Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Festmények 20 forintért

Szeged - Helytörténeti kuriózumot szerzett meg a Móra-múzeum. Szeged utolsó sörkereskedője, Hutter Károly és felesége portréját ajánlotta fel megvételre a két unoka. 20-20 jubileumi forintot kértek cserébe.
A régi Szeged utolsó sörkereskedőit, Hutter Károlyt és Myk Margitot ábrázoló festményeket ajánlottak fel megvételre a Móra Ferenc Múzeumnak az unokák. Dr. Hutter Károly gyulai orvos és Hutter György szegedi műszerész előbb félmillió forintot kért a potrépárért, ám amikor megtudták, hogy az intézménynek egész évben nincs ekkora kerete műtárgyvásárlásra, kedvezőbb cserét ajánlottak. Mivel gyűjtik az érméket, két 2003-ban kibocsátott jubileumi, Deák Ferenc-képes 20 forintost kértek. A múzeum nem őriz ezekből a numizmatikai ritkaságokból, mert forgalomba sosem kerültek, de a különleges képekért beszerezték a néhány tízezer forint értékű érméket.

Hutter György 20 forintot kapott nagyszülei portréjáért. Mellette Szabó Tamás főrestaurátor. Fotó: Frank Yvette
Hutter György 20 forintot kapott nagyszülei portréjáért. Mellette Szabó Tamás főrestaurátor.
Fotó: Frank Yvette

– Helytörténeti unikum a két festmény. Keveset tudtunk eddig a Hutter családról, mely Tömörkény István író és egykori szegedi múzeumigazgató oldalági rokonsága – mondta Szabó Tamás, a Móra-múzeum főrestaurátora. A családi legenda szerint egyébként az „osztályidegen" Károly nagyapa arcmását a házkutatásokat végző szovjet katonák lőtték keresztül. Ezért nemrégiben 400 ezer forintért restauráltatták a képeket. Hutteréknek 1890-ben a Dugonics tér 12. szám alatt, az olasz kultúrintézet helyén, majd a tér másik oldalán, a katolikus ifjúsági ház helyén, később, 1905-től pedig a mai Oskola utca 18. szám alatt működött sörpalackozó üzemük és kereskedésük.

A festményeket a tehetséges szegedi portréfestő Balogh Margit készítette az 1920-as években, úgyhogy az unokáik sem ilyennek ismerték meg őket. A képadományok a múzeum több mint 130 darabos Balogh Margit-hagyatékát gyarapítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Déli Apró, a macska

Szeged - Szabadkai úti szerkesztőségünk igazi átjáróház
– s itt most nem a meghívott… Tovább olvasom