Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Festmények a városházi folyosókról a REÖK-ben

Szeged - A polgármesteri, a főjegyzői iroda és a városházi folyosók falait díszítő alkotások is láthatók a REÖK aktuális kiállításán, amely Szeged város képzőművészeti gyűjteményéből nyújt válogatást.
Nehéz szívvel váltak meg az őket körülvevő képzőművészeti kincsektől a szegedi városatyák. A fontos cél érdekében azonban ideiglenesen a polgármesteri, az alpolgármesteri és a főjegyzői irodából is kikerültek az impozáns festmények. Szeged város képzőművészeti gyűjteményéből láthatnak ugyanis kincseket a REÖK látogatói.

A gyönyörű szecessziós kiállítóházból a közönség által gyakran hiányolt helyi képzőművészet most nagy arányban képviselteti magát. Az új vezetőség egyik fontos törekvése egyébként, hogy a városlakók által megfogalmazott igény alapján minél többször szerepeljenek szegedi alkotók művei a REÖK kínálatában.

Bálint Endre Ládafiából című alkotását is láthatják a REÖK-ben az érdeklődők.
Bálint Endre Ládafiából című alkotását is láthatják a REÖK-ben az érdeklődők.

Filterezd Szegedet

A REÖK nyereményjátékot indít a várost bemutató alkotásokhoz kapcsolódóan. A Szeged utcáit, nevezetességeit ábrázoló műveket kell megkeresniük a látogatóknak, majd a városban járva az okostelefonok instagram programjával „művészi" filterekkel ellátott fotókat készíteniük azok mai formájáról. A REÖK Facebook-oldalán a lájkolók döntik el, melyik „reprodukció" sikerült a legjobban. A játék értékes nyereményekért zajlik egészen október 6-áig.

A kiállított művek nagy részéből akár egy vázlatos szegedi festészettörténet is összeállítható, hiszen helyet kapott a falakon többek közt Nyilasi Sándor, Endre Béla, Dinnyés Ferenc, Vinkler László, Dér István, Zoltánffy István, Sejben Lajos vagy Pataki Ferenc egy-egy alkotása is. Ez a tárlat tehát megdobogtathatja a lokálpatrióta szíveket, amellett hogy jelentős képzőművészeti értéket is képvisel.

A polgármesteri szobából érkezett például az egyik legérdekesebb mű, Klebelsberg Kunó művelődéspolitikus portréja Nyilasi Sándortól. Hemmert János a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik előadásának jelenetét – háttérben a dómmal – örökítette meg alkotásán, de láthatunk képeket a régi Szegedről is Balogh Margittól. Király-König Péter portréját Heller Ödön festette meg, a szegedi zeneiskola első igazgatója és a szegedi opera megteremtője szintén fontos személyisége a közös városi tudatnak.

Az október 13-áig látogatható tárlat bemutat klasszikusokat, így Mednyászky Lászlót, Kokas Ignácot és Bálint Endrét is. Jelen van a kortárs képzőművészet is, olyan reprezentánsokkal mint ef Zámbó István, Bukta Imre vagy Wahorn András.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taroltak a szegedi tévések

A fődíjat és a különdíjat is szegedi tévések nyerték el az ungvári kisebbségi tévé- és rádiófesztiválon. Tovább olvasom