Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Fészket raknak a civilek

Szeged - 1996 óta csökken a városi fenntartású oktatási intézmények száma Szegeden. Teret nyernek a civil és az egyházi egyesületek: belakják a bezárásra ítélt iskolaépületeket.
Idén szeptembertől már csak 20 általános iskola fenntartásáról gondoskodik Szeged. Legutóbb a mihálytelki (teljes nevén: Fekete István Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolája) megszüntetéséről döntött a közgyűlés. Azt is megírtuk, hogy ebbe a 81 éve fölhúzott épületbe költözhet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványi intézménye. Ez a Wesley János Általános Iskola és Középiskola – sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik a 2007-ben bezárásra ítélt Klebelsbergtelepi iskola patinás falai között is. Ugyanúgy terjeszkedik, mint a Waldorf-iskola.

– A gyerekben az érzés, az akarat és a gondolkodás egyensúlyának kialakítását igyekszik elősegíteni a Waldorf-iskola a világon mindenütt – vallja Kovács Attila szegedi iskola-képviselő. A Kolozsvári téren két éve bezárt, volt Móra (egykor Gagarin) általános iskola épületében képzeli el jövőjüket. Nemcsak az önkormányzat által megszabott „baráti" bérleti díj miatt, hanem azért is, mert világos és tágas tereivel eleve iskolának épült, ugyanakkor bővíthető. Az immár középiskolai szinttel is büszkélkedő, Waldorf-módszerrel dolgozó suliban szeptembertől 10 osztályban 220 diákkal 20 pedagógus foglalkozik.

– A volt tanárit és egy hivatali helyiséget összenyitottunk, így nyerünk egy új tantermet. Merthogy nő az osztályok száma – magyarázza a kibontott falnál Tanács József, a szülők munkájának koordinálását vállaló édesapa.

A Waldorf-iskola terjeszkedik a Kodály téri volt Móra-suli épületében. Fotó: Schmidt Andrea
A Waldorf-iskola terjeszkedik a Kodály téri volt Móra-suli épületében.
Fotó: Schmidt Andrea

Korábbi bérleményükben, a 2003-ban bezárt Napos úti iskola épületében működik még mindig a Waldorf ovija. Az iskola Kolozsvári térre költözésével felszabadult helyeket civilek (nyugdíjas klub, Kreatív Formák Alapítvány, Fészek egyesület) kapták meg. A Fészek Nagycsaládo-
sok Szegedi Egyesülete elnöke, Taryné Péter Ágnes örül, hogy terjeszkedhetnek. Szombaton tartották az új helyiségük avatójának számító fészekrakó bulit.

Újrahasznosítva

Iskolabezárásról, iskola-összevonásról 1996 óta szólnak a hírek Szegeden. Lapunkban 2007 végéig 9 iskola végleges bezárásáról, 6 jelentősebb iskola-összevonásról számoltunk be. Legutóbb – az említett általános iskolán kívül – két középiskolai kollégiumot zártak be, illetve 13 szakképző intézményből 4 nagy jött létre. A volt iskolaépületek zömét továbbra is az önkormányzat, illetve a civilek és az egyházak fenntartotta oktatást szolgálja – hangsúlyozza Solymos László. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a Waldorf- és a Wesley-iskolával úgy kötötték meg a bérleti szerződést, hogy az új ingatlanhasznosítóknak helyet kell adniuk a környék civilszervezetei számára is. Az elmúlt másfél évtizedben kiürült volt iskolaépületek közül háromban (Csongrádi sugárúti, Zoltán utcai, Szilléri sugárúti) ingatlancserével, egyben (Kálvária sugárúti) vásárlás eredményeként a szegedi egyetem rendezkedett be. Három (a Bérkert utcai volt Móricz általános, a Gutenberg utcai általános, majd középiskola, a József Attila sugárúti Tisza Lajos középiskola) ingatlanát vállalkozás hasznosítja. A két, legutóbb bezárásra ítélt szegedi kollégium, a Déri Miksa és a Kiss Ferenc értékesítéséről döntött a júniusi közgyűlés. Az egyik épületért minimum 293 millió, a másikért legalább 85 millió forintot kér a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszintű érettségi: megbukott a négyéves rendszer

Csongrád megye - A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi nem érte el célját – sokan ezért… Tovább olvasom