Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Fiatalok is elkezdhetik - New York-i avantgárd dzsessz Szegeden

Szeged - Dzsesszünnep volt kedden Szegeden. A New York-i zenei avantgárd fiatal, ám meghatározó muzsikusai adtak koncertet.
Kedd este olyat tapasztalhattunk a szegedi Garaboncziás borozóban, amiről azt szoktuk meg: ilyet általában csak a világ szebbik felén láthatunk, hallhatunk. New York vezető fiatal dzsesszzenészei meglehetősen ritkán járnak felénk, és természetesnek vesszük, hogy egy-egy minőségi koncertért a környező országokba kell utaznunk. A Kayo Dot zenészkollektíva köré csoportosuló hangszeresek ezúttal Magyarországon kizárólag Szegeden adtak koncertet. Nesze neked vízfejű ország!

Vad Zsolt szegedi koncertszervező gazdasági szempontoknak fityiszt mutatva vágott bele az est megszervezésének. Lelkes levelezgetést elhatározás követett, majd beindult a csináld-magad marketing: plakáttervezés, szórólapozás, és persze a közösségi portálokon való promóció. A vakmerőnek tűnő vállalkozás sikerrel járt: a zenészeket szellős telt ház várta, a közönség soraiban javarészt érdeklődő fiatalokkal. A végeredmény pedig egy olyan produkció, amit a legdörzsöltebb dzsesszkoncertszervezők is megirigyelhetnének.

Fotó:

A hét fiatal zenész három különböző felállásban mutatta be produkcióit. Az est magját a Kayo Dot zenekar koncertje jelentette. A felvezetést Jeremiah Cymerman szóló előadása, és a Tartar Lamb II formáció fellépése biztosította. A héttagú társaság egy igazi "ki kicsoda" a mai New York-i dzsesszéletben: a főzenekar vezetője, Toby Driver afféle zenei reneszánszember. Multiinstrumentalista, aki az utóbbi években a legnagyobbak mellett ügyködött: a szaxofonos John Zorn, és a gitáros Trey Spruance csak két név a sok közül. Az esten két zenekarban is trombitáló Tim Byrnes többek között Ron Anderson PAK nevű formációjából lehet ismerős; Jeremiah Cymerman pedig fiatal kora ellenére a mai New York-i zenei avantgárd egyik leginvenciózusabb, legizgalmasabb klarinétosa.

Az est legnagyobb csemegéje az elsőként fellépő Cymerman szóló produkciója volt. De vajon mennyire nagy kihívás egy hattagú, elsöprő erejű dzsesszrock zenekar előtt szólóban játszani? - Az utóbbi években rengeteg szólókoncertet adtam, így bátran mondhatom, hogy az egyszemélyes produkciók jelentős részét képezik a zenei énemnek - mondja a koncert előtt a zeneszerző, klarinétos Cymerman. - Szólóban játszani talán még nagyobb kihívás, mint csoportosan: önmagammal kell megküzdenem. Már most vannak terveim a következő szólólemezemre, és talán már február végén, amint visszatértünk New Yorkba, elkezdem feljátszani az ötleteimet - osztotta meg terveit a zenész.

Fotó:

Cymerman mindössze tíz perces, klarinétra és elektronikára komponált Kaddish című darabját a Tatar Lamb II fellépése követte: itt Toby Driver a basszusgitározás mellett fúvósokat vezényelt: Cymerman mellett Daniel Means tenor szaxofonos és Terran Olson alt szaxofonos játszott. Az est zárását a Kayo Dot koncertje jelentette - őket várta mindenki, többen Budapestről utaztak az élményért. Az arcokat látva: nem csalódott bennük senki.

A fiatal New York-i dzsesszisták utazó cirkusza tegnapelőtt Szlovákiában játszott, a zenészek ma Ausztria felé veszik az irányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az idén elkészül az újszegedi inkubátorház

Újszegeden az egyetemi város fiatal vállalkozásai mellett határon túli cégek is otthonra lelhetnek a komplexumban. Tovább olvasom