Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Fidesz: Tűzzük ki a székely zászlót a szegedi Városházára

"Szolidaritást kell vállalnunk a Székelyföldön élő mintegy 700 ezer magyarral" - írják.
– A mai napon sürgősségi indítványt terjesztettünk Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése elé, melyben a székely zászló szegedi Városházára történő kitűzésére teszünk javaslatot  – közölte a Szegedi Fidesz Szervezet.

"Amint az ismert, az utóbbi időszakban, az Európai Uniós tagország Romániában, állami szintű jogsértő lépések történtek a székelyföldi magyarok nemzeti jelképeinek – így például a székely zászló - használatának tiltására. Jogszabályi eszközökkel, bírsággal fenyegetik azon településeket, melyek polgármesteri hivatalára jogosan kitűzik a magyar nemzeti (nem állami!) vagy a székely lobogót.

Felelősek vagyunk a jelenlegi határainkon túl élő magyar nemzettársainkért, melyről az Alaptörvény Alapvetésének D) cikke az alábbiak szerint rendelkezik: „Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését, közösségi önkormányzataik létrehozását, a szülőföldön való boldogulásukat, valamint előmozdítja együttműködésüket egymással és Magyarországgal."

Jelen helyzetben szolidaritást kell vállalnunk a Székelyföldön élő mintegy 700.000 magyarral, akiket a 21. században próbálnak meg más népek alapvető jogaikban korlátozni. Szeged egy befogadó, toleráns, sokszínű város. Szeretnénk, ha más országok, más városok is hasonlóképpen gondolkodnának.

Fentiekre tekintettel fordult Dr. Gyimesi László Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnok, valamint Póda Jenő Gazdasági Tanácsnok a Közgyűléshez.
Az határozattervezet szerint a Közgyűlés kifejezi szolidaritását a székelyföldi magyarokkal és támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló jogszerű törekvéseiket, egyéni és közösségi jogaik érvényesítését.

Utasítja a Polgármestert és a Városfejlesztési és Külügyi Tanácsnokot, hogy ünnepélyes keretek között tűzzék ki a szegedi Városháza Széchenyi tér felőli oldalán a székely zászlót, amely addig maradna a helyén, amíg megnyugtatóan nem rendeződik a magyarok székelyföldi jogszerű jelképhasználata.

A Közgyűlés a jövőre nézve pedig elhatározná, hogy olyan helyzetekben, amikor az elszakított nemzetrészek magyarságának egyéni vagy közösségi jogait érintő hasonló jogfosztó vagy korlátozó fellépés történik, a mostanihoz hasonló méltóságteljes és szimbolikus módon fogja kifejezni szolidaritását az érintett magyar közösséggel." - írják közleményükben.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. SENNA444 2013. február 11. 20:37
  „A határon belüli magyarokkal kellene foglalkozni. Igaz jövőre választás lesz.Kellenek a szavazatok.”
 • 106. SENNA444 2013. február 11. 20:24
  „Gyáva népnek nincs hazája. Szerintem tüzzék ki otthon székelyföldön a zászlót”
 • 105. dara 2013. február 10. 19:09
  „Valamikor a második világégés végén is kitűztek egy zászlót egy nagy épület tetejére. Azért nagy kár volt, ezért.....”
 • 104. rózsakert 2013. február 10. 12:09
  „96.Király75 2013.02.09. 18:22

  95.kontrapista 2013.02.09. 18:14

  más...urcsány elküldte---dakota közmondásos meg elűzi az adózási potenciált Önöktől...vajh mi lesz a vége????”
 • 103. rózsakert 2013. február 10. 10:53
  „96.Király75 2013.02.09. 18:22

  95.kontrapista 2013.02.09. 18:14

  Fáj az igazság a nacionalista szemüvegen keresztül?????

  Ha ráérek ,majd sajnálom Önöket.
  egy adózz és kussolj országban-ahol sem jog , sem közbiztonság...mondjanak már egy dolgot....EGYET....---ne menjenek már vissza Puskásig!!!!----ami a nagy büszkeségük tárgya lehet!!!!! EGYET!!!

  2004 -óta először van unió majd kuruczia...ha ott Önöknél mást is sugall az összes médiájuk !

  HA ILYEN NAGY MAGYAROK , MENJENEK MÁR KENDERESRE---MERT BIZONY AZ ORSZÁGUK EGYETLEN POZITV DISZKRIMINÁLT NÉPCSOPORTJA RETTEGÉSBEN TARTJA.......ott majd lehetnek büszkék.

  ELŐBB TALÁN SZEMBESÜLNI-levéve azt a nagyon narancsos szemüveget!!! Önök csak szolgálják őket!!!!

  ha erre büszkék....”
 • 102. Bendegúz007 2013. február 10. 09:19
  „A másik dolog hogy,tavasszal adják át az országzászlót megemlékezve a lecsatolt területekről.
  http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i_szeged_2/i_orszagzaszlot_allitanak_az_arpad_teren_5981/t_Szeged%20-%20Orsz%C3%A1gz%C3%A1szl%C3%B3t%20%C3%A1ll%C3%ADtanak%20az%20%C3%81rp%C3%A1d%20t%C3%A9ren/index.html
  Szeged már készül erre,a többi meg csak politikai fogás.”
 • 101. SP 2013. február 10. 08:43
  „100. anyahajókabinajtóhajtogató
  Anyaország
  erkölcsi kötelessége támogatni az autonómia törekvéseket.”
 • 100. anyahajókabinajtóhajtogató 2013. február 10. 07:45
  „Itt az ideje, hogy vége legyen a gyáva lacafacázásnak. Európában számos nemzetiségi alapú autonómia és önrendelkezés létezik, a székelyföldi magyaroknál sokkal kisebb népcsoportok esetében is. Gyalázat, hogy Európa egyik legnagyobb és leghíresebb nemzeti kisebbségi helyzetében, nem történt semmi elmozdulás 23 év alatt. És nem is lesz így ezzel a gyáva hozzáállással. Elmozdulást csakis a konfliktus/nyomásgyakorlás és a tárgyalás dialektikája eredményezhet.

  Ausztria a példa, aki teljes gőzzel támogatta a dél-tiroli osztrákok autonómia-törekvését, és jól tette. Vállalták a botrányt, volt feszültség bőven, felment az ügy az ENSZ-ig, majd jöttek a kemény tárgyalások, és végül a siker. És persze nem volt dél-tiroli RMDSZ, hogy pénzért, előnyökért, jó karrierért kirakat-bábúja legyen a mindenkori olasz kormányzati gépezetnek, azt üzenve a nagyvilág felé, mintha minden szép és jó lenne.

  A magyar nagykövet jól tette a dolgát. Igen, Magyarországnak deklarálnia kell, hogy támogatja, sőt nyomatékosan kéri, követeli a nemzeti autonómiák létrejöttét. Tömegével veszik fel a magyar állampolgárságot az erdélyi magyarok, ennél fogva magyar nemzeti ügy, ha úgy tetszik belügy, hogy mi van a határon túli magyar állampolgárokkal. A románok prüszkölnek, tiltakoznak stb. Ez várható, ,,normális" tőlük. Aztán majd jönnek a további lépések. Dél-Tirol is feszültségek árán vált önállóvá. Az olaszok ugyanazt a piszkos trükköt akarták alkalmazni, mint a románok: közigazgatásilag betagolni/felosztani a kisebbségi többségű területet úgy, hogy eltiporható kisebbség legyenek. Áldozat nélkül nincs siker. Gyáva népnek nincs hazája. A gyáva népség ,,bozgor"-létre ítéltetik.

  Ha nem akarod, hogy feloszlassanak bennünket, vagy beolvasszanak a román megyékbe a jelenlegi regionalizálási program szerint, ha úgy gondolod, hogy az erdélyi magyaroknak ugyanúgy joga van az autonómiához mint a Dél-Tiroliaknak, akkor oszd meg ezt a cikket, és meghívót. Légy ott ismerőseiddel együtt Marosvásárhelyen március 10-én!
  Hajrá székelyek, hajrá Székelyföld!

  AUTONÓMIÁT SZÉKELYFÖLDNEK!”
 • 99. kormoska 2013. február 09. 21:32
  „Sokan írják,hogy mekkora előny,hogy Szeged két határ közelében helyezkedik el.Igaz azért mert Szeged kereskedelme részint ebből él!Abban is igazuk van,hogy Szeged majdnem román területre került,hála az égnek nem így lett.
  De egy dolgot nem fognak fel:Bármennyire is együtt éreznek a székelyekkel,vajdasági magyarokkal a Szegediek jó részét nem érdekli az aktuális nemzetpolitika,a határon túliak boldogulása,MERT A SAJÁT LÉTFENNTARTÁSUKKAL ÉS AZ ORSZÁG BELSŐ BAJAIVAL VAN ELFOGLALVA!
  Miért is legyünk MOST szolidárisak?A székely magyarságot momentán senki sem bántalmazza,senki se fenyegeti,Románia hozzánk hasonlóan Eu-tag,ahol(elvileg garantálják)a kisebbségi jogokat.Megint FELESLEGESEN beleütjük az orrunkat más ország belügyébe.
  Egy nemzet csak akkor tud kellően szolidáris lenni,ha"belülről"nem bomlasztják tudatosan,az embereket nem nyomasztanák mindennapi megélhetési gondok és társadalmi egység lenne,nem pedig központilag irányított széthúzás.
  A zászlóval jelezhetünk valamit de ettől a székelységnek nem lesz se jobb-se rosszabb!”
 • 98. kvendi 2013. február 09. 19:38
  „96. Király75 2013.02.09. 18:22

  NE IZGASD MÁR FÖL MAGADAT...! :)
  Ők magyar "álom"polgárok, de vélhetően az irigyebb nemzetiséghez tartoznak...! :)”
 • 97. bambulla 2013. február 09. 19:08
  „na Gyimesinek kb erre van csak esze
  más egyéb fontos szegedi feladat nincs”
 • 96. Király75 2013. február 09. 18:22
  „rózsakert
  "TESZIK...EZ A VAKSÁG--- mit kap a maygarságáért a boltban?????"
  Ez a legalja hozzászólás amit valaha kommentek közt olvastam. Te ezeket indulatból, gyűlöletből írod, vagy teljes lelki nyugalommal átgondoltan? Erre kíváncsi lennék. Egyik sem jobb, de mégis. Tudod mit mondana rád nemrég elhunyt neves építészünk?
  "Se szíved, se eszed"”
 • 95. kontrapista 2013. február 09. 18:14
  „89.Agyalapi
  " mekkora kárt okozunk ezzel a kezdeményezéssel a romániai magyaroknak "
  Remélhetőleg, csak a mosott agyú " enyimista " szegediek gondolkodnak ezzel a defektes hozzáállással. akik soha sem hallották : gyáva népnek nincs hazája.

  90.rózsakert
  " mit kap a magyarságáért a boltban ? "
  Ezzel minden böszmeségi rekord megdőlt.”
 • 94. borcsokzsolt 2013. február 09. 17:50
  „Ha Szeged nem lett volna Magyar város, akkor simán visszajöttem volna az anyaországba. De persze nem 100 év múlva! Nekem ezek a reakciók kicsit olyanok mint a részeg ember reflexe. Enyhén lassú!”
 • 93. Gollam 2013. február 09. 16:47
  „15 km.-re a szerb, 70.-re a román határtól. a magyar határon belül! de nagy pofája van sok embernek, hogy minek foglalkozni a határon túliakkal!
  Kíváncsi vagyok akkor is ennyire önző módon állnának a problémához, ha érvényesült volna a szerb, román akarat a béketárgyalásokon, és Szeged bizony NEM magyar város lenne??? (Csak egy picit kellene olvasni...)

  Olvastam rengeteg ostoba véleményt. A prímet KLJ vitte. "A székelyek nem is magyarok"
  Ez vajon érvényes Áprily Lajosra, Dsida Jenőre, Reményik Sándorra, Orbán Balázsra,Tamási Áronra, Wass Albertre is???
  Megosztása a magyaroknak. Elég szánalmas, ha már a MAGYARÉRT való csendes szimpátia is megosztásnak számít némely retardáltnak. Ugyanezek az emberek nem használnak kokárdát sem márciusban.

  Sajnálatos, hogy nem érthető, hogy nem a magyarságukat tagadják meg a kívül rekedtek, hanem csak a december 5.-én NEMMEL szavazókból,az arra buzdítókból, a szanyitibikből nem kérnek!!!

  Ha ne adj´ Isten az Unio (aminek ugye tagja,területén vagyunk, a székelyek meg Romániában), úgy gondolja, hogy nincs helye nemzeti öntudatnak, és CSAK a kék-csillagos lobogót lehet használni, akkor is ugyanezen elv alapján tagadnák meg jelképeiket a most harsányan negatív lózungokat irkálók???”
 • 92. SP 2013. február 09. 15:59
  „Akinek a Székely
  nem testvére, annak ki a testvére? Cohn Bendit?”
 • 91. borcsokzsolt 2013. február 09. 14:57
  „Kedves kontrapista! Valamikor réges-régen vegyes családot alapítottam. Így részrehajlás nélkül is belátom, hogy nem téma a Székelység, Vajdaság... A szomszédos országoknak teljesen igaza van abban, hogy ez az Ő belügyük.”
 • 90. rózsakert 2013. február 09. 14:56
  „88.kontrapista 2013.02.09. 14:25

  .Az ilyeneknek tartozóknak sem Istenük , sem magyarság tudatuk nincsen, tehát reménytelenek.
  A nemzeti érzelmekre mit sem adó vak internacionalistáknak írom

  TESZIK...EZ A VAKSÁG--- mit kap a maygarságáért a boltban?????
  EMBER legyen-ez a lényeg----mert ember túl sok van , ha van pénze kurucziában is valaki és máshol is , ha nincs akkor ott is csak egy nagy senki----szembesülni kellene!!!! A TÉNYEKKEL !

  Biztosan rossz lehetett a vajdaságban maygarnak lenni----de ez a kiválasztottság érzés,mint nemzet , különbejáratú országvédő szentanya stb...hát?????? na inkább nem írom le-amit gondolok !”
 • 89. Agyalapi 2013. február 09. 14:26
  „Arra nem gondol a Szegedi Fidesz Szervezet, hogy mekkora károkat okozunk ezzel a kezdeményezéssel a romániai magyaroknak? Vegyék már elő a józan eszüket!”
 • 88. kontrapista 2013. február 09. 14:25
  „87-borcsökzsolt
  A "törzsgyökeres" magyarok, akik a határt csak turisztikai okokból lépik át, mindannyian hasonlóan gondolkoznak.Az ilyeneknek tartozóknak sem Istenük , sem magyarság tudatuk nincsen, tehát reménytelenek.
  A nemzeti érzelmekre mit sem adó vak internacionalistáknak írom :
  A kisebbségi nemzetnek jogában áll nemzeti szimbólumai alkalmazására, éljen bármilyen országban.
  Mi délvidéki magyarok ezt a jogot több mint 7 éve érvényesítettük, bizonyítja ezt a címeres magyar zászló használata minden magyar többségű községben.
  Kiharcoltuk, mert mertük ! Legyen így a Székelyföldön is !”
107 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi Szegedünk – fotókon

140 év történetéből szemezget a Móra-múzeum pénteken délután megnyílt Tornyos Szeged híres város… Tovább olvasom