Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Film készült a szegedi diák Hamletről

Szeged - A szegedi egyetemisták 1941-es Hamlet előadását, a fiatal rendező, Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata szerelmét, valamint kettejük tragikus halálát eleveníti föl a Legenda című film, melyet pontosan hetven esztendővel az eredeti premier után, pénteken este mutatnak be a Tisza-parti városban.
A szegedi egyetem tudomány- és oktatástörténetét értékes művek dolgozták föl, ez a film az egyik első, amely az intézmény kultúrtörténetével foglalkozik - közölte Pál József, az alkotás létrejöttét a volt ORTT-vel és az önkormányzattal közösen segítő Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a produkcióról tartott sajtótájékoztatón.

Bubryák István, a film forgatókönyvírója és producere elmondta, hogy az 1970-es évek végén a szegedi körzeti stúdióban tévéjátékot szerettek volna készíteni Horváth István és Tóth Kata sorsáról, ez akkor nem valósulhatott meg, de az elmúlt évtizedek során nem tudott szabadulni a történet bűvöletéből.

A Szent-Györgyi Albert, az egyetem Nobel-díjas rektora által létrehozott Szegedi Egyetemi Ifjúság színjátszócsoport Hamletjét - melyet 1941. április 1-jén mutattak be az akkori nevén Városi Színházban - a korabeli cikkek szerint a szakma, valamint a szegedi és a fővárosi közönség is kitörő lelkesedéssel fogadta.

A darab rendezőjét, Horváth Istvánt, az egyetem másodéves bölcsészhallgatóját a kritika a magyar színházi élet új, nagyreményű ígéretének tartotta. A Hamlet próbái alatt alakult ki a mindent elsöprő szerelem a tizenkilenc esztendős rendező és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között.

1941. október 1-jén az egyetemi színjátszó csoport alapító-rendezőjét, Horváth Istvánt a fasiszta Turul ifjúsági szövetség kizárta a színház tagjainak sorából. A fiatalembert, aki ugyan reformátusnak született és mélyen vallásos volt, a nürnbergi törvények anyja révén zsidónak minősítették. Tóth Kata szintén református volt, szülei antiszemita áramlatokkal, gondolatokkal rokonszenveztek és kifejezetten ellenezték a két fiatal esetleges házassági tervét. A fiú és a lány nem látott más kiutat, a pesti Duna-parton lévő Carlton Szállóban 1941. október 17-én öngyilkosságot követett el.

A 83 perces film, amelynek forgatása tavaly ősszel kezdődött el, korabeli filmhíradó-részletek, dokumentumfilmes eszközök és a történetről született drámák, valamint regények jelenetei segítségével idézi fel Horváth István és Tóth Kata alakját - közölte Bubryák István.

A filmet a mozipremiert követően a Duna Televízió műsorán láthatja majd a közönség - mondta a forgatókönyvíró-producer.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szedjen szemetet velünk a Tisza-parton!

Szeged - Hulladékgyűjtési akciót indít a Karmel Alapítvány az Atikövizig és a környezetgazdálkodási… Tovább olvasom