Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Fiatalkorú csak tombolán nyerhet

A megszigorított szerencsejáték-törvény értelmében akár egymillió forintra is büntethető az a tulajdonos, akinek játéktermét fiatalkorú látogatja. A 18 évnél fiatalabbak nem vásárolhatnak sem lottót, sem kaparós sorsjegyet.
A szülők hiába küldik el a lottózókba a gyerekeket, a 18 év alattiakat nem szolgálhatják ki. Fotó: Schmidt Andrea
„A szerencsejátékban 18 év aluli személyek nem vehetnek részt!" – hívja fel több falragasz a betérők figyelmét Szegeden, a Széchenyi téri lottózóban. A gyerekek és fiatalok kizárása a szerencsejátékokból nem újdonság, erről az ide vonatkozó törvény már korábban rendelkezett. November 1-jétől a jogszabály tovább szigorodott: nagyobb figyelmet fordít a kiskorúak védelmére.

– Előfordul, hogy a szülők elküldik a lottózóba a gyerekeket, töltsék ki a szelvényt, és adják fel – mondta Gál Sándorné, a Széchenyi téri lottózó fiókvezetője. – A gyerekek ilyen esetekben dolguk végezetlenül mennek el, nem szolgálhatjuk ki őket. Nem adhatunk el nekik kaparós sorsjegyet sem.

Egyébként korábban is ez a szabály volt érvényben – tudtuk meg a Szerencsejáték Rt. régióvezetőjétől, Siska Andrástól. Néhány évvel ezelőtt, amikor elindult sporttal kapcsolatos, legújabb játékuk, az igazgatóság egy belső rendeletben nyomatékosította munkatársai körében: a gyerekeket nem szolgálhatják ki. A szerencsejáték ugyanis mentálhigiénés problémákat okozhat, szenvedéllyé is válhat.

További újdonság, hogy ezentúl fiatalkorúaknak szóló sajtótermékekben sem szabad szerencsejátékot reklámozni. A játéktermekre is új szabályozás vonatkozik: ha az adott egységet fiatalkorú is látogatja, az akár egymillió forintjába is kerülhet a tulajdonosnak. – Köztudott, hogy a játéktermekbe leginkább a kamaszkorú fiúk járnak. Mindenütt úgy oldják meg ezt a problémát, ahogy akarják – mondta az egyik játékterem neve elhallgatását kérő munkatársa. – A legtöbb pénzt a tinik hozzák, ezért vannak olyan helyek, ahol senkitől nem kérnek személyi igazolványt.
A játékgépeket üzemeltető szórakozóhelyeken – ahogyan a lottózókban is – a játékszenvedély káros hatásaira is kell figyelmeztetni a játékosokat. Ennek hiányában akár hárommillió forintra is büntethetik az üzlet vezetőjét, illetve tulajdonosát.


Külföldi fogadóirodák

Külföldi fogadóirodák – elvileg – eddig sem tevékenykedhettek Magyarországon. Mostantól azonban nemcsak ezeket, hanem a nyereményeket átutaló bankokat, valamint a külföldi szerencsejátékok reklámozóit is büntetik – akár 10 millió forintra. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetnek a rózsások

Az országgyűlés által támogatott javaslatok közé került az adótörvény azon módosítása, amely majd a… Tovább olvasom