Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Feudális állapotok a szegedi traumatológián

Szeged - A szegedi traumatológiai klinikán az integráció előtti időszakhoz képest dupla annyi az ügyelet, a beteglétszám jelentősen megnőtt. A dolgozókra óriási nyomás nehezedik, mégsincs veszélyben a betegellátás – mondja az intézmény igazgatója, Simonka János Aurél professzor.
– Az integráció a traumatológiai klinikán csak részben valósult meg, az intézmény még két helyszínen működik, az új klinikán és a volt kórházban. Emiatt az integráció az egyik fő célját nálunk nem érte el, ugyanis a fajlagos költségek csak részben csökkentek – mondja Simonka János Aurél tanszékvezető egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinika igazgatója.

Várakozás

A professzor nem titkolta, hogy a betegek várakozási ideje kissé megnőtt. Ugyanakkor azt sem hallgatta el, hogy az ellátott sérültek hazaszállítása nem megoldott, a betegek sokszor fél éjszakákat töltenek az intézményben, míg a mentők hazaviszik őket. A megéhező és megszomjazó várakozóknak kekszféleségeket és ásványvizet adnak.

A baleseti sebészetre, pontosabban az ott dolgozókra az integráció előtti időszakhoz képest óriási teher hárul. Míg korábban minden másnap volt ügyeletes az intézmény, egy hónapja a Szegeden és környékén, valamint a Hódmezővásárhelyen és a vonzáskörzetében balesetet szenvedett betegeket kizárólag itt látják el. Sőt Makóról és térségéből is idekerül a betegek mintegy 70 százaléka. Az ügyelet megduplázódott, a dolgozók száma alig változott: a baleseti sebészetről hiányzik 4-5 orvos, 15 nővér, de kevés az aneszteziológus, a radiológus, a műtősnő is.

– A dolgozókra óriási teher hárul, de hivatástudatuknak köszönhetően még sincs veszélyben a betegellátás. A traumatológián azonnal kell dönteni, a döntésen életek múlnak. Ez egy feudális rendszer, és a baleseti sebészeten mindig az is marad – mondja a neves traumatológus.

Az igazgató szerint a létszámhiánynak a megnövekedett munka mellett anyagi okai is vannak. Az itteni egészségügyi dolgozók a töredékét viszik haza annak, amit egyes európai országokban, például Angliában, Németországban vagy Svédországban kevesebb munkával az ottani kollégáik megkeresnek.

Mindennap ügyelnek a klinikán, ide hozzák a régióból a baleseti sérülteket.
Fotó: Karnok Csaba

– Mi régóta készültünk az integrációra, a magas színvonalú ellátás érdekében tettünk lépéseket, fejlesztettünk, beszereztünk korszerű műszereket és eszközöket – mondja Simonka János Aurél már a földszinten, a közelmúltban átadott „betegfogadóban". Ez egyébként látszólag úgy néz ki, mint a sürgősségi betegellátó osztály, de a belgyógyászat vagy a radiológia „hiánya" miatt mégsem az. Kialakítottak többek között sürgősségi műtőt, súlyos sérültek fogadására alkalmas helyiséget és őrző fektetőt is.

Az egészségügyi ellátás mellett a nap 24 órájában folyamatosan biztosítani kell az adminisztrációhoz szükséges személyzetet is. Szerepük nagyon fontos, ők írják le, hogy egy-egy sérült mit mond balesetének körülményeiről, és ez később, egy esetleges rendőrségi vagy bírósági eljárásban döntő lehet.

Betegellátás számokban

Az új klinika traumatológiáján, az úgynevezett A részlegben 66 aktív és 5 rehabilitációs, a kórházban, vagyis a B részlegben 26 aktív és 10 rehabilitációs ágy van. Traumatológiai ügyeletben mintegy húszan dolgoznak, ez a csapat még kiegészül két aneszteziológussal, egy radiológussal és a műtő személyzetével. A baleseti sebészeten 21 orvos dolgozik.

Olvasóink írták

 • 11. Oláh 2008. január 02. 12:21
  „Lelketlen! Így van, a cim óriási tévedés volt, több mint baki, ELNÉZÉST mindenkitől, ugyanis a feudalizmussal valóban a rendszerre utalt a professzor,

  Oláh”
 • 10. Kolompár Rómeó 2007. december 30. 22:55
  „Nem értem, mi bajotok van! Mindez a mi, a betegek érdekében történik! Ezt mondta az Ági, ezeknek meg mindent el lehet hinni, ez egy ilyen banda, minden szavuk igaz...”
 • 9. triatlonos 2007. december 30. 21:07
  „A "Doktor" sokszor fején találja a szeget, csak az a baj, hogy az a közvetlen, "nemesen egyszerű modora" nem szimpatikus olvasóinak. Valószinű, hogy ahol ő tanult, ott ez volt a módi. Ha abból indulunk ki, hogy a stilus maga az ember, akkor biztosan nem valami finom munkát végez. A közeljövőben egy kis időt szánhatnánk a Doktor stilusának csiszolására is, mert megérné. Vele szemben a keménység nem vezet eredményre, mert a Doktornak lelke van.”
 • 8. egal 2007. december 30. 18:10
  „Ez a "Doktor" nem itt gyógyíttatja magát, hiszen valahol írta, h sok dollármilliomost ismer, tehát ha ilyen körökben mozog, akkor minimum valamelyik amerikai elitkórházba megy majd ( nem kívánom, h beteg legyen ).”
 • 7. Tlaj 2007. december 30. 16:06
  „Kedves Jikanv Pista!

  Nem veszed észre, hogy miről szól ez a nóta!
  Szerencséd lehet, hogy még nem láttad, amikor magatehetetlen betegnek a kedves nővérke cseréli a pelenkáját!
  Azt sem látod, hogy folyamatosan "él panasszal az állam felé", de az meg sem hallgatja és ugyanazt mondja, mint Te - menj máshová dogozni!!
  El is fog menni és majd akkor gondolj erre, amikor ukrán orvos és nővérke hajol föléd, miközben föleszmélsz!!!”
 • 6. lelketlen 2007. december 30. 14:32
  „na ez egy érdekes cím.a prof.ugyanis nem az állapotokat nevezte feudálisnak,hanem a baleseti sebészet rendszerét.ezt sem igazán értem,de a profot nem kérhetem meg a részletek kifejtésére,ezért kérem lenne valaki aki ezt elmagyarázná.”
 • 5. Pista 2007. december 30. 14:31
  „"Tlaj" nevű kádárkoszton nevelt panelprolinak üzenem: 60 év alatt sikerült elidegeníteni egymástól az embereket. Sikerült beléjük (és beléd) nevelni azt, hogy az csal és az a hibás, aki egy kicsit is többet tud és többet tesz náluk. És akinek nem tetszik az gazember, fasiszta vagy csak csőcselék. Ha a kedves nővérke kevesli a pénzt, akkor éljen panasszal az állam felé, ne a betegen verje le a sérelmét. Ha a pénztáros kisasszonynak megjött aznap, menjen hátra a raktárba pakolni és ne a vevőt hányja le szemmel. Ha erre nem képesek, akkor sajnos a pályára alkalmatlanok. Vagy hagyják ott, vagy rúgják ki őket!”
 • 4. Tlaj 2007. december 30. 11:11
  „Doktor Jikanv!

  Bár, mint lelkiszegény nagyon boldog lehetsz, de nem irigyellek (és a környezetedet sem)!”
 • 3. Jikanv 2007. december 30. 00:08
  „Kifogasok kifogasok kifogasok. Teljesen mindegy mennyivel tobbet visznek haza nyugat europa orszagaiban az orvosok meg a noverek. Az igazsag az hogyha nem tetszik amit csinalsz akkor hagyd ott!!!!!!!
  Nem muszaj csinalnod!!!!!! Menj mashova dolgozni.!!!!

  Nyugat europaban es amerikaban az orvosok kedvesek a beteghez, a noverek kedvesek a beteghez. Mindenki azt adja amit kapni szeretne. Igy aztan van egy lathatatlan megallapodas az emberek kozt. Magyarorszagon ezt a szintet meg nem erte el az ontudat. Sok-Sok ev kell meg ahhoz hogy elerje. Ott mikor bemesz a boltba a penztaros majdnem le hany. nyugaton mosolyogva meg kerdezi "kell-e segitseg a csomagolashoz". Semmivel nem kap tobbet erte.

  A nover a korhazban 10 percenkent megkerdi szomjas vagy-e, kell-e valami stb. Semmivel se kap tobbet erte. Magyaorszagon kiutal meg a beteg agyadbol is csak ne kelljen megmozdulnia. Ha o ist azt varja el a masiktol amit beletesz akkor en azt mondom az orvosok is meg a noverek is tul vannak fizetve. Tehat a jo let otthon kezdodik es nem az ezer kifogasokkal hogy a fu miert zoldebb a masik oldalon.

  Na Amen ratok es eloszor gyujtsetek egy kis ontudatot es nezzetek meg miert nem azt kapod masiktol amit elvarsz?? Vajon te beleteszed-e a kalapba amit masok elvarnak toled. Addig is nyomorba legyetek mert csak sajnalni lehet titeket a kapzsisagert es a vaksagotokert.

  Bennem Bizhattok en Doktor vagyok!!!!!!!!!!!!!!!!1”
 • 2. HJani 2007. december 29. 13:54
  „-Mari néni, magának már csak napjai vannak hátra.
  -Doktor úr, azért valami biztatót tud mondani?
  -Hajrá Mari néni!”
 • 1. Ellenzéki 2007. december 29. 09:28
  „Ez lett a korszerű, modern, mindenben a betegek érdekeit szolgáló integrációból!
  Lesz ez még rosszabb, is!
  Az egészet meg lehet "köszönni" Botkának és a Ványainak, Szeged két, egészségügyet szétverő politikusának!
  A kettőjük agyament ötlete volt szétverni azt ami több mint 75 éve jól működött!
  Vissza a sötét középkorba, ezt akarták ezek, hadd huljon a magyar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjfélkor, a koccintás után töltött malacot szelnek

Szeged - Ünnepi öltözet, pezsgő, rengeteg finom falat és mulatás hajnalig. Sokan kimozdulnak otthonról, és szórakozással töltik szilveszter éjszakáját. Tovább olvasom