Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Finisben a táncszínházi világpremier a Dóm téren

Szeged - Két nap múlva világpremiert tartanak a Dóm téri színpadon: a Benyovszky című táncjáték szereplői szinte folyamatosan próbálnak.
A táncosok, jelmezek és fények mellett külön látványosság a világjáró gróf óriáshajója – ahol a zenészek mellett két Benyovszky is helyet kap.

Már javában folyik több száz magyar néptáncos napi nyolc-tíz órás intenzív próbája a Topolya sori sportközpontban és a Dóm téri színpadon: a Benyovszky című táncjáték szombati világpremierjére készülnek Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus irányításával. A világjáró gróf életét bemutató, utazásainak színhelyeit és az ott élő népek kultúráját felvillantó, látványos táncjáték a kétévente megrendezett, az idén már a huszonharmadik nemzetközi néptáncfesztivál gálája is. A mű zenéjét és dalszövegeit a 25 éves jubileumát ülő Ghymes zenekar alapítói, Szarka Tamás és Szarka Gyula jegyzik – ezt a szombati és a vasárnapi előadáson élőben élvezheti a közönség.

Fellépésre várnak a szereplők. Fotó: Karnok Csaba
Fellépésre várnak a szereplők. Fotó: Karnok Csaba

– A darab ötlete Szarka Tamástól származik, aki bedobta Bátyai Edinának, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának, neki pedig tetszett a javaslat. Később Vincze Zsuzsannával közösen megírtuk a darab forgatókönyvét is – mesélt az új darab születéséről Zsuráfszky, aki már többször – 1996-ban és 2005-ben is – rendezett, illetve koreografált a szegedi szabadtérin önálló, táncszínházi ihletettségű néptáncprodukciókat.

A meglepő látványelemek egy része már tegnap is a színpadon állt. Szarka Tamás egyik díszletötlete, az óriáshajó például az egyik legfontosabb szereplő. Az orrvitorlájával 23 méteres és 15 méter magas árboccal felszerelt, monumentális díszlethajó három hétig, harminc ember munkájával készült a tápéi műhelyben, és másfél nap alatt állították össze a Dóm téren – tudtuk meg Tóth Kázmértól, a Marica grófnő óriáscipőjét is gyártó Schabello vezetőjétől. A hajót – amelynek szétnyitható közepére vetítenek is – nagyjából háromemeletesre nagyított korabeli térképrészletek veszik körül. A korabeli hangulat megteremtését segíti számos más kellék is: a szekerek, pálmafák és téli szánok mellett például egy ágyú – ami természetesen el is sül az előadásban.

Benyovszky korabeli térképrészletek a színpadon. Hangulatot teremtenek. Fotó: Karnok Csaba
Benyovszky korabeli térképrészletek a színpadon. Hangulatot teremtenek.
Fotó: Karnok Csaba

Az óriáshajó közepén húzza majd a Ghymes, az orr- és a tatrészen pedig – mivel a világutazó gróf „kettős szereposztásban" jelenik meg – a két címszereplő kap helyet. A táncos Benyovszkyt Fitos Dezső, Harangozó-díjas táncos, a narrátor-alteregót pedig Rátóti Zoltán színész alakítja. A színész ma érkezik Szegedre. Lapunknak azt mondta, nagy újdonság számára, hogy egy táncjátékban kell helytállnia. Más szempontból is debütál: most játszik először a szegedi szabadtérin. Úgy véli, a legnagyobb kihívás a nagy tér áthidalása lesz, és hogy a színpadon a több száz táncost „váltva", egyedül kell majd fókuszálnia a nézők figyelmét.

Tájolnak a gurálok

Minden külföldi – francia, szlovák, afrikai, kalmük, hegyi gurál – és magyar fesztiválszereplő színpadra lép a Benyovszkyban, de a külföldiek csak tegnap szálltak be a színpadi próbákba – mondta el Simoncsics János, a néptáncfesztivál főszervezője. A külföldi táncosok napközben a környező településeken, nagy sikerű tájelőadásokon adják elő produkcióikat, városnézéssel, pesti kirándulással, mórahalmi fürdőzéssel töltik a szabadidejüket. A magyar konyhával elégedettek, nincsenek különleges kéréseik. Magyar részről a Szeged, a nyíregyházi Figurás, a pesti Bartók és az Ilosvai Táncegyüttes táncosai vesznek részt a darabban.

Olvasóink írták

  • 2. Kis János 2008. augusztus 07. 14:38
    „Sajnos tévedés, hogy a Szeged Táncegyüttes is részt vesz a műsorban. Nagyon érdekelne, hogy egy ilyen nagyszabású szegedi rendezvényből miért maradnak ki ennek az együttesnek a tagjai, akik információim szerint nagyon szerettek volna részt venni benne. Ha esetleg egy újságíró utánajárna ennek, nagyon hálás lennék.”
  • 1. tibitibor 2008. augusztus 07. 12:35
    „felső kép az blokkhegyek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy sérült az 5-ös úton

Szeged - Négyen szenvedtek sérülést tegnap délelőtt az 5-ös úton, a 164-es kilométerszelvénynél: egy… Tovább olvasom