Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Fiatalos múzeumot ígér Fogas Ottó

Egyedülálló Csontváry-kiállításra készül ősszel a Móra-múzeum. Jó a viszony a megyei önkormányzattal – vallja Fogas Ottó, aki két hónapja kapott ötéves mandátumot.

– Mennyi időre tervez?
Trogmayer Ottó elődömmel érdekes párhuzam: ő is Ottó, és hozzá hasonlóan 36 évesen lettem régészből igazgató. 27 évig vezette a múzeumot, remélem, rám is hasonló pályafutás vár. Egyetemi éveim alatt kezdtem a múzeumnak dolgozni, 2006-ban kerültem múzeumi régész státuszba. Gaskó Béla megbízott igazgató keresett meg, amikor a pályázatot kiírták, hogy alkalmasnak tart igazgatónak és támogat, ha vállalom. Tőle vettem át az intézményt, és évtizedes tapasztalataira általános igazgatóhelyettesként számítok. Mellé Orbán Imrét kértem fel tudományos igazgatóhelyettesnek.

– Kinevezését többen bírálták, mondván: nincs elég szakmai múltja és vezetői tapasztalata.
– Mindenkinek joga van véleményt nyilvánítani. A pályázatom és a meghallgatás alapján, a szakmai bizottság támogatása mellett a megyei közgyűlés egyhangúlag megszavazott. 

– Megbánta, hogy pályázott?
– Volt, amiben igen, és volt, amiben nem. Sokkal kisebb a mozgásterem, és jóval több az adminisztráció, mint gondoltam. Másfelől jó, mert új szemszögből látom az intézményt.

Fogas Ottó: nincs kézi vezérlés a múzeumnál. Fotó: Karnok Csaba
Fogas Ottó: nincs kézi vezérlés a múzeumnál.
Fotó: Karnok Csaba

– A városi pletykák szerint a megye kézi vezérléssel irányítja a múzeumot, és pénzt von el.
– Ezek félreértések, félinformációk. Nincs kézi vezérlés, de természetesen a fenntartó megyei önkormányzattal egyeztetem az elképzeléseket. A törvényesség maximális betartásával folynak az ügyek. Ugyanolyan mértékű költségvetéssel gazdálkodunk, mint tavaly. Legnagyobb projektünk az autópálya-ásatás. Ebből a megye nem vesz el, sőt: amíg télen utol nem érik magukat a számlák és a teljesítések, több tízmillióval megelőlegezi a földmunkák árát és a 40 ember munkadíját. A szerződést a Nemzeti Örökségvédelmi Központtal együttműködve zavartalanul teljesítjük. A sztrádaépítés miattunk nem csúszik, erre eddig sem volt példa.

– Kinevezésekor fiatalos múzeumot ígért és több látogatót.
– Októberben és novemberben nagyszabású Csontváry-tárlatot láthatnak az érdeklődők a Móra-múzeumban. Országos jelentőségű kiállítás lesz, hiszen a Csontváry-festményeket csak rendkívüli esetben szállíthatják a pécsi múzeumból. Az a tervem, hogy évente egy igazán nagy kiállítást mindenképpen rendezünk a múzeumban; olyan tárlatot, ami jobban megfogja a látogatókat.

– Hangsúlyozta a tudomány szerepét is. Legalább egy tucat szakembert küldött el az utóbbi évben a múzeum.
– Inkább a bővítés irányába haladunk. Egy régészt már sikerült felvennünk.

– Teljesen lemondott saját régészi munkájáról?
– Nem. Szeretném folytatni, de az igazgatói teendőim mellett nem jut rá elég időm.

Olvasóink írták

 • 13. tol 2011. július 31. 11:58
  „kétkedve vontam fel a szemöldökömet a riport olvastán. Arc az van rendesen. Móra Ferenc és Trogmayer Ottó örökébe lépni nem kis felelősség. Hm...Áááá, baromira magas a labda.”
 • 12. Bartina 2011. július 31. 07:51
  „macs:

  Úgy tudom, hogy a nagyon "ütős" kiállításoknak a sok pénz olyan értelemben is előfeltétele, hogy a múzeum biztonsági berendezéseit/fölszerelését kellene fejleszteni.”
 • 11. desdichado 2011. július 30. 22:43
  „Tisztelt Igazgató Úr!
  Szép vágyálom olyan 27 év, amely Trogmayer Ottónak adatott az intézmény élén. Nem árt azonban talán odafigyelni egy aprócska körülményre: az ő idejében azért egy kicsit más világ járta, volt becsülete a színvonalas munkának. Újabban viszont ötévenként kirúgják a megyei igazgatókat függetlenül attól, hogy a ,,fenntartó" vörös szegfűs vagy narancsos. Megfontolandó tehát esetleg egy ötéves terv készítése, csak nem szabad annak nevezni, mert az kommunista csökevény. Persze a hétéves az más, az EU-konform!”
 • 10. Nórikám 2011. július 30. 22:17
  „Ó, emlékszik még valaki rajtam kívül a Trapper farmerra? Nekem is volt, és többen megkérdezték tőlem, milyen nadrágom van, mert eszméletlenül jól áll rajtam. Atya ég! de régen volt.”
 • 9. macs 2011. július 30. 20:56
  „"Kinevezésekor fiatalos múzeumot ígért és több látogatót."
  Talán onnan kéne kezdeni, hogy ütős kiállításokat kell rendezni, akkor lesznek látogatók. Tudom az pénz, nagyon sok pénz és magas jegyárakat jelent, de régiós, esetleg országos marketinggel megtérülne.
  Igazgató úr, megmagyarázná, mit jelent a fiatalos múzeum?”
 • 8. dömdödöm 2011. július 30. 19:40
  „a megyei közgyűlés -amely csak fideszeseket támogat - egyhangúan megszavazta...erre büszke?”
 • 7. desdichado 2011. július 30. 17:41
  „A dolog engem kicsit az ősi, harmincegynehány évvel ezelőtti magyar találmány, a trapper farmer plakátjára emlékeztet, amely egy ilyen öltözékbe bújt ifjú egészalakos fényképét ábrázolta. Az illető hüvelykujját magasra emelte, büszkén hirdetve, hogy elsőrendű terméket visel. A népnyelv azonban a következőképpen értelmezte: Egy már elkelt!
  Esetünkben pedig az üzenet a következő: Egy új munkahely már megvan a beígért egymillióból! Igaz, huszon-harminc állást megszüntettek az elmúlt egy-két évben a szegedi múzeumban, de hát azok a régi, átkos rendszerben, meg a megvetendő szoclib kormányok idején keletkeztek, tehát mint bűnös képződmények, irtandók. Lenin Szovjet-Oroszországában volt ehhez hasonló elképzelés: szedjük fel a régi, kapitalista vasúti síneket, s rakjunk helyettük újakat, amelyek megfelelnek az új kor szellemének! Vlagyimir Iljics azonban gátat vetett ennek az agyrémnek. Lehet, hogy napjaink Magyarországának jól jönne Uljanov elvtárs reinkarnációja? Ha mostani vezéreink ugyanis megőriznének néhány régi munkahelyet, talán nem kellene ennyi újat létesíteni. Persze akkor füstbe megy a sok, blikfangos ígéret egyike!”
 • 6. CsImre 2011. július 30. 17:22
  „A Mona Lisát is ide hozhatják, akkor se megyek be a múzeumba addig, míg egy ótvar disznóólra emlékeztet a környéke.”
 • 5. Robinho 2011. július 30. 16:28
  „Az utolsó előtti kérdést rendesen kikerülte...”
 • 4. X_Y 2011. július 30. 16:02
  „Majd lesz Orbán Király állandó kiállítás.
  A sok limlomot, népművészeti kacatot, festményt, szobrot meg majd lehordják a pincébe...”
 • 3. Lutetia 2011. július 30. 15:37
  „Zombori igazgatót meg jól félreállították. Fogas Ottó úgy tesz, mintha ő nem is létezett volna. Kitörölték a kollektív memóriából. Hányinger.”
 • 2. kalkutta 2011. július 30. 15:32
  „Igazából drukkolnék egy jó és fiatalos vezetésnek. Keserű tapasztalatok azonban megtanítottak gyanakodni. Itt mindenkit pártaffiliácó alapján neveznek ki. Félő, hogy az új igazgatót is. Helyében Trogmayer Ottó nevét én nem venném ilyen könnyen a számra. Különösen ilyen limonádé indokokkal (név, életkor) nem. Ha csak ennyi akkor ez gyanús.
  Hol lehet az új igazgató életrajzát, szakmai teljesítményét olvasni?”
 • 1. t680822g 2011. július 30. 11:53
  „Fideszes arcél...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondnokság: felnőttek, akikre mások vigyáznak

Közel 800 olyan felnőtt él Szegeden és környékén, aki nem dönthet saját életéről. Még nagyobb bevásárláshoz is hivatali engedélyre van szüksége. Tovább olvasom