Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fiatal a legtöbb beteg – 10 és 24 év közöttiek

Szeged - A gyermekorvosok egy része már érzékeli az influenzajárványt, a felnőttekkel foglalkozó háziorvosok viszont csak néhány hét múlva számítanak rá. „Ránézésre" senki sem tudja megmondani, a H1N1 vagy a szezonális vírus döntötte ágynak a beteget – mintát viszont csak kevesektől vesznek.
- Hétfő óta a múlt hetihez képest megduplázódott a betegforgalom. Vetettünk már mintát is az ÁNTSZ-szel: 2 gyereknél kimutatta a H1N1-fertőzést, másnál a szezonális influenzát, de egyéb vírusok is terjednek – mondta el tegnap Kovács Ildikó szegedi házi gyermekorvos, akit arról kérdeztünk, mennyire érzékeli, hogy a tisztiorvosi szolgálat friss adatai szerint Szegeden már influenzajárvány van, ami leginkább a 10–24 éveseket érinti. A gyerekeknél főleg a magas láz és az orrfolyás jellemző, de ötödüknél mindez hányással, hasmenéssel is társul.

Rósa Ágnesnél viszont csak 20 százalékkal több a beteg, mint korábban, és inkább hurutos panaszokkal jönnek, mint influenzásokkal. A szegedi házi gyermekorvos betegkörében – mint mondta – jelenleg az úgynevezett RS-vírus fertőz, ami többnyire a szezonális influenzajárvány előhírnöke. Elesettséggel, végtagfájdalommal, magas lázzal – az influenza tipikus panaszaival – még nem jött senki.

Az általunk megkérdezett, felnőttekkel foglalkozó szegedi háziorvosok még csak szórványos influenzás esetekkel találkoztak. Úgy vélik, a felnőtteket 1-2 héten belül éri el a járvány. Azt viszont nem tudják megmondani, hogy a H1N1-től vagy a szezonális influenzától betegedik meg az ember – a tünetekben ugyanis nemigen különböznek. A drága vizsgálatot pedig – az országos tiszti főorvos korábbi utasítása szerint – csak a kórházakból, a 6 Csongrád megyei mintavevő háziorvostól kapott mintáknál, és abban az esetben végzi el a régiós ÁNTSZ, ha egy közösségben – iskolában, munkahelyen – többen is influenzás tünetekkel betegedtek meg.

Szentesen, Vásárhelyen nincs tilalom

Továbbra is részleges látogatási tilalom van a makói kórházban, a csecsemő- és gyermek-, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztály kivételével valamennyi beteg látogatható – tudtuk meg Baráth Lajos igazgatótól. A látogatási tilalmat azért vezették be a múlt héten, mert az egyik orvoskollégájuk felesége elkapta a H1N1-es vírust (a doktornőt Szegeden kezelik), a férjről azonban azóta kiderült, hogy ő nem fertőződött meg. A szentesi Dr. Bugyi István Kórházban továbbra sincs látogatási tilalom, az intézmény oltóközpontként is működik majd. A kórház már felkészült a feladatra. A két intézmény egyikében sem ápolnak H1N1-es beteget, a vásárhelyi Erzsébet kórházban viszont még mindig kezelnek egy fertőzöttet a vírus szövődményei miatt – tudtuk meg Kallai Árpád főigazgatótól. Látogatási tilalmat továbbra sem kellett elrendelni, de folyamatosan egyeztetnek a tisztiorvosi szolgálattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka beszámol - nézze újra!

Választási tanácsokkal is ellátta hallgatóságát Botka László szerda délután a polgármesteri beszámolón az IH-ban. Nézze újra videón! Tovább olvasom