Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Fideszes politikus lesz a sándorfalvi iskola igazgatója

Sándorfalva, Szeged - A tantestület és a szülői munkaközösség támogatása ellenére váltották le a Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola igazgatóját. Nógrádi Erika 12 éve vezette az intézményt. Az új igazgató a szegedi fideszes önkormányzati képviselő, Hüvös László lesz, aki kihívásnak tekinti a feladatot.
– Felbőszült szülők vagyunk, akiket nem érdekel a politika, csak az iskola és a gyerekeink jövője – mondta egy neve elhallgatását kérő, kétségbeesett szülő. A szatymazi édesanya a szomszédos Sándorfalvára járatja gyermekeit.

A miniszter nevez ki

Az igazgatókat az új jogszabályok szerint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter nevezi ki. Oktatási szakemberek és a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzői szerint ezzel többek között az a probléma, hogy míg korábban az iskolaigazgatók sorsáról a helyben élők választott képviselői döntöttek, ezentúl Budapesten, akár több száz kilométeres távolságban lévő kormánytag írja alá a kinevezést. Az iskolaigazgatók állami kinevezése ráadásul több kockázatot is rejt magában. Ha a miniszter által kinevezett iskolaigazgatót nem fogadja el a tantestület, akkor óhatatlanul megromlik az iskola légköre. A következő kockázat, hogy egyes kinevezések nyíltan politikai jelleget öltenek, azaz a kormányhoz, illetve a Fideszhez való lojalitás lehet a fő mérce – mondják az elemzők.
A Sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola vezetői posztjára tavasszal írtak ki pályázatot. A korábbi vezető, Nógrádi Erika 25 éve tanított az iskolában, 12 évig volt igazgató. A posztra hárman pályáztak: az eddigi igazgatón kívül a biológia–technika szakos Badar Istvánné, aki tavaly a szegedi Fekete István iskola igazgatói székére is pályázott sikertelenül, valamint Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselő.

A nevüket nem vállaló szülők egy csoportja, illetve az iskola egyik tanára szerint a tantestület és a szülői munkaközösség is Nógrádi Erikát szerette volna igazgatónak, aki megkapta a szavazatok többségét. Az intézmény fenntartója, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) mégis a fideszes politikust, Hüvös Lászlót támogatta.

– Nem értjük, hogy történhet ilyen. Mi nem levelezni, politizálni szeretnénk, csak a régi igazgatót visszakapni. Az iskola miatta jó. Példamutató, következetes, és értéket képvisel – mondták a szülők. Sándorfalván néhányan már aláírásgyűjtésbe kezdtek az igazgatónő védelmében.

Hüvös László 2010 novemberétől idén februárig igazgatóként dolgozott a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában. Nemrég megírtuk: az intézményben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV.

Hüvös azzal indokolta igazgatói pályázatát, hogy több helyi megkeresést is kapott, amit megtiszteltetésnek tart. Hogy kitől kapott felkérést, nem árulta el. Szerinte egy külső jelentkezőnek mindig nehezebb dolga van, mint a belső pályázónak. – Meggyőződésem szerint a helyi közösségek hatékony, közös munkájával tehetünk a legtöbbet az iskolában tanuló gyerekekért. Én ezért fogok dolgozni. Fontosnak tartom a kiváló tanárkollégákkal és a szülőkkel való együttműködést – fogalmazott a fideszes politikus.

Iskola és gyerek. A politika útvesztőjében. Fotó: Frank Yvette
Iskola és gyerek. A politika útvesztőjében. Fotó: Frank Yvette

– Soha nem volt gond a munkámmal, mindig a gyerekekért dolgoztam – mondta Nógrádi Erika, aki nem kívánta kommentálni a KLIK döntését.
A KLIK Szegedi Tankerületének vezetőjétől, Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól azt szerettük volna megtudni, milyen szakmai megfontolás indokolta az igazgatóváltást. A tankerületi vezető távollétében Bacsur Imre tanügy-igazgatási referens későbbre ígért tájékoztatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmon csobbannak Európával

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a „Csobbanj Európával!" roadshow-t. Tovább olvasom