Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Fertőzésveszélyes az M5-ös autópálya pihenője Röszkénél

Röszke - Fertőzésveszélyes a röszkei határra vezető autópálya, mert nincs elég vécé, ivóvíz, sok a széthagyott ürülék, piszok – mondja a tiszti főorvos. Javulhatna a helyzet, ha megnyílna a két töltőállomás. Két hónapja készen vannak, papírokra várnak.
Egy hónapja sújtja török, bolgár és szerb vendégmunkások rohama az ország – és egyben az Unió – kapuját. A Nyugat-Európából nyári szabadságra özönlő külföldiek hullámokban ostromolják a röszkei határállomást, órákig várva előbb a kilépő oldalon. Aki nem bírja kivárni a hosszú araszolást a határon felállított parkolóig, a szemetet az útpadkán hajítja el, „folyó ügyeit" az úton, bokrok alján intézi.

Több mint két hónapja megépült két benzinkút Röszkénél, ezekkel javulhatnának a körülmények. De sem az M5-ös autópályát kezelő AKA Zrt. pihenőben álló ingyenvécéit, sem a benzinkúti illemhelyeket nem lehetett megnyitni. Hatósági engedélyekre vártak. A hétvégén a két külső vécét kinyithatta az útkezelő, de ez kevés. A benzinkúti 4 férfi, 4 női vécé még mindig zárva.

Ilyen szemét maradt a szerbek és a bolgárok után. Fotó: Frank Yvette
Ilyen szemét maradt a szerbek és a bolgárok után.
Fotó: Frank Yvette

– Féltünk. Látták a szerbek és a bolgárok a benzinkutat. Dörömböltek, majd beszakították az üvegfalat. Nem hitték, hogy minden kész, mégsem nyithatunk ki. Nem kapnak benzint, sem enni, sem inni, és a vécé sincs nyitva – mesélte a biztonsági őr. – A kinti vécén telt ház volt. Odakuporodtak a falaink tövébe. Folyt a szennyes lé ajtón, falon, térdig jártunk a hulladékban, emberi mocsokban.

– A röszkei ikerbenzinkút kész. Érvényes építési engedély birtokában és az összes szakhatósági engedéllyel nyitnánk, de nem tudunk. Az egyikben a működési engedélyt is megadta a röszkei önkormányzat, de ott a közlekedési hatóság vétózott, mondván, csak párban nyithatunk ki. Különben balesetveszélyes a kút, mert a túloldalról is átszaladnak az utazók – mutatta a hatósági papírokat az üzemeltető kiskőrösi Szeklász Kft. társtulajdonosa, Szekeres Károly. A másik kút az önkormányzat határozatára vár. Angyal Zsolt aljegyző szerint a kiadott engedély ellen még fellebbezhetnek szomszédok, szakhatóságok, azt meg kell várni, nem járt le a határidő.

Kovács Ferenc kistérségi tiszti főorvos ezt elégelte meg. A fertőzésveszélyre hivatkozva felszólította a röszkei önkormányzatot, hogy adja ki sürgősen a működési engedélyt, mert az közérdek.
Úgy tudjuk, a töltőállomások ma kinyitnak.

Olvasóink írták

 • 18. Mizujs 2009. augusztus 06. 18:08
  „Meggyőződésem, hogy a szemetelők, árokparton WC-zők igénytelenek. Nyugaton, ahol dolgoznak kordában vannak tartva, de amint átlépik az osztrák határt előjön belőlük a balkáni véna.
  Nekem már sikerült egyszer egy román turistabusz után WC-re mennem (és azonnal kihátrálni). Nem kívánom senkinek azt a látványt! Borzalmas volt.”
 • 17. Zsoltee0716 2009. augusztus 06. 10:28
  „Biztos jó véleménnyel vannak a magyarokról hihi! Eu-s ország b..zd ki!
  Felelősöket kell keresni az egyiket azért meg büntetni, mert ott hagyta, a másikat meg azért mert nem rakta oda amit kellett volna!”
 • 16. KolompárRómeó 2009. augusztus 06. 09:10
  „14. hozzászólás latyi 2009.08.06. 08:05

  2 hét múlva pont fordítva lesz. Nesze neked Szerbia.”
 • 15. frakk 2009. augusztus 06. 09:03
  „Yoda! Ha ott dolgozol, tudnod kell a terület a Vpop kezelésébe tartozik, ill az út területe a közútkezelőé. Két ló közt szokott elveszni a bába.Van szerencsém ismerni a török, román, szerb, bulgár mentalitást , ezért nem is védeni akarom teljen őket. Mégis megkérdem ha olyan helyzetbe kényszerítenek, hogy négy -6 órát várakoztatnak a tűző napon és tíz km-re a határtól már összevizelheted magadat , mert nincs semmi illemhely akkor nem lennél mérges?? Milyen alapon fizetős a tiszta wc a határállomáson. Dolgozhatok én is ott.???? Mennyi ki-be léptetés van ott naponta ?? Szorozzuk már egy euróval. Csak azért nem járnak a takarítónők repülővel dolgozni mert nem tudnak röpcsit vezetni. Bár egyik már nem tudja emelni a kezét (no nem a munkától) csak az aranytól:)) Szóval kicsit durva az az egy euro.)) Kényszerbe hozott emberek fizessetek vagy mehet a gatyába?? A szemetelést meg büntessétek keményen !!! Bár táblán lehetne őket figyelmeztetni a következményekre.”
 • 14. latyi 2009. augusztus 06. 08:05
  „Ocsmány állapotok vannak a határon!
  Valaki tehetne már valamit.
  Híradásokban közlik a határon egy-két órás várakozás várható.
  Vasárnap hajnal 2-kor érkeztünk a határra,a szerbeknél az átlépés 25.perc,ám befele a magyar oldalon mind ez 4-óra és 35 perc alatt sikerült.Pontban reggel hétkor már hazai földön jártunk.
  Nesze neked UNIÓ.
  Egy illemhely több ezer embernek,persze ami fizetős.Ez ám az üzlet.Pofátlanság!!!”
 • 13. cibuka 2009. augusztus 06. 06:36
  „Nem a benzinkutas vállalkozó dolga a köztisztasági feladatok megoldása.A kút illemhelye a szolgáltatást igénybe vevőké .Étterembe se szaladgálunk csak úgy be,hogy bocs de szarnom kell,de csak takarits utánnam nyugodtan és fizesd a viz,csatorna és a tisztitószerek árát.Vagy a tiszti főorvos kűld wc papirt?”
 • 12. YoDa 2009. augusztus 05. 23:04
  „Tisztelt hozzászólók!

  Röszkén dolgozom. Az átkelőhelyen. Van kint mobil WC. A kilépő oldalon, tehát magyar területen 5 db. Üres mind. 100 méterenként van elhelyezne fém kereten kék színű 150 literes hulladékgyűjtő zacskó az autópálya mellett és a két szalagkorlát között is kb. 20-30 db (nem számoltam meg pontosan...) mind üres... Ezen kívül közvetlenül az átkelőhely mellett nyilvános, takarítónős, tiszta WC! Ja 100 Forintba kerül vagy 1 Euróba vagy 60 Szerb Dínárba. Kicsit kapzsi az árfolyam, de hát nekik is élni kell valamiből. Ennek ellenére össze-vissza vizelnek és ürítenek mindent, mindenhová.

  3 napja jött egy német állampolgár, akit természetesen Hassannak hívtak és levízelte a WC épületét hátulról. Bátorkodtam 20.000 magyar forint bírsággal sújtani "köztisztasági szabálysértés" miatt (30 napja van befizetni bankban vagy postán). Felhívta a német nagykövetséget, az pedig a ORFK főügyeletesét és így tovább... Majdnem az jött ki, hogy én kérjek bocsánatot, met az "echte" német honpolgárnak nincs 1 Eurója WC-re...

  Vicc az egész...

  Hiába bármi is a balkáni ember balkáni <moderálva> marad, még ha több 10 milliós autóban ül is és ha pl. esetemben német útlevele is van...

  A többihez meg no comment...”
 • 11. frakk 2009. augusztus 05. 20:50
  „Szvsz a benzinkutaknak nem a wc-ztetés miatt kell megépülniük. Történetesen ha tudják (és tudják!!) mekkora sorok fognak kialakulni, akkor legalább 500 méterenként egy mobil wc-t oda lehetne tenni. Nyilvánvaló , hogy határállomás előtt sorok lesznek mindig is, tehát a közútkezelő (autópálya fenntartó) dolga az adott szakaszon a Kúltúrált viszonyok megteremtése is. Nem csak a pályadíj bevételek illetik meg őket , a kötelességek is.!!! Nem megetetni, megbüntetni kell a szarásért a külföldit--- először megteremteni a lehetőségét annak h a dolgát végezze. Ha lassú az ellenőrzés ilyen olyan okok miatt , azért még a szükségleteket végezni kell. Még elbújni sem tudnak szerencsétlenek-- és ezért csak mi vagyunk felelősek. A szemetelés már kissé más kérdés. Nem kis pénzt kapunk az EU-tól a Shengeni átléptetésért, ebbe talán már belefér az 20 km -re számolt 40-50 db mobil wc. De ne legyünk már pitiánerek 300 db-t is oda lehet tenni.”
 • 10. tnt 2009. augusztus 05. 18:49
  „Én csak az nem értem, hogy miért most kellett várni a szomszédok, stb. fellebbezésére, amikor már készek a kutak? Talán az építési engedély kiadása előtt kellett volna megkérdezni a szomszédságot... Most már minek? Ha valaki fellebbez, lebontják az egészet?”
 • 9. Titanilla 2009. augusztus 05. 18:39
  „Ezek a dolgok évek óta gondot okoznak, miért nem lehetett megoldani már korábban. Mindenki tudja, hogy a vendégmunkások jönnek, aztán mennek vissza. Nem tul bonyolult.”
 • 8. Aranka53 2009. augusztus 05. 17:11
  „Az Önkormányzat dolga hogy az országban rendben menjen többek között az átutazó vendég munkások forgalma is.Kérdem én miért nem tesznek róla hogy minden gördülékenyen haladjon??? MIÉRT nem tesznek sokkal több MOBIL WC-t és MOBIL zuhanyzót SOK-SOK SZEMÉTTÁROLÓT??? HOL vannak ilyenkor a VÁLLALKOZÓK akik ezzel foglalkoznak??? Ők is EMBEREK ....Visszafelé ugyanez lesz AUGUSZTUS végén SZEPTEMBER elején.A szakemberek vagy akik ilyesmivel foglalkoznak készüljenek föl rá időben. Amikor elindulnak visszafelé akkor már ilyen probléma NE LEGYEN a folyóügyekkel.Elég probléma a kipufogó gáz is ebbe a nagy melegben...Szné”
 • 7. Mathiasking 2009. augusztus 05. 17:08
  „Nincs mit hozzá fűzni. Ennyi a vélemény is!”
 • 6. sevenof9 2009. augusztus 05. 16:36
  „szemetel,autot elkoboz,mehet a szerb,bolgar,roman,torok,magyar,tot,bosnyak,stb gyalog. Ennyi esz nincs?”
 • 5. kuyulu 2009. augusztus 05. 16:35
  „Én itt a lemaradt törökországban külföldiként egy hét alatt kinyitottam az üzletemet, igaz beleesett egy szombat vasárnap. Az adóhivataltól megszemlélték azt nyithattam. az élelmiszer Áfája 0,8% a többi 18%.
  Kuyulu”
 • 4. flexsnake 2009. augusztus 05. 16:21
  „,,Féltünk. Látták a szerbek és a bolgárok a benzinkutat. Dörömböltek, majd beszakították az üvegfalat."
  Ne féljetek hanem lőjetek :D
  Ez egy vicc. NA akkor végre látjátok milyen bunkók a hivatalok. Az engedélyeket képtelenek időben kiadni. Máshol 2hét a maximális ügyintézés. Nálunk 60nap után mondják azt hogy bocs de nem tudtuk betartani a 30 napot....”
 • 3. sauron2 2009. augusztus 05. 16:11
  „lehet egyszerűbb lenne a szemetelőket büntetni! vagy megetetni velük a saját ... szemetüket!”
 • 2. bélás 2009. augusztus 05. 15:06
  „A kisvállalkozó vendéglátósoknak meg elő van írva hely nagyságtól függően a wc-k száma. Remélem azért nincs még szabály, mert Gordonka is így csinálja külföldön.”
 • 1. benq 2009. augusztus 05. 14:25
  „ez is az idiota magyar bürokráciát tükrözi az idiota törvényeivel, pusztulj nép!! add a pénzt!! és le vagy szar..a....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Bélára emlékeztek

Szeged - Koszorúzással és filmvetítéssel emlékeztek tegnap Balázs Béla író–rendezőre, aki 125… Tovább olvasom