Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Fizetés nélkül távozik a külföldi betegek egy része

Szeged - Többnyire román vagy szerb állampolgárságú baleseti sérültek, kismamák tűnnek el úgy, hogy előtte nem egyenlítették ki a kórházi számlát. A szomszédos országokból a szegedi klinikai központba érkező, de fizetés nélkül távozó betegek miatti kinnlevőség 10-15 millió forint – amit gyakran nem tudnak behajtani.

Bár évente közel 200 millió forintot hoznak a fizetős – elsősorban romániai és szerbiai – betegek a szegedi klinikai központnak, közülük sokan úgy veszik igénybe az itteni ellátást, hogy később sem rendezik a kórházi számlát.

A külföldiek kétféle módon kaphatnak Szegeden egészségügyi ellátást: vagy tervezett műtétre, vizsgálatra érkeznek, vagy sürgősségi ellátásra szorulnak – tudtuk meg Resch Józseftől, a klinikai központ gazdasági igazgatójától. Az első esetben a külföldi beteg előre kifizeti ellátása költségeit. A másodikban utólag készül a számla, amit postán küld el az intézmény. A kezelésekről, azok költségéről és megfizetési kötelezettségéről mindkét esetben aláíratnak dokumentumokat a páciensekkel – akik olykor ennek ellenére sem rendezik a számlát.

Ha a romániai betegnek van európai egészségbiztosítási kártyája, a két uniós ország biztosítója egymás közt „lerendezi" a fizetnivalókat. Csakhogy a betegek gyakran nem rendelkeznek ilyennel. A szerbiai betegeknél pedig – mivel déli szomszédunk nem EU-tag – a „kártyás kiegyenlítés" fel sem merülhet.

– A klinikákról fizetés nélkül távozó betegek zöme sürgősségi ellátást kapott. Azaz balesetet szenvedett és a traumatológiai klinikán, esetleg az intenzív osztályon kezelték őket. Vagy „épp itt jött rájuk a szülés". Ilyen ellátásokból az intézménynek folyamatosan 10-15 millió forintnyi a kinnlevősége, amit mindig megpróbálunk jogi úton behajtani, de sokszor nem járunk sikerrel – magyarázta a gazdasági igazgató.

Ezt a veszteséget eddig nem fizette ki az OEP – mondván: oldják meg a problémát maguk az intézmények. Azonban – Resch József szerint – a szaktárca ígéretet tett rá, hogy elkülönít egy keretet, amiből – ha a kórház bizonyítja, hogy mindent megtett a tartozás behajtása érdekében – kompenzálják kieső bevételeit.

Makón is gond

A nem fizető külföldi betegek a makói kórháznak is gondot okoznak. Ott is az a jellemző, hogy nem tudják behajtani a romániai baleseti sérültek vagy kismamák ellátásának költségeit. Az ilyen betegek jelenleg több mint 4 millió forinttal tartoznak a makói kórháznak.

Olvasóink írták

  • 2. IVY 2009. március 23. 10:18
    „Fizettesenek előre a külföldivel!”
  • 1. maci52 2009. március 20. 20:15
    „Az állam bácsinak lehet hogy nem fizetnek,de a doktor nénik-bácsik nem véletlenül járnak Új-Zélandra pihizni.
    Vagy abból a "pici" havi fizuból tellik talpig aranyra,fityegőre?Persze az APEH-k is megbetegszenek!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patyomkin, fekete teával

Szeged - Három tantárgyból jutott az országos középiskolai tanulmányi verseny döntőjébe Papp Melinda, a szegedi Radnóti-gimnázium diákja. A humán tárgyakat szereti, hiszen „ha az ember a lelkét nem táplálja, akkor elveszett". Tovább olvasom