az összképet – magyarázza Koczor György, akinek jellegzetes viselete a sötétkék nadrág, ugyanilyen színű garbó, hozzá kockás zakó. A „szabályos" öltönyt nem kedveli, túl merevnek találja. – A gyerekeimmel is beszélgettünk arról, hogy ne a divatot, hanem a világot kövessék, fordítsák le saját személyiségükre. Mindegy, hogy nő vagy férfi, az ember akkor lesz természetes és egyéni, ha belülről öltözik – a vonzás is belülről fakad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szily Nóra a nőkről - interjú

Szily Nóra televíziós és rádiós műsorvezető, de a média híradásaiban az utóbbi két évben „A… Tovább olvasom