Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

Finálé A Nyugat nőivel

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház idén is megrendezi a Finálé Fesztivált: mától vasárnapig a sajátok mellett négy vendégprodukciót is láthat a közönség a kisszínházban. Az előadásokra normál helyárakkal még lehet belépőt váltani a jegyirodában.
Finálé elnevezéssel 2011 májusában rendeztek először kamaraszínházi fesztivált Szegeden. Abból indultak ki: májusban már akkor is nehezebb becsalogatni a közönséget, ha az évad legnépszerűbb produkcióit kínálják. Csak kevesen járnak át előadások kedvéért a „szomszédba" vagy a határon túlra, ezért érdemes onnan is vendégprodukciókat hívni.

Az idei Finálé Fesztivál ma 19 órától a kecskeméti Katona József Színház Galgóczy Judit rendezésében bemutatott A Nyugat női című előadásával indul a kisszínházban. A Bíró Kriszta gyűjtése nyomán készült darab a Nyugat folyóirat írói, költői mögött álló, küzdő, mosolygó és szenvedő asszonyok portréját kelti életre.

Ady, Babits, Kosztolányi szerelmi lírájáról, Karinthy humoráról, Móricz novelláiról, a Nyugat nagy generációjának irodalomtörténeti jelentőségéről sokat hallottunk az iskolában, arról azonban keveset, hogy ezek a művészek milyenek voltak magánemberként. Az előadás korabeli szövegek felhasználásával, öt színésznő – Sára Bernadette, Bognár Gyöngyvér, Téby Zita, Decsi Edit és Hajdú Melinda – tolmácsolásában mutatja be a művészfeleségek olykor bohém, olykor keserű életét.

Jelenet a kecskemétiek A Nyugat női című produkciójából. fotó: DM
Jelenet a kecskemétiek A Nyugat női című produkciójából. fotó: DM

Két saját produkció is szerepel a kínálatban: szerdán rendhagyó formában, a szegedi szimfonikusok közreműködésével élő zenére Juronics Tamás Stabat Materét táncolja a Szegedi Kortárs Balett, pénteken pedig a négy Dömötör-díj-jelölést is kapott Az öreg hölgy látogatását játsszák Fekete Gizi címszereplésével.

Csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron emlékére létrehozott produkciójával szerepel a kisszínházban, ahol szombaton – ugyan nem a fesztivál programjaként, hanem a MASZK szervezésében – a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly már óriási sikert aratott különleges Toldiját láthatják a nézők.

A fesztivál vasárnap este a budapesti Aranytíz Axel Hellstenius regénye alapján készült Elling és Kjell című produkciójával zárul. Az érzékeny Elling (Őze Áron) 38 éves koráig gyermeki létben, a külvilágtól eltávolodva élt az édesanyjával, aki mindaddig gondoskodott róla, amíg meg nem halt. Ekkor Elling összeomlott, és elmegyógyintézetbe került.

Itt ismerkedett meg Kjell Bjarnével (Kedvek Richárd), aki szintén a 30-as évei vége felé jár. Az önkormányzat jóvoltából, terápiás céllal, közös lakásba költözhetnek, ahol egyetlen feladat vár rájuk: új életet kezdeni és visszailleszkedni a társadalomba. Az előadást a Dürrenmatt-tragikomédiát is jegyző Hollós Gábor rendezte; a további szerepekben Széplaky Géza és Cseh Zsuzsanna lép színpadra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jófej, Hisztis és Töröttfarkú

Hatvan centiméteresre is megnőnek, a terráriumban is a falevelek mozgását imitálják. Tovább olvasom