Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Finisben a felújítás a ferenceseknél

Szeged - Szinte teljesen befejezték az alsóvárosi ferences templom rendházának 265 millió forintos átalakítását. A Múzeumok őszi éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatják a középkori épület kétszintes látogatóközpontját.

Lassan véget érnek a rekonstrukciós munkák az alsóvárosi ferences templom rendházában, ahol kétszintes látogatóközpontot alakítanak ki. A fejlesztés 265 millió forintból valósul meg, ebből 225 millió uniós támogatás.

A több mint 500 éves épületben tegnap Kiss Didák testvér, házfőnök mutatta be a sajtónak a megújuló tereket. Három barokk stílusú, boltíves kolostorszobát kiállítóhelyiséggé alakítanak – a vendégek interaktív eszközökkel ismerhetik meg a ferences rend történetét és a testvérek mindennapjait, valamint különleges, egyházi emléktárgyakat láthatnak. Az építkezés utolsó fázisában egy liftet is készítenek, amely az első emeleti kiállítóterek akadálymentes megközelítését szolgálja majd.

Gőzerővel dolgoznak. A fejlesztés 265 millió forintból valósul meg. Fotó: Schmidt Andrea
Gőzerővel dolgoznak. A fejlesztés 265 millió forintból valósul meg.
Fotó: Schmidt Andrea

– A napóleoni időkben kórház működött a kolostorban, a betegek a templommal közös légterű, emeleti kápolnából figyelhették a szentmisét – mutatta a házfőnök az ablakot, amelyen keresztül a látogatók akár a szerzetesek zsolozsmáiba is bepillanthatnak. Kiss Didák úgy véli, 2012 májusában átadhatják az ifjúsági szállóval is kiegészülő látogatóközpontot és az új gyógynövénykertet, amelyben több mint 30-féle növényt termesztenek majd a vendégek bevonásával.

A Múzeumok őszi éjszakáján, november 12-én gyertyafényben csodálhatják meg az érdeklődők a rendházat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zandonai-premier Szegeden

Szeged - A Francesca da Riminit októberben már láthatta az Armel-fesztivál közönsége, de Riccardo… Tovább olvasom