Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Fess a házamra, amit akarsz!

Szeged - Óvodában, otthonban már készített graffitit megrendelésre, egy gyermekszoba dekorálására is kapott megbízást, magánház utcai falára azonban most először fest a szegedi Treplán Gábor.
Szombaton látott hozzá. Azóta minden második-harmadik autó megáll a ház mellett, mert nagyon feltűnő a 9 méter hosszú, 4 és fél méter magas kompozíció. A legtöbb háztulajdonos ideges, ha észrevesz egy – bármilyen minőségű – graffitit a falán, a Vasgyár utcai gazda azonban kifejezetten ilyet akart. Kérte, a nevét ne írjuk le, azt azonban elmesélte, hogy Gábor művészete a srác idén májusban megrendezett szeged-szentmihályi kiállításán tetszett meg neki. Megállapodtak az árban, azon túl mindent rábízott az alkotóra. Ottjártunkkor néhány órányi munka volt csak hátra.

Gábor 24 éves, eredeti szakmája természetesen szobafestő. Korábban többet fújt falakra, újabban viszont inkább vászonra dolgozik. Szeptemberben Londonban mutatják be munkáit. Őt is bosszantja, hogy sokan nem látnak különbséget graffiti és a falakat elrondító tagek között, pedig a kétféle produktumban csak az a közös, hogy mindkettő festékszóróval készül. Aki kíváncsi arra, mi számít ebben a műfajban értéknek, annak szerinte a Szeol-pálya mögött vagy a Centrum-gödörnél érdemes nézelődnie. Ott sem kell feltenni az esztétaszemüveget: egyszerű városi művészet ez, járókelőknek szól, hangulatokat közvetít. „Jókedvű letargia."

Treplán Gábor munkában a szegedi Vasgyár utca 5. előtt. Szabad kezet kapott a tulajdonostól. Fotó: Frank Yvette
Treplán Gábor munkában a szegedi Vasgyár utca 5. előtt. Szabad kezet kapott a tulajdonostól.
Fotó: Frank Yvette

Gábor szerint ilyenféle érzése volt, amikor a Vasgyár utcai falikép vázlatán dolgozott. – Örültem ennek a megbízásnak, és remélem, a tagelők nem firkálják össze – mondja Treplán Gábor. – Láttam már ilyen elrondított képet. Akik odafirkálnak, bele sem gondolnak, hogy egy pillanatnyi ötlettel másnak többórás munkáját teszik tönkre.

Olvasóink írták

  • 3. kontrapista 2013. július 17. 21:04
    „Szolnokon ez már bevett gyakorlat, sajnos a gimnázium kerítése gyorsan megtelt szebbnél-szebb műalkotással .”
  • 2. EPERKE 2013. július 17. 12:35
    „Ez teljesen jó!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 1. tol 2013. július 17. 12:23
    „pontosan ezt ugatérozom évek óta, hogy megfelelö irányba kell terelni a graffitisek ténykedését és abból hasznos és tetszetös dolgok kerülnek majd ki. Sok sikert a Gábornak és a többi tehetséges fiatalnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felbőgnek a kecskék Bordányban

Hagyományteremtő céllal rendeznek kecskeversenyt a nyár utolsó hétvégéjén Bordányban. Tovább olvasom