Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Finnországban is ismerik Julika néni babáit

Szeged - Helyi népviseletbe öltöztetett méretarányos babáival szeretné megőrizni az utókor számára a tápéi népviseletet Molnár Imréné, 86 éves vasdiplomás pedagógus.
– A kézimunkaszakkörben „Babák magyar népviseltben" címmel vetítettünk képeket – hiányoltam, hogy nincsenek köztük tápéi öltözetben. Elhatároztam, hogy ilyen babákat fogok készíteni – hallottuk a 86 éves Molnár Imrénétől, akinek a közelmúltban a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban nyílt életmű-kiállítása. Gyermekkorában, lánykorában készült hímzéseit, jegykendőjét, horgolt, kötött ruhákat, régi fényképeket, százéves ingeket is láthatunk a teremben.

Julika néni 35 évig tanított a településen, idén vasdiplomával ismerték el munkáját. 27 évig vezette a helyi kézimunkaszakkört. 1962-ben férjével, Molnár Imrével hozta létre a falu helytörténeti gyűjteményét, amelynek máig gondozója. A helyi népviseletbe öltöztetett babák készítését is azért kezdte el, hogy ezáltal is ismertebbé tegye és az utókor számára megőrizze az ottani viseletet.

Közel száz babát gyártott az elmúlt évtizedekben Molnár Imréné. Fotó: Frank Yvette
Közel száz babát gyártott az elmúlt évtizedekben Molnár Imréné.
Fotó: Frank Yvette

– Nem tetszettek a gyári babák, mert nem voltak méretarányosak. Addig kutattam, amíg rátaláltam egy budapesti népi iparművészre, aki megtanította nekem, hogy kell babákat készíteni – magyarázta Julika néni, aki az évtizedek alatt közel 100 babát gyártott. Különlegességük, hogy teljes egészében pamut anyagból készültek. Még az arcuk is pamutból van: a fejmintára vizesen kellett ráhúzni az anyagot, ami a keményítőnek köszönhetően tartotta meg formáját. Julika néni nagy műgonddal festette meg a babák arcát, régi fényképekről, megmaradt öltözékek mintájára varrta meg ruháikat. A kiegészítőkre is odafigyelt: kedvence a tejhordó asszony, amihez Julika néni férje faragta ki fából az aprócska tejeskannát. A kiállításon gyékényszövő, pünkösdölő, táncoló „mini" tápaiakat is láthatunk.

Néhány baba még külföldön is járt: Julika néni egyik tanítványa Finnországban dolgozott, kölcsönkérte az alkotásokat, hogy bemutathassa az ottaniaknak egy kiállításon a tápéi népviseletet. A Néprajzi Múzeumban rendezett tárlat után Arany díjjal jutalmazták Molnár Imrénét.
A 86 éves életvidám asszony mostanában sem tétlenkedik. Lánya, Mária segítségével macikat varr, amiket a ferencesek juttatnak majd el a kárpátaljai gyerekeknek.

Bálint Sándor náluk vendégeskedett

– A férjem Bálint Sándor tanítványa volt. Előfordult, hogy egy hétig is nálunk aludt. Kérdezgetett bennünket az itteni szokásokról, hagyományokról, amiket aztán felhasznált a munkáiban – mondta Molnár Imréné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állatokat ünnepeljük

Játszadozással, ugrabugrálással tölti az állatok világnapját a Szegedi Vadasparkban Viola, a kis alpaka, amely múlt héten látta meg a napvilágot. Tovább olvasom