Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Feromoncsapdával készül a biobefőtt

Zákányszék - Biobefőttet, -lekvárt és -ivólét készít és forgalmaz a zákányszéki Papp család. A 10 hektáros birtok zamatos őszibarackját ismerik Budapesten is. A rendkívüli belvíz miatt nehéz hónapok várnak a családi gazdaságra.

A Homokhátság gasztronómiai kincseit kínálja a nemrég átadott mórahalmi Kenyérváró. Az ásotthalmi kecskesajt, a domaszéki méz, a röszkei paprika mellett további különlegességet is rejtenek az üzlet polcai: a zákányszéki biobefőttet és -lekvárt.

– Már a nagyszüleink is őszibarackot termesztettek. A vegyszerektől mindig féltünk, ezért a férjem tanulmányozta a régi, hagyományos védekezési módszereket. Elkezdtünk foglalkozni a biotermesztéssel. Tetű ellen káliszappant, molyok ellen feromoncsapdát használunk – meséli Pappné Joó Márta, a bioínyencségeket előállító családi vállalkozás oszlopos tagja. – A fiam kitalálta: feldolgozásban is kell gondolkodni. Először jött a befőtt, majd az ivólé, végül a lekvár. Ezek minden adalékanyagtól mentesek. Egy kistarcsai kisüzemben készülnek.

Üvegbe zárt egészség. Fotó: Schmidt Andrea
Üvegbe zárt egészség.
Fotó: Schmidt Andrea

A 10 hektáros családi birtok Zákányszék környékén terül el – de a biotermékeik híre messze eljutott: még a budapesti biopiacon is kaphatók.

A hétfős családi vállalkozás jelenleg a belvízzel küzd: Zákányszék környékén óriási problémákat okoz a rengeteg csapadék. – Árkolunk, csatornázunk – mondja. – Nagyon nehéz a helyzet, hiszen az őszibarack nem bírja ezt a sok vizet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szociális központ és szolgáltató ház Bordányban

Bordány -Egyesítették a szociális lehetőségeket nyújtó és az ifjúsági programokat kínáló… Tovább olvasom