Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Fertőtlenítették a szegedi újszülött intenzívet

Szeged - Permetezéssel fertőtlenítették a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát, ahol múlt hét szombaton klebsiella baktériumot találtak. Tavaly huszonötször végeztek ilyen munkát a részlegen – akkor is ez az eljárás, ha kiürül a kórterem.
Elvégezték a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályának fertőtlenítését. Mint megírtuk, szombat óta zárlat van a részlegen, miután egy rendszeresen végzett fertőzés-ellenőrzés során klebsiella baktériumot találtak. Öt gyereket fertőzött meg – a súlyos tüdőgyulladásba egy baba belehalt, kettő még mindig lélegeztetőgépen van, további kettő már önállóan lélegzik.

Mivel az egyetem rektora, Szabó Gábor – aki az ügyben egyedüliként nyilatkozhat – azt ígérte, ha változás áll be bármelyikük állapotában, arról tájékoztatást ad, szerdán pedig nem kaptunk erre vonatkozó információt, valószínűleg továbbra is ugyanez a helyzet.

Schmind Andrea felvétele illusztráció
Schmidt Andrea felvétele illusztráció

Az úgynevezett zárófertőtlenítést, amelyet most elvégeztek az osztályon, arra alkalmazzák, hogy ismert fertőző vagy arra gyanús beteg távozása után a környezetben visszamaradt kórokozókat elpusztítsák. – A zárófertőtlenítés során a helyiség burkolatain, felszerelési, berendezési tárgyain levő kórokozó mikroorganizmusokat fertőtlenítő-tisztító hatású szerek oldataival és mechanikus hatással kombinálva elpusztítjuk, illetve inaktiváljuk – mondta el Nagy Kamilla kórházhigiénikus főorvos.

– Először a takarítók kitakarítják a kiürült helyiséget, majd a berendezési tárgyakat egy erre szakosodott szakember lepermetezi fertőtlenítőszerrel, ami rászárad.

A szakember elmondta: ilyen zárófertőtlenítést tavaly 25 alkalommal végeztettek az osztályon. – Nemcsak fertőző beteg után gyakorlat ez, hanem akkor is, ha kiürül egy kórterem.

A tervek szerint az osztály csütörtökön visszaköltözik eredeti helyére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 ezer ügy a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék első fokú ítéleteinek 70 százalékát büntetőügyekben megfellebbezik, ám az… Tovább olvasom